Szybkowar - co to jest i do czego służy

Szybkowar -  co to jest i do czego służy.

Szybkowar jest to urządzenie, które służy do gotowania potraw pod zwiększonym ciśnieniem. Dzięki podwyższonemu ciśnieniu potrawy gotują się nawet 2-3 razy szybciej. Szybkowar nie jest to zwykły garnek, wyposażony jest w specjalną pokrywkę, która  szczelnie zmyka naczynie i służy do zapewnienia wysokiego ciśnienia wewnątrz garnka. Zasada działania szybkowaru polega na tym, że podczas gotowania pod przykryciem wytwarzana jest para, która nie ma jak ujść , przez co krąży wewnątrz garnka i sprawia, że potrawy szybciej się gotują. Współczesne szybkowary posiadają odpowietrznik pary, przez co są niezwykle bezpieczne. Dzisiejsze szybkowary nadają się na wszystkie typy kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne oraz indukcyjne.

Szybkowar 1848

Jak działa szybkowar i jak go prawidłowo używać?

Szybkowar jest bardzo prosty w obsłudze, jednakże należy pamiętać o kilu zasadach prawidłowego użytkowania. Do szybkowaru zawsze należy wlać wody, która jest podstawą gotowania w nim. Wodą muszą być przykryte wszystkie składniki. W kolejnym kroku zamykamy pokrywę, która pozwala na utrzymanie pary wewnątrz garnka oraz stałej temperatury. Stawiamy naczynie na kuchenkę. Od momentu pojawienia się cichego świstu odmierzamy czas niezbędny do przygotowania potrawy. Oznacza to, że w garnku panuje już odpowiednie ciśnienie i temperatura. Należy też pamiętać, że podczas przygotowywania potrawy nie można otwierać pokrywy, oznacza to, że wszystkie składniki i przyprawy muszą znaleźć się w garnku przed rozpoczęciem gotowania. Oczywiście potrawę można doprawić także po ugotowaniu. Nie należy także otwierać pokrywy od razu po skończeniu czasu gotowania, najpierw należy przeprowadzić dekompresję, czyli otworzyć zawór, aby pozbyć się nadmiaru ciśnienia z urządzenia.

Szybkowar 1848

Szybkowar – co można w nim gotować?

W szybkowarze można przygotować wiele potraw. Idealnie sprawdzi się podczas przygotowań świątecznych. Znacznie skraca czas przygotowywania potraw. Przykładowo: ziemniaki ugotujesz już w 8 minut, rosół będzie gotowy w 35 minut, barszcz czerwony w 25 minut, a bigos w 40 minut. W szybkowarze przygotować możesz także fasolkę po bretońsku, gołąbki, ryby, golonkę, zupy. Zupa jarzynowa będzie gotowa nawet w 4-5 minut. Dzięki tak szybkiemu gotowaniu potrawy zachowują więcej witamin i składników odżywczych, niż te gotowane w tradycyjny sposób. Dania te są także lepsze w smaku i zachowują swój kolor.

Szybkowar – czy warto kupić?

Szybkowar jest doskonałym wyborem dla ludzi, którzy nie mają wiele czasu na gotowanie lub podczas przygotowań na święta, gdzie liczy się czas. Potrawy w szybkowarze przygotujesz 2-3 razy szybciej niż normalnie. Dzięki temu nie tylko oszczędzasz czas, ale także pieniądze, bo krótszy czas gotowania, to także niższe zużycie prądu czy gazu przez kuchenkę. W szybkowarze przygotujesz zdrowe i pełne smaku potrawy, które przypadną do gustu Twoim domownikom oraz zaskoczą gości.

 

ładuję....