- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 97 odwiedzin
Brytfanna, czy też inaczej gęsiarka, to naczynie, który swoją popularność zyskało już w latach 90. W tamtych czasach każda gospodyni musiała móc się pochwalić umiejętnością przygotowywania potraw z jej pomocą. Jakiś czas temu brytfanny straciły swój blask, jednak obecnie naczynie to przechodzi istny renesans. Znajdziemy je w sporej części domów, gdyż zapewnia nam oszczędność czasu, wygodę, właściwości zdrowotne, a także ogromną wszechstronność. Co warto wiedzieć na ten temat?
Brytfanna, czyli naczynie o wielu zastosowaniach.
Brytfanna może być wykorzystywana do naprawdę wielu rozmaitych potraw. Bez żadnego problemu jesteśmy w stanie w niej smażyć, gotować, dusić, a jeśli tylko tego chcemy, nawet piec pieczywo czy przeróżne ciasta. W związku z tym gęsiarka okazuje się bardzo dobrym zamiennikiem dla sporego garnka, który bardzo często w dalszym ciągu okazuje się za mały. Ponadto, współczesne brytfanny charakteryzują się tym, że mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Nie możemy również nie wspomnieć, że naczynie to sprawdzi się zarówno w przypadku, gdy będziemy chcieli przygotować całe dania, jak i same dodatki. Bardzo dobrze nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, bigosu, czy też gulaszu. Warto także zaznaczyć, że w brytfannie możemy przyrządzać wegetariańskie oraz wegańskie posiłki, co dla wielu osób będzie niemałą zaletą. Co więcej, modernistyczne gęsiarki charakteryzują się swoim eleganckim wyglądem, dlatego możemy je bezpośrednio zaserwować gościom. Każdy z nich będzie mógł samodzielnie nałożyć potrawę na talerz, dzięki czemu jego porcja będzie po prostu idealne.
Czy potrawy z gęsiarki są zdrowe?
Oczywiście, że tak. Dzieje się tak dlatego, że przyrządzanie posiłków w brytfannie nie wymaga od nas wykorzystywania sporej ilości tłuszczu. Takie działanie skutkuje tym, że potrawy są znacznie mniej kaloryczne niż te, które przygotujemy na przykład na patelni. Co więcej, duszone oraz pieczone dania w brytfannie zachowują swoje dobroczynne minerały, oraz witaminy, które w czasie gotowania po prostu się utleniają. W związku z tym korzystanie z gęsiarki ma dla nas wiele korzyści zdrowotnych, a także walorów smakowych. Potrawy są kruche oraz soczyste, dlatego każdy je doceni.
Korzystanie z brytfanny, czyli niemała oszczędność czasu
W większości wypadków brytfanna to bardzo pojemne naczynie. Pomieści ono od 4 do niekiedy nawet 7 litrów. W związku z tym pozwala nam ono na przyrządzanie kompletnych obiadów dla całej rodziny, czy też dań na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Makaronowa zapiekanka, czy pieczony kurczak z warzywami to jedynie góra lodowa tego, pośród czego możemy wybierać. Nie możemy również nie wspomnieć o tym, że na rynku coraz popularniejsze stają się dwupoziomowe brytfanki. Rozwiązania te pozwalają nam na jednoczesne przyrządzanie dwóch niezależnych potraw. To naprawdę świetna opcja, która zapewnia nam wiele wygody oraz oszczędność czasu. Warto także zaznaczyć, że potrawy nie wymagają od nas mieszania. Jedyne co musimy zrobić to włożyć je do gęsiarki oraz doglądać co jakiś czas. Jakie brytfanny mamy do wyboru?
Brytfanna żeliwna, czyli inwestycja na wiele lat
Brytfanny żeliwne to niezwykle wytrzymałe rozwiązania, dlatego wiele osób nazywa je długowiecznymi. Charakteryzują się swoją odpornością na mycie, ścieranie, wilgoć, czy też wysoką temperaturę. Naczynie to bez żadnych obaw możemy postawić bezpośrednio na otwartym ogniu, czy palniku. Żeliwo odpowiedzialne jest za równomierne rozprowadzanie ciepła po całej brytfannie, a co ważniejsze, świetnie je trzyma. Co nam to daje? Przede wszystkim pewność, że dania, które przyrządzamy, zbyt szybko nie wystygną. Dzięki temu nasza praca zostanie znacznie uproszczona, a proces gotowania może zostać rozpoczęty nieco wcześniej. Żeliwną brytfannę dostaniemy w wielu kształtach, dlatego bez żadnych problemów dopasujemy ją do naszych indywidualnych potrzeb.
Niezwykle higieniczne rozwiązanie - brytfanna stalowa
Produkt ten bardzo często wykorzystywany jest przez profesjonalistów, jednak sprawdzi się on równie dobrze w rękach amatorów domowego gotowania. Brytfanna stalowa to rozwiązanie, które jest bardzo bezpieczne oraz higieniczne. Bakterie nie wnikną w jej powłokę, a całość po prostu nie rdzewieje. Ponadto, naczynie to jest bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, jednak musimy uważać, aby go nie porysować ostrymi narzędziami. Do wyboru mamy brytfannę z rusztem lub bez niego.
Nieprzywierające potrawy, czyli brytfanna z granitową powierzchnią
Naczynie to produkowane jest ze znacznie wzmocnionego odlewu aluminiowego, który cechuje się swoją granitową powierzchnią. Jakie niesie to za sobą plusy? Jednym z nich z pewnością jest to, że takie brytfanny bardzo szybko oraz równomiernie się nagrzewają, a jedzenie w nich nie przywiera. Ponadto, rozwiązanie to jest bardzo lekkie oraz łatwe w przenoszeniu, dlatego, jeśli dobrze je złapiemy, na pewno nie wypadnie nam z rąk. Nie możemy także zapomnieć, że w takiej gęsiarce bez żadnego problemu przygotujemy także wszelkiego rodzaju wypieki, dlatego podobnie jak inne brytfanny jest ona bardzo uniwersalna.