- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 225 odwiedzin
Garnek marmurowy do wielu zastosowań w kuchni
Bezpieczeństwo, energooszczędność, estetyka, wszechstronność te cztery cechy są najważniejsze przy wyborze akcesoriów do kuchni. Oczywiście jest jeszcze jedna istotna kwestia, przede wszystkim dla naszego domowego budżetu, czyli cena. Jeśli w internecie istniałby filtr, w którym moglibyśmy zaznaczyć te wszystkie opcje podczas szukania odpowiedniego wyposażenia kuchni; to na pierwszym miejscu pojawiłby się marmurowy garnek.
Stworzenie tego produktu to odpowiedź inżynierów oraz kucharzy na coraz większe wymagania klientów. Oczywistym faktem dla każdego znawcy tematu będzie wybór miedzianych naczyń do gotowania i smażenia, bezpieczne, energooszczędne, w skrócie to takie jakie powinny być. Natomiast kogo z nas stać na wydanie kilkuset złotych na jedno naczynie, a nawet jeśli stać to raczej nie zdecydujemy się na taki wybór. Garnki marmurowe postawiły w tej kategorii bardzo wysoką poprzeczkę. Przeanalizujmy po kolei i bardzo skrupulatnie wszystko co omawiane naczynie może nam zaoferować. Wspomniane na początku bezpieczeństwo, jest tutaj zapewnione przede wszystkim przez sam marmur, który nie wchodzi w reakcję z potrawami jak aluminium czy żelazo. Wielokrotnie słyszeliśmy o badaniach które udowadniały, że aluminium i inne metale mogą powodować poważne choroby w tym alzheimera.
Garnek marmurowy jest również bardzo wytrzymały i nie zostanie przez nas pobity podczas upadku na podłogę, jest to szczególnie ważne gdy nasze dzieci zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Energooszczędność tych garnków to przede wszystkim szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, przy minimalnej ilości oleju oraz długie utrzymywanie temperatury. Estetyka to kwestia niezwykle istotna, teraz coraz częściej decydujemy się na kuchnie z materiałów naturalnych czyli drewno, kamień; a marmurowy garnek w taką stylistykę wpasowuje się wprost idealnie.
Cechą na którą zwracamy uwagę w dzisiejszym świecie braku czasu, jest wszechstronność naczynia. Z garnkiem marmurowym nie musimy tracić energii na użycie i zmywanie oddzielnych naczyń do pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia; ponieważ wszystko zrobimy w jednym pojemniku. Dlaczego to wszystko jest możliwe? W pierwszej kolejności wysoka jakość komponentów połączona z marmurową powłoką czyni go naczyniem absolutnie obojętnym dla wszystkich tłuszczów, kwasów i dużych temperatur. Z tego względu nie istnieje tu problem z korozją i wszelkiego rodzaju utlenianiem, po którym nowy garnek wraz z upływem kilku miesiącach nadaje się do wyrzucenia.
Wysoka odporność na zadrapania i wszelkie uszkodzenia mechaniczne, oznacza to koniec znanego wszystkim doskonale problemu z ostrożnością przy mieszaniu czy czyszczeniu garnka. Do tej pory musieliśmy pamiętać aby używać tylko drewnianych akcesoriów, a z marmurowym naczyniem nie musimy już się tym przejmować.
Pieczenie z użyciem marmurowego garnka jest bajecznie proste, doskonale rozprowadza temperaturę, dzięki czemu nie doprowadza do sytuacji w której połowa dania jest spalona a druga połowa surowa. Wszystkie komponenty łącznie z uchwytami są odporne na bardzo wysokie temperatury, więc nie musimy się martwić o jakiekolwiek uszkodzenia termiczne.
Smażenie jest bardzo łatwe z dwóch powodów, olej równomiernie się nagrzewa, a powłoka nie powoduje przywierania kawałków jedzenia do garnka. Gotowanie wydaje się być możliwe w każdym naczyniu, więc po co nam do tego marmurowy garnek? Przede wszystkim dlatego, że nie wpływa w najmniejszym stopniu na smak zupy, czy powideł. Do potrawy podczas długiego gotowania rosołu, czy innej czasochłonnej zupy nie przenikną nam metale ciężkie oraz ich zapach.
Duszenie jest powiązane z poprzednimi zaletami smażenia i gotowania, natomiast na wygodę i prawidłowy przebieg tego procesu mają wpływ także inne kwestie. Jedną z nich jest pokrywka z dozownikiem oleju, który umożliwia dozowanie tłuszczu bez otwierania garnka, a więc nie obniżamy temperatury duszenia poprzez ciągłe podnoszenie pokrywki.
W dzisiejszych czasach mamy tak wiele dostępnych źródeł którymi są zasilane nasze kuchenki, że oczywistą sprawą jest uniwersalność garnków marmurowych. Najbardziej popularna metoda czyli indukcja sprawdzi się idealnie w połączeniu z marmurową powłoką. Natomiast jest to naczynie zaprojektowane również z myślą o kuchenkach gazowych, ceramicznych i halogenowych. Używanie tak bardzo energooszczędnego naczynia, wpłynie pozytywnie na nasze rachunki niezależnie od tego jaką kuchenkę mamy w swojej kuchni.
Na koniec oczywiście warto zwrócić uwagę na cenę, dobrej jakości garnek marmurowy jesteśmy w stanie kupić już za niecałe 50 złotych a więc na prawdę niewiele.