- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 343 odwiedzin

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt, które obchodzimy każdego roku. To szczególny okres, podczas którego możemy spotkać się z rodziną, aby móc razem spędzić. Jednym z głównych wydarzeń tych świąt jest śniadanie wielkanocne, podczas którego cała rodzina spotyka się przy jednym stole, na którym pojawiają się różne, tradycyjne potrawy wielkanocne. Dodatkowo każde z dań ma swoją własną, unikalną symbolikę.
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Wielkanoc jest szczególnym okresem, dlatego i potrawy przygotowane na tę okazję powinny być szczególne. Poniżej znajduje się zestaw tych najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych dań, które wręcz powinny zagościć na stole każdej, polskiej rodziny w trakcie Wielkanocy.
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego żurka wielkanocnego. W zależności od regionu, w jakim żyjemy szczegóły przepisu na żurek, mogą się trochę różnić. Żurek krakowski czy śląski to tylko niektóre z wielu odmian tej tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Pozycją obowiązkową w każdym żurku powinna być biała kiełbasa. Reszta składników to już kwestia indywidualna każdej gospodyni. W ramach inspiracji gotowych przepisów można poszukać w internecie. Znajdziemy tam bez problemu wiele przepisów, które powiedzą nam, jak przygotować nie tylko smaczny, ale również zdrowy żurek.
Pieczona biała kiełbasa
Pieczonej biała również powinna obowiązkowo znaleźć się na wielkanocnym stole. Znaczna część osób pewnie używa białej kiełbasy jako dodatku do wielkanocnego żurku, ale warto wiedzieć, że można ją również przygotować w pieczonej wersji. Często jest ona podawana z różnymi dodatkami np.: z czosnkiem.
Faszerowane jajka
Jeśli zapytać kogokolwiek o produkt spożywczy, który w największym stopniu kojarzy się z Wielkanocną, bardzo prawdopodobne jest, że praktycznie każdy pytany odpowiedziałby, że są to jajka. Przygotowanie ich w faszerowanej wersji zawsze jest mile widziane na wielkanocnym stole. Poza tym nie każdy może to wiedzieć, ale jajka mają dużą wartość symboliczną, gdyż nawiązują one do odradzającego się życia.
Pasztet wieprzowy wielkanocny
Pasztet wieprzowy idealnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też miłym dodatkiem na wielkanocnym stole. Można go oczywiście przygotować na wiele sposób, wykorzystujących do tego celu różne rodzaje mięsa oraz warzyw. Na Wielkanoc najlepiej powinna się sprawdzić wersja wypiekana z jajkiem.
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką to kolejna mięsna potrawa, która po prostu musi zostać umieszczona na stole wielkanocnym. Pole do popisu w kwestii przygotowania takiego schabu jest naprawdę spore. Najważniejszy jest chyba odpowiedni dobór mięsa, ale równie ważna jest metoda wypieku schabu. Musi być odpowiednio wybrana, aby móc ochronić mięso przed wysuszeniem. Jeśli chodzi o śliwki, to wybór jest w 100% kwestią indywidualną. To, że danie zniknie z prędkością światła ze stołu jest gwarantowane.
Domowa szynka wielkanocna
Tradycyjna szynka domowa zawsze sprawdzi się na wielkanocnym stole. Niezależnie od tego, czy będzie odgrywała ona rolę dodatku do kanapek, czy też będzie rozpatrywane w kategorii samodzielnej przekąski razem z majonezem lub chrzanem.
Tradycyjny mazurek wielkanocny na kruchym cieście
Mazurek wielkanocny to deser, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Można go wręcz uznać za symbol świąt wielkanocnych. Dla tych, co nie wiedzą, mazurek jest rodzajem cienkiego placka, który jest przygotowywany na kruchym spodzie, bądź biszkoptowym cieście. Ciasto powinno się składać z trzech głównych składników: mąki, masła oraz jajek. Na wierzch placka można położyć cokolwiek dusza zapragnie. Czekolada, orzechy czy kandyzowane owoce to tylko niektóre z wielu dostępnych opcji.
Jarzynowa sałatka wielkanocna z jajkiem i majonezem
Sałatka jarzynowa bardzo często kojarzy się jako danie, które gości na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, ale równie często pojawia się w wielu polskich domach przy okazji Wielkanocy. Do warzyw korzeniowych oraz ewentualnie jabłka można dodać również majonez oraz jajko, które sprawdzi się praktycznie we wszystkich wielkanocnych potrawach. Taka sałatka to zarówno smaczny, jak i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Baranek wielkanocny
Baranek należy do najważniejszych symboli Wielkanocy, dlatego nie mogło go zabraknąć w tym zestawieniu. Bardzo ważna jest symbolika baranka, ponieważ jest on symbolem samego Jezusa Chrystusa. Powinien się on znaleźć w każdym koszyku wielkanocnym, a także być umieszczony na każdym stole. Istnieje wiele wersji baranka wielkanocnego. Może być on zarówno jadalny, jak i niejadalny. W przypadku jadalnej wersji możliwe są do kupienia baranki z cukru, ciasta biszkoptowego, a nawet masła.
Zupa chrzanowa
Nie gości może ona tak często na wielkanocnych stołach, jak ma to miejsce w przypadku żurku, ale nie zmienia to faktu, że jest ona serwowana w trakcie Wielkanocy w wielu polskich domach. Ma również symboliczne znaczenie, co może nie jest wielkim zaskoczeniem, gdyż dotyczy to praktycznie prawie każdej potrawy wielkanocnej. W przypadku zupy chrzanowej jest to nawiązanie do męki Chrystusa.
Babka wielkanocna
Baba wielkanocna to kolejny z deserów, bez którego Wielkanoc nie będzie taka sama. Owo ciasto jajeczne od dawien dawna należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Każdy koszyk wielkanocny powinien zawierać taką babę wielkanocną. Warto również wspomnieć o symbolice tego puszystego i uwielbianego przez wielu ciasta. Otóż baba wielkanocna jest symbolem nadziei oraz miłości.
Wielkanoc jest wyjątkowym okresem, dlatego należy odpowiednio się do niego przygotować. Ogromną rolę odgrywa śniadanie wielkanocne, dlatego, aby udało się ono 100%, warto przygotować wymienione powyżej tradycyjne potrawy, aby nie zabrakło ich na naszym wielkanocnym stole.