Potrawy Wielkanocne w nowoczesnym stylu

Potrawy Wielkanocne w nowoczesnym stylu

Spotkania przy rodzinnym stole to coś na co się czeka, szczególnie w zabieganych czasach. Obecnie dużo czasu spędzamy w domu, jednak w innych warunkach niż zwykle, dlatego każde bliższe spotkanie cieszy podwójnie. Możliwość pobycia z bliskimi przy wspólnym czasie to momenty na wagę złota. Czas odetchnięcia, relaksu, wolnego od pracy, kiedy można skupić się na byciu z innymi. Bez względu na to, czy spotykamy się przy stole ze względów wierzeń, czy po prostu jest to nasz czas wolny, żadne takie święto nie odbyłoby bez dobrego jedzenia. Nic tak nie łączy ludzi jak smakowite dania, które są konsumowane wspólnie. Rodzina w końcu ma czas spotkać się ze sobą i porozmawiać o aktualnych sprawach.

Wielkanoc to święto, podczas którego zwykle serwuje się takie potrawy jak:

  • jajka gotowane i wszelkie jajeczne potrawy,
  • pasztet (często z dodatkiem żurawiny),
  • żurek lub barszcz biały,
  • biała, gotowana kiełbasa,
  • mazurek,
  • babka,
  • pascha,
  • schab pieczony/szynka.

Oczywiście w zależności od regionu, konfiguracje dań mogą się nieco różnić, aczkolwiek pewien kanon potraw pozostaje niezmienny. Ponieważ teraz więcej czasu niż zwykle spędzamy w domach, możemy również więcej czasu przeznaczyć na kulinarne eksperymenty. Może warto zamiast tradycyjnych wersji wielkanocnych potraw zaserwować coś nowego? Obecnie wiele osób przechodzi na dietę wegetariańską bądź wegańską lub robi sobie kilka dni roślinnych w tygodniu. Dobrym pomysłem byłoby zorganizowanie choćby wegetariańskiej Wielkanocy lub takiej, na której znajdziemy roślinne odpowiedniki znanych dań. Na pewno osoby, które odżywiają się roślinnie na co dzień docenią taki gest. Dodatkowo, można poznać dużo nowych smaków i połączeń, a tradycyjne dania zyskają nową odsłonę. 

Nowoczesne wydanie jajka na Wielkanoc

Podstawowym elementem kulinarnym Wielkanocny jest oczywiście jajko i wszelkie jego przetwory. Nierzadko robi się z niego na przykład pasty na wielkanocne śniadanie. Warto zrobić tak zwaną pastę bezjajeczną w wersji z ciecierzycą bądź ciecierzycą zmiksowaną z tofu. Sekretnym składnikiem jest tutaj czarna sól kala namak, która nadaje potrawo charakterystycznego, jajecznego posmaku – dlatego właśnie często gości w kuchni wegan. Jajka można też udekorować majonezem wegańskim, którego smak jest bardzo zbliżony do zwykłego majonezu.

Potrawy mięsny w nowym wydaniu na śniadanie Wielkanocne

Jeśli chodzi o potrawy typowo mięsne, takie jak żurek czy pasztet, również warto przemyśleć  stworzenie roślinnych wersji. Zamiast tradycyjnego pasztetu, można zrobić choćby pasztet z białej fasoli z takimi przyprawami jak majeranek, tymianek, czosnek, musztarda, gałka muszkatołowa i olej – już sama lista przypraw sugeruje, że pasztet będzie bogaty w smaki i wilgotny. Inny roślinny pasztet można wykonać z pieczarek i soczewicy z bułką tartą, cebulą, czosnkiem, siemieniem lnianym. Inne wersje pasztetu, które mogą w tym roku zagościć na wielkanocnym stole to pasztet jaglano-soczewicowy bądź z jęczmienia i soczewicy. Jeśli chodzi o żurek, którego bazowym składnikiem jest zakwas, również można zrobić go na przykład w wersji wegetariańskiej lub wręcz wegańskiej – osoby na diecie roślinnej na pewno docenią taką nowoczesną wersję ten znanej potrawy. Aby żurek zyskał na kremowości można dodać śmietankę, która także nieco zniweluje kwaśność potrawy. W wersji wegańskiej ciekawym odpowiednikiem śmietanki będzie śmietanka zrobiona z orzechów nerkowa – zupa w takiej odsłonie jest oryginalną wariacją klasycznego żurku. Białą kiełbasę można wyeliminować lub zwyczajnie zastąpić wegetariańską kiełbasą. Obecnie na rynku dostępnych jest już kilka takich opcji. Żurek może zostać też przyrządzony w wersji z zasmażaną cebulką i ziemniaczanym puree oraz śmietanką sojową – taka opcja będzie będzie bardzo kremowa.

Ciasta w nowoczesnym wydaniu na Wielkanoc

Czym byłoby wielkanocne śniadanie bez ciast? Na pewno wydarzeniem nieco smutniejszym, wszak wszyscy zawsze czekamy na dodatek po głównym posiłku w postaci słodkości. Tutaj królują oczywiście mazurek i babka. Oba te ciasta można przygotować w wersji wegańskiej. Podstawowym składnikiem jest tutaj mleczko kokosowe, którego konsystencja pozwala na wykorzystanie go w różnych formach. Samą polewę można natomiast przygotować na bazie gorzkiej czekolady, cukru trzcinowego i oleju kokosowego. Mazurek można zrobić w ciekawej, nowoczesnej formie na przykład z masłem orzechowym i polewą czekoladową, która będzie zawierać duże kawałki orzechów. Forma mazurka sama w sobie daje wiele możliwości kulinarnych, wszak to po prostu niskie słodkie ciasto złożone z dwóch warstw. Ciekawą odmianą może być pomarańczowo-cytrynowy krem w mazurku lub zrobienie mazurka Rafaello. Prawdziwym hitem jest jednak mazurek cytrynowy z bezą i płatkami migdałów – słodkość bezy idealnie przełamuje kwaskowość cytryn, wszystkie smaki świetnie się łączą, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. W przypadku babek można spróbować przyrządzić na przykład babkę jogurtową czy babkę z dodatkiem matchy i polewą właśnie z tego zielonego proszku i białej czekolady – kolory na pewno będą iście wiosenne. Z kolei paschę można udekorować owocami lub dodać do jej zwykłej, białej, jednolitej wersji, choćby kakao czy masło orzechowe, urozmaicając barwę i smak. 

Tradycyjne potrawy wielkanocne w nowoczesnym wydaniu mogą być ciekawą odmianą. Skoro co roku jemy to samo, może warto przygotować nowe odsłony znanym wszystkim potraw? Schab pieczony na Wielkanoc może na przykład zawierać ziołowo-serowy dodatek, natomiast jajko można zrobić w cieście, a żurek podać w wydrążonym bochenku chleba. Nie trzeba od razu zmieniać wszystkiego, można natomiast spróbować nowych wersji znanych potraw.

ładuję....