Jak odkładać sztućce po jedzeniu? - sztućcowy savoir vivre

Jak odkładać sztućce po jedzeniu? - sztućcowy savoir vivre

Każdy chyba się zgodzi ze stwierdzeniem, że idąc do eleganckiej restauracji czy na uroczyste przyjęcie, warto znać zasady savoir vivre w zakresie tego, jak powinno odkładać się sztućce. W takich miejscach jest to bowiem równie ważne, jak sama umiejętność posługiwania się nimi. Taka znajomość zasad może sprawić, że pozytywnie zaskoczymy towarzystwo, z którym będziemy spędzali czas, co przełoży się na to, że atmosfera będzie automatycznie przyjemniejsza i lżejsza. Poza tym wpłynie to na naszą pewność siebie i pozwoli uniknąć wielu niezręcznych sytuacji. W tym artykule skupimy się przede wszystkim na kwestii tego, jak powinno układać się sztućce po zjedzeniu.

Jak odkładać sztućce w trakcie jedzenia?

Większość ludzi nie wie, jak układać sztućce po jedzeniu. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że o tym, jak odkładać sztućce wie coraz mniejsza liczba osób. Mowa sztućców nie jest przesadnie skomplikowana, dlatego warto poświęcić chwilę czasu na jej naukę. Może bowiem z tego wyniknąć wiele korzyści. Siadając do posiłku w eleganckiej restauracji, możemy zauważyć, że sztućce są już ułożone w określony sposób. Układ, w którym widelec znajduje się po lewej stronie, a nóż po prawej, jest nazywany pozycją wyjściową. Sztućców oczywiście może być więcej. Wszystko zależy od okazji. Istnieje kilka sposobów odkładania sztućców w trakcie jedzenia, które mają odrębne znaczenie. Jeśli znamy owe układy, możemy zasygnalizować np. kelnerowi, że mamy ochotę na kolejne danie lub zakomunikować pauzę w jedzeniu. Wszystko to za sprawą znajomości zasad sztućcowego savoir vivre.

W przypadku, gdybyśmy chcieli skosztować kolejnego dania z menu, należy skrzyżować ze sobą nóż oraz widelec na środku talerza. Widelec powinien w tej sytuacji leżeć wzdłuż, a jego rączka powinna być skierowana w dół. Natomiast nóż powinien znajdować się na widelcu, a jego rączka być skierowana w prawo.

W sytuacji, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od jedzenia, możemy o tym powiadomić obsługę poprzez ułożenie noża i widelca po bokach talerza, na godzinie 8 i 16. Natomiast w przypadku, gdy mamy na kolanach serwetkę, a chcemy wyjść do toalety, to serwetkę należy położyć po lewej stronie talerza. Nóż oraz widelec w tej sytuacji powinny być ułożone w ten sam sposób, co przy obwieszczeniu przerwy w jedzeniu.

Jak odkładać sztućce po jedzeniu?

Po skończeniu posiłku możemy poinformować szefa kuchni, że dania, które nam podano, bardzo nam smakowały. W tym celu należy położyć widelec oraz nóż równolegle do siebie w poprzek talerza w taki sposób, aby rączki sztućców dotykały lewej krawędzi talerza.

W przypadku, gdy chcemy wyrazić swoją aprobatę dla jedzenia, które otrzymaliśmy oraz zakomunikować, że wizyta w danej restauracji nam się podobała, wystarczy, że położymy widelec na nożu i ułożymy owe sztućce na godzinie 5 na talerzu.

Zasygnalizowanie kelnerowi, że skończyliśmy posiłek, aby dać mu znak, że może już zabrać talerz, możemy wykonać poprzez ułożenie sztućców w sposób równoległy do siebie na godzinie 17. Należy jednak pamiętać o tym, że profesjonalni kelnerzy nie będą chcieli nakładać presji na inne osoby, które jeszcze nie skończyły swojego posiłku, dlatego zaczną zbierać naczynia dopiero wtedy, gdy upewnią się, że każdy dokończył już swój posiłek.

Nie zawsze jednak dania, które konsumujemy w restauracji, przypadają nam do gustu. Może być taka sytuacja, w której zaserwowana potrawa nie będzie nam smakowała. Możemy oczywiście w takim przypadku również wyrazić swoją niepochlebną opinię na ten temat poprzez ułożenie sztućców po posiłku na godzinie 7 i 17 oraz włożeniu ostrzy noża w zęby widelca. Przy pomocy sztućców możemy wyrazić nie tylko swoją opinię na temat jakości otrzymanych potraw, ale również obsługi. W przypadku, gdy uznamy, że owa obsługa stała na niskim poziomie i chcemy wyrazić swoją zdanie na ten temat, wystarczy, że skrzyżujemy ze sobą nóż i widelec, wkładając ostrze noża w zęby widelca, a także dodatkowo tworząc ze sztućców literę „V”.

Warto również wiedzieć, że przy pomocy sztućców możemy złożyć reklamację. W tym celu należy położyć nóż oraz widelec po bokach talerza w taki sposób, aby ostrze i zęby sztućców były skierowane do dołu.

Kilka dodatkowych porad z zakresu savoir vivre

Znajomości savoir vivre nigdy za wiele, dlatego poniżej znajduje się kilka dodatkowych porad, o których warto wiedzieć:

  • potrawy podane do stołu powinno się zacząć spożywać, dopiero w momencie, gdy wszyscy obecni przy stole dostaną owo danie. Na szczęście w eleganckich i wysokiej jakości restauracjach nie ma takich problemów, gdyż do każdego gościa przypisany jest jeden kelner, dzięki czemu wszyscy jednocześnie dostają danie. Trzeba mieć to natomiast na uwadze, będąc w restauracjach, w których sprawność kucharzy i ilość obsługi nie pozwala na to, aby każdy w tym samym czasie mógł otrzymać zamówiony posiłek.
  • napój, który został nam podany w filiżance, posiadającej jedno ucho, powinniśmy wypić, trzymając kubek za owo ucho.
  • dostrzegając położony na prawo od łyżki nóż, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że przekąska, od której zacznie się posiłek, będzie wymagała od nas krojenia. Natomiast w sytuacji, gdy obok siebie znajdą się dwa noże, możemy mieć pewność, że środkowym daniem będzie ryba.
  • zupa bądź bulion, który zostanie nam podany w filiżance z dwoma uchami, powinniśmy jeść łyżką. Część zupy, której nie da się już wybrać łyżką, zostawiamy na dnie miski. Nie staramy się w żaden sposób na siłę opróżnić płyn z naczynia.
  • jedną z podstawowych zasad savoir vivre jest to, aby nie dotykać jedzenia palcami. Można to robić jedynie, jedząc określone elementy mięsa drobiowego.
  • serwetkę powinno się rozłożyć na kolanach. Warto o tym pamiętać, gdyż spora część osób tego nie stosuje, zawiązując ją wokół szyi bądź wkładając do dekoltu.
  • po tym, jak posłodzimy i zamieszamy łyżeczką kawę, odkładamy ją z boku. Nie powinno się owej łyżeczki oblizywać. To samo dotyczy noża.
  • jedząc danie, zawierające ziemniaki, powinniśmy wiedzieć, aby nie kroić ich nożem, a rozdrabniać na talerzu przy pomocy widelca. Dotyczy to przede wszystkim gotowanych ziemniaków, gdyż w przypadku ziemniaków opiekanych, krojenie nożem jest nawet wskazane.
  • po naszej lewej stronie nakrycia umieszczony jest talerzyk na pieczywo wraz z nożem. Warto o tym pamiętać, aby nie sięgać po ten z prawej, gdyż mogą z tego wyniknąć różne niezręczne sytuacje.
  • sałata powinna być rozdrabniana przy pomocy widelca, a nie noża.
ładuję....