- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 1180 odwiedzin

Okrągła, prostokątna, karbowana. Do grillowania, do naleśników, na co dzień. Z rączką stalową lub drewnianą, z powłoką teflonową lub nie, ze wskaźnikiem nagrzania patelni i na indukcję. Patelnie są różne. Nic dziwnego, bo to sprzęt, bez którego gotowania sobie nie wyobrażamy i większość z nas korzysta z niego każdego dnia. Jajecznica, naleśniki, paella - cokolwiek gotujemy na patelni, robimy to często. Jaką wybrać? Dziś omawiamy plusy i minusy dwóch popularnych rodzajów patelni: granitowej i ceramicznej. Zapraszamy!
Patelnie ceramiczne i granitowe - jak powstają?
Patelnia ceramiczna powstaje z minerałów i gliny wypalanych w temperaturze ok. 1200 st. C. W ten sposób powstaje trwała, odporna i gładka powłoka, do której nie przywierają potrawy i która jest naturalna, w porównaniu do np. cieszącego się coraz gorszą sławą teflonu. Patelnie granitowe powstają w podobny sposób, wykonane są tylko z innych minerałów. Jeśli więc szukasz naturalnej alternatywy do teflonu - to idziesz w dobrą stronę.
Patelnia ceramiczna - właściwości
Patelnia ceramiczna to patelnia dobra na co dzień. Potrawy do niej nie przywierają, dzięki czemu jest również łatwa do mycia. Dobre patelnie ceramiczne są odporne na temperatury (do +400 C i -20 C) - należy jednak uważać na nagłe zmiany temperatur, mogą bowiem patelnie uszkodzić. Patelnia ceramiczna równomiernie się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Można kupić patelnię ceramiczną do użytku do kuchenek gazowych, elektrycznych i indukcyjnych.
Patelnia granitowa - dlaczego warto?
Nie jest taka ciężka, na jaką się wydaje. W rzeczywistości jej waga nie odbiega znacznie od innych patelni. Jej największą zaletą jest odporność na uszkodzenia mechaniczne - to naczynie naprawdę długowieczne. Wielu producentów daje gwarancje na swoje patelnie granitowe nawet 5 lat! Powłoka non-stick, podobnie jak w przypadku patelni ceramicznych sprawia, że można gotować bez tłuszczu, potrawy nie przywierają, a czyszczenie jest przyjemnością. Również podobnie jak patelnie ceramiczne nie sprzyjają jej duże różnice temperatur.
Granitowa i ceramiczna - ile to kosztuje?
Patelnie ceramiczne dostaniemy w cenie już od ok. 50 zł i w podobnej cenie znajdziemy również patelnie granitowe. Cena w tym wyborze nie gra więc większej roli.
Wniosek? Wybór głównie estetyczny
Patelnie ceramiczne i granitowe mają podobne właściwości - są trwałe, wykonane z delikatnością dla środowiska i z nieprzywierającą powłoką. Wadą obu propozycji jest niska odporność na duże różnice temperatur, więc z myciem w letniej wodzie należy poczekać, aż patelnia ostygnie.
Różnica jest przede wszystkim w wyglądzie. Patelnia ceramiczna jest wizualnie podobna do innych patelni, może być również emaliowana. Patelnie granitowe mają świetną fakturę i ich wygląd podoba się wielu osobom. To świetny wybór dla estetów, którzy szukają rzeczy cieszących oko w kuchni.