Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Patelnie z powłoką ceramiczną. Co to za materiał?

Tworzywo ceramiczne powstaje z różnego rodzaju minerałów oraz gliny, które miesza się razem oraz wypala w wysokiej temperaturze. Dzięki temu ceramika jest trwała oraz gładka – można stosować ją przez wiele lat, a jedzenie do niej nie przywiera.

Dodatkowo, patelnię ceramiczną można nagrzać do nawet 400 stopni Celsjusza oraz zamrozić do -20 stopni Celsjusza. Jedyne o czym należy pamiętać, to aby nie narażać jej na nagłe wahania temperatur. Po skończonym gotowaniu najlepiej zostawić ją aby wystygła, a następnie umyć przy użyciu ciepłej wody. Namaczanie jej nie jest potrzebne: resztki jedzenia nie przywierają do powierzchni ceramicznej. Niestety, takiej patelni nie można myć w zmywarce.

 

10 niekwestionowanych zalet patelni ceramicznych

Okazuje się, że istnieje o wiele więcej plusów związanych z gotowaniem na patelniach z powłoką ceramiczną. Przeczytaj je wszystkie i dowiedz się, dlaczego warto postawić na dany rodzaj naczynia.

#1 Ceramikę produkuje się w neutralnym procesie, który nie truje środowiska naturalnego.

#2 Powłoka ceramiczna jest produktem naturalnym, a więc nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak polimer PFOA lub PTFE. Jest w stu procentach bezpieczna dla zdrowia.

#3 Można smażyć na niej bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością.

#4 Patelnia równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni.

#5 Materiał ceramiczny bardzo długo trzyma ciepło.

#6 Powłoka ceramiczna nie wpływa na pogorszenie jakości oraz smaku czy zapachu przygotowywanych na niej potraw.

#7 Ceramika nie wchodzi w reakcje z żadnymi składnikami dań.

#8 Patelnie ceramiczne są aktualnie przystosowane do każdego rodzaju kuchenki. Istnieją również takie do przygotowywania dań na indukcji.

#9 Patelnia z powłoką ceramiczną jest odporna na zarysowania oraz uszkodzenia.

#10 Ceramika jest odporna na ściskanie oraz odkształcanie.

 

Jak wybrać odpowiednią patelnię z powłoką ceramiczną?

Na rynku istnieją tańsze podróbki, mieszane i wypalane z różnych materiałów. Przez co nie każda patelnia z powłoką ceramiczną ma te same parametry oraz właściwości. Aby nie inwestować w nieefektywne zamienniki, a co za tym idzie, kupić wartościową patelnię ceramiczną, przeczytaj czym warto się kierować przy wyborze tego naczynia do kuchni.

Dno patelni ceramicznej

Powinno mieć określoną grubość: mniej więcej od 4 do 5 milimetrów. Dzięki temu ciepło będzie równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu patelni oraz zapewni ci optymalny komfort gotowania, o którym była mowa w powyższych akapitach.

Odpowiednia rączka

Uchwyt powinien być komfortowy oraz dopasowany do twojej dłoni oraz ciężkości patelni. Warto również zainwestować w patelnię ceramiczną posiadającą rączkę z materiału, który nie przewodzi ciepła. 

Dodatkowe gadżety od producentów patelni z powłoką ceramiczną

Warto zastanowić się czy potrzebujesz pomocnych gadżetów dołączonych do zestawu z patelnią ceramiczną. Producenci dodają między innymi rączkę, w której wbudowany jest czujnik mierzący temperaturę. Taka wiedza przyda ci się przede wszystkim wtedy, kiedy nie jesteś w stanie sprawdzić, kiedy patelnia ceramiczna jest należycie nagrzana i gotowa do położenia na niej danego mięsa, warzyw czy ryby.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium