Garnki - jak wybrać odpowiednie dla siebie

Garnki – jak wybrać?

W każdej kuchni potrzebne są garnki. W naszej ofercie posiadamy wiele ich rodzajów, jak wybrać ten najlepszy do naszych potrzeb? Ten krótki poradnik na pewno pozwoli Ci podjąć właściwą decyzję.

Jedną z najważniejszych cech garnków jest materiał wykonania. Najczęściej garnki wykonane są z aluminium, stali nierdzewnej lub z żeliwa. Każdy z tych materiałów cechuje się innymi właściwościami w przewodnictwie cieplnym oraz wytrzymałości.

Aluminium

Aluminium dobrze rozprowadza ciepło. Równomierne i bardzo dobre rozprowadzanie ciepła czyni je jednym z najlepszych metali do produkcji garnków. Aluminiowe garnki doskonale nadają się do gotowania potraw, które są podatne na przypalanie (potrawy z mąki lub mleka). W garnkach aluminiowych należy zwracać uwagę czy posiadają także powłokę nieprzywierającą, np. powłokę granitową czy marmurową. Garnki z taką powłoką nadają się do gotowania praktycznie wszystkich rodzajów potraw. Jednakże garnki aluminiowe nie pozbawione są także wad. W aluminiowych garnkach bez żadnej powłoki nie zaleca się gotować potraw zawierających kwasy (np. pomidory czy ocet). Garnki z aluminium są także mniej wytrzymałe niż garnki wykonane ze stali nierdzewnej czy żeliwa.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna słabo przewodzi ciepło, dlatego garnki ze stali nierdzewnej zwykle posiadają wielowarstwowe dna z warstwami aluminium pomiędzy warstwami stali. Dzięki temu garnek jednocześnie posiada wytrzymałość stali nierdzewnej oraz doskonałe rozprowadzanie ciepła gwarantowane przez aluminium.

Potrawy, które można gotować w garnku ze stali nierdzewnej:

  • potrawy wymagające gotowania w dużej ilości wody (np. makarony) lub produkty wodniste (np. warzywa). Jednakże w garnkach z kilkuwarstwowym dnem można gotować niemalże wszystko, bez obaw o przypalenie.
  • potrawy zawierające kwasy (ocet, wino lub pomidory), ponieważ stal nierdzewna nie wchodzi z nimi w reakcje i nie powoduje metalicznego posmaku potraw.

Garnki ze stali są bardzo wytrzymałe. Nie ulegają wgnieceniom, odbiciom czy zarysowaniom. Doskonale nadają się do mycia w zmywarce, bez obaw o uszkodzenie powłoki.

Żeliwo

Żeliwo jest materiałem wykorzystywanym do produkcji garnków już od dawna. Żeliwo nagrzewa się bardzo wolno, ale też bardzo długo zatrzymuje ciepło. Garnki z żeliwa doskonale nadają się do przygotowywania potraw wymagających długiego i wolnego gotowania oraz bezpośredniego serwowania na stół. Są dobre także do smażenia i przypiekania oraz można je stosować w piekarniku. Garnki żeliwne dostępne są w wersji surowej oraz emaliowanej.

Garnki wykonane z surowego żeliwa składają się w 100% z żelaza. Są zatem mało odporne na korozję i po umyciu trzeba je od razu wycierać do sucha aby temu zapobiegać. Wymagają także specjalnej konserwacji oraz przygotowania ich do użycia. Żelazo łatwo wchodzi w reakcje z kwaśnymi produktami, dlatego nie należy przygotowywać w nich potraw zawierających ocet lub pomidory. Garnki wykonane z żeliwa są bardzo wytrzymałe. Raz kupione i odpowiednio konserwowane posłużą przez wiele lat.

Garnki żeliwne z powłoką emaliowaną nadają się do gotowania wszystkich rodzajów potraw oraz nie potrzebują specjalnego przygotowania przed gotowaniem. Powłoka emaliowana doskonale chroni żeliwo. Dzięki powłoce żeliwo nie wchodzi w reakcje z kwaśnymi produktami.

Decyzję z jakiego materiału ma być wykonany garnek trzeba przemyśleć. Wszystko zależy od tego jakie potrawy chcemy z nich przygotowywać. W kuchni dobrze jest posiadać garnki wykonane z różnych materiałów i używać tych, które są najlepsze do przygotowywania danych rodzajów potraw.

Na co jeszcze zwracać uwagę?

Wybierając garnki do swojej kuchni zwracać uwagę należy nie tylko na materiał z jakiego są wykonane, jednakże jest to cecha najważniejsza, ale także na ich wygląd zewnętrzny. Bardzo ważny jest ergonomiczny kształt rączek i uchwytów. Najlepiej żeby były nienagrzewające się. Warto też kupować garnki od razu z pokrywkami, które są dopasowane do rozmiarów garnków.

Kolejną ważną cechą na jaką należy zwrócić uwagę przy wyborze garnków jest to, do jakich typów kuchenek są przeznaczone oraz czy można je używać na kuchenkach indukcyjnych.

Kupować jeden garnek czy cały komplet?

Kupując komplet garnków mamy pewność, że będą miały takie same właściwości oraz będzie je łatwiej przechowywać, ponieważ można je wkładać jeden w drugi. Niestety zestaw garnków to też z góry narzucone rozmiary.

Wybór garnków to nie jest prosta decyzja. Trzeba wziąć pod uwagę wiele aspektów i wszystko przemyśleć. W naszym sklepie posiadamy wszystkie rodzaje garnków. Wybór odpowiednich garnków zależy od tego jak dużą mamy rodzinę i jak często gotujemy.

ładuję....