Coraz częściej w naszych domowych kuchniach, znajdują się płyty indukcyjne. Używając tego typu urządzenia, musimy również kupić do niego specjalne akcesoria. Jednym spośród nich będzie patelnia na indukcję. Może ona być zastosowana nie tylko razem z płytą indukcyjną, ale także w przypadku innych typów kuchenek. Dobrej jakości patelnia indukcyjna ma spód wykonany z surowca przyciągającego magnes, dzięki czemu działa ona na płycie indukcyjnej. Wszelkie tego typu urządzenia posiadają oznaczenie odnośnie ich konkretnego zastosowania, czyli na płycie indukcyjnej. Poza oznaczeniem indukcyjności, należy podczas wyboru patelni zwracać uwagę na kilka innych cech i parametrów. 

Ważny jest rozmiar 

Nierzadko pierwszym naszym wyborem, jest małych rozmiarów patelnia indukcyjna. Za taką uznawane są produkty mające średnicę w przedziale 12-18 cm. To bardzo praktyczne rozwiązanie dla niewielkich rodzin, albo osób zamieszkujących samotnie. Są świetne, jeżeli chcemy przygotować sobie śniadanie w postaci jajka sadzonego czy też jajecznicy. Możemy nabyć również trochę większą patelnię o średnicy w zakresie 20-25 cm. Ten pośredni rozmiar sprawia, iż jest one uniwersalna i bardzo popularna. Taka patelnia sprawdzi się w przypadku przygotowania dań obiadowych i kolacji dla całej naszej rodziny. Warto, abyśmy mieli również duży model w kuchni. Patelnie indukcyjne mogą się różnić od siebie także kształtem. Zwykle spotykamy kwadratowe i okrągłe patelnie indukcyjne. Poza tym różnią się materiałem wykonania i grubością. 

Jakie możemy wyróżnić rodzaje patelni indukcyjnych?

Patelnia na kuchenkę indukcyjną może zostać wykonana z różnych surowców. Na ogół używa się modeli pokrytych powłoką, do której nie będą przywierały przygotowywane dania. Dostępne są również w sprzedaży patelnie nie mające żadnej powłoki. Nierzadko wybieraną opcją jest indukcyjna patelnia wykonana ze stali, której używa się do smażenia mięsa. Jej sporym plusem jest odporność na ewentualne uszkodzenia. Często wybiera się także lekkie patelnie aluminiowe, które szybko łapią wyższą temperaturę. Posiadają poza tym specjalnie przygotowaną powłokę, dzięki której przygotowywane potrawy, nie mają bezpośredniego kontaktu z niezdrowym aluminium. Ciekawym wyborem będą również żeliwne patelnie. Nie można ich zaraz po zdjęciu z płyty schłodzić zimną wodą, gdyż taki materiał nie jest odporny na szybkie zmiany temperatury. Patelnie żeliwne niestety długo się nagrzewają, ale także długo to ciepło oddają. W sprzedaży są również miedziane patelnie. Jeżeli chcemy kupić model mający powłokę, do wyboru mamy patelnie ceramiczne i patelnie teflonowe. 

Polecane typy indukcyjnych patelni 

Na rynku znaleźć można sporo różnych modeli indukcyjnych patelni z właściwym przeznaczeniem. Warto zwrócić chociażby uwagę na specjalne patelnie indukcyjne do smażenia naleśników, dzięki której w łatwy sposób przygotujemy takie właśnie danie. Producenci dbają o to, aby były one lekkie. Dzięki temu możemy łatwo nimi operować i przewrócić naleśnika na drugą stronę. Wykonuje się je z aluminium, dlatego sprawdzają się w przypadku potraw robionych w niskich temperaturach. Znajdą zastosowanie w przypadku wszystkich kuchenek indukcyjnych. Zaletą takich patelni, będzie zdecydowanie ich nieprzywierające dno, jak i równomiernie i szybko nagrzewający się spód. Kolejną propozycję stanowi patelnia indukcyjna grillowa. Wykonuje się ją z aluminium. Posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu można na niej przygotować potrawy z grilla, nie tylko mięsne, ale też warzywne. Powłoka z jednej strony zaopatrzona została w żeberka, co blokuje nazbyt duże wchłanianie się tłuszczu poprzez mięso, a ponadto odprowadza także nadmiar wody, na przykład z warzyw. 

Kolejny typ to patelnia indukcyjna typu wok. Jest ona idealna, kiedy chcemy przygotować dania z kuchni azjatyckiej. Możemy na niej przygotować nie tylko duszone, ale również i smażone posiłki. W ogóle nieprzywierająca powłoka zagwarantuje znakomitą jakość przygotowanych potraw. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, iż patelnia indukcyjna wok, dostępna jest również z miękką rączką, która sprawdza się w każdych warunkach. Jej zaletę stanowi jakość wykonania, dzięki temu posłuży ona nam do przygotowywania potraw długi czas. Dosyć ciekawym modelem indukcyjnej patelni, będzie też patelnia z zewnętrzną powłoką wykonaną ze stali szlachetnej, co zwiększa jej trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Podczas zakupu patelni indukcyjnej, warto zwrócić także uwagę na czas gwarancji.

Zobacz również:

Patelnie | Patelnie granitowe | Patelnie marmurowe | Patelnie do naleśników | Patelnie grillowe | Woki | Patelnie żeliwne | Patelnie z pokrywką | Zestaw patelni | Patelnie do jajek

Patelnia na indukcję Edenberg EB 4105 28 cm MARMUROWA

Patelnia na indukcję Edenberg EB 4105 28 cm MARMUROWA

Producent: Edenberg
Cena: 46,00 zł 56,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium