Garnki 2,3l
Garnki kuchenne - rodzaje
Na rynku dostępne są różne garnki 2,3l, które mogą się od siebie różnić nie tylko surowcem, z którego są wykonane, ale także wyglądem, dobraniem do konkretnego rodzaju kuchenki, jak również przeznaczeniem. I jak tu wybrać najlepsze garnki 2,3l? Zdecydować się, które garnki kuchenne będą odpowiednie, na pewno nie będzie łatwo. Na rynku dostępne są bowiem, nie tylko garnki na gaz, ale także garnki na indukcję czy garnki emaliowane 2,3l. Podczas wybierania garnka, należy zwracać uwagę na parę istotnych kwestii. Poniższy poradnik, powinien ci pomóc, abyś wybrał najlepszej jakości garnek 2,3l indukcja albo też innego typu. Warto, abyś zapoznał się z zaletami oraz wadami garnków emaliowanych, aluminiowych czy stalowych.
Podział garnków z uwagi na ich zastosowanie
Najlepszymi garnkami będą te, które odpowiednio zrealizują własne przeznaczenie. Pomogą w przygotowaniu dań codziennych, ugotowaniu mleka, ugotowaniu szparagów czy też zrobieniu zdrowszego posiłku na parze. Na rynku, mamy dostęp do różnych rodzajów garnków mających wybrane przeznaczenie.
Tradycyjne garnki do codziennego gotowania
Tradycyjne, porządne garnki w różnorodnych rozmiarach, stanowią niezbędne wyposażenie w każdej kuchni. Sprawdzają się podczas codziennego przygotowywania jedzenia - duszeniu mięsa, gotowaniu warzyw, makaronu, ziemniaków czy też zup. Pomocne są również podczas przygotowania jednogarnkowych potraw, takich jak chociażby bigos, leczo, albo gulasz. Garnki tradycyjne to te, które posiadają dwa uchwyty, zwykle w zestawie z pokrywkami. Dostępne są w różnorodnych kolorach, pojemnościach, wzorach, jak i wykonane z różnorodnych surowców. Do nabycia pojedynczo albo w zestawie.
Rondle do gotowania
Co odróżnia rondle od kuchennych garnków tradycyjnych? Rondle są na ogół mniejsze i mają wyłącznie jedną rączkę, w przeciwieństwie do garnków, które wyróżnić się mogą podwójnymi uchwytami. Rondle, są przydatne podczas podgrzewania mleka, roztapiania masła, przygotowania zasmażek oraz sosów. Także i do takich rondlów, możemy dobrać odpowiednią pokrywkę.
Garnki do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze, składać się mogą z co najmniej paru poziomów. Służą, jak wskazuje ich nazwa, celem zdrowego przygotowania jedzenia na parze. Można przyrządzać w nich różnego typu posiłki - ryby, mięso oraz warzywa. Produkty należy ułożyć na sitku, które znajduje się nad garnkiem, na którego dnie umieszcza się wodę. Gotująca się woda paruje oraz przenika poprzez poziom, na którym położone jest sitko z przygotowaną potrawą. Dania nie tracą wartości odżywczych, zachowują swoją barwę i są jędrne. W garnkach wyposażonych w parę poziomów, możemy ugotować parę typów produktów równocześnie.
Garnki do gotowania szparagów
Warto, abyśmy wspomnieli również o garnkach do szparagów, gdyż są one dosyć charakterystyczne. Zwykle wykonywane z nierdzewnej stali, ale mogą być również emaliowane. Są wysokie, niezbyt szerokie i posiadają wyjmowane sito. Mają być na tyle długie, aby pomieściły się w nich szparagi. Wyposażone są w pokrywę oraz dwa uchwyty. Jest to niezbędne wyposażenie dla każdej osoby będącej miłośnikiem szparagów.
Szybkowary do szybkiego gotowania
Szybkowary są bardzo szczelnymi garnkami, w których przebiega wzrost ciśnienia w czasie gotowania. Rośnie temperatura wrzenia płynu, a więc produkty mogą gotować się dużo szybciej. Szybkowary przydatne są do gotowania dań, które wymagają długiego czasu przygotowywania, takich jak chociażby gołąbki, bigos, leczo, gulasze albo zupy. To idealny sprzęt dla zapracowanych osób.
Inne typy garnków
To niewątpliwie wyłącznie wybrane typy garnków. Na rynku znajdziemy również kuchenne garnki do ugotowania mleka, powidłaki do smażenia powideł, szynkowary do parzenia szybek, sokowniki do robienia domowych soków z owoców oraz warzyw oraz specjalne garnki do wekowania słoików. Nie brakuje również elektrycznych garnków, które nie potrzebują wcale kuchenek do tego, aby działały. Mogą to być chociażby elektryczne urządzenia do gotowania ryżu oraz jajek, wolnowary, kombiwary czy parowary.