Garnki 1,5l
Poradnik – jakie garnki 1,5l wybierać?
Jakie garnki 1,5l wybrać do gotowania? W poniższym artykule odpowiemy na to pytanie z estetycznego oraz praktycznego punktu widzenia. Na rynku natrafić możemy na różne garnki 1,5l. To, które garnki kuchenne padną naszym wyborem, będzie mieć spory wpływ na komfort przygotowania, oraz jakość powstałych potraw. Nie ważne, czy będą to garnki na indukcję, garnki na gaz czy też może garnki emaliowane 1,5l, zawsze warto poświęcić nieco czasu na znalezienie tego najlepszego rozwiązania. W poniższym poradniku, postaramy się przybliżyć zalety oraz wady różnych garnków (np. garnek 1,5l indukcja), jak i wskażemy na co warto jest zwracać uwagę podczas dobierania garnków do gotowania. Zapraszamy zatem do czytania.
Podział garnków z uwagi na surowiec, z którego zostały one wykonane
Garnki wykonane z nierdzewnej stali
Jest to zdecydowanie najbardziej popularny rodzaj garnków. Najlepszej jakości garnki wykonane z nierdzewnej stali, są bardzo wytrzymałe, odporne na mechaniczne uszkodzenia, trwałe, poza tym są łatwe do czyszczenia i odporne na korozję. Z uwagi na ich dużą popularność, w sklepach znaleźć można wszelkie rodzaje garnków z tegoż surowca: garnki do gotowania na parze, rondle do mleka, garnki do gotowania czy też zestawy różnych garnków.
- grubość dna garnka - najlepszym rozwiązaniem będą zdecydowanie garnki mające potrójne, grube dno. Dzięki czemu ich zawartość, nie będzie się przypalała i pozostanie ciepła jeszcze długi czas po zakończeniu gotowania. Garnki mające grube dno, znakomicie trzymają temperaturę,
- skład wybranej stali - nierdzewna stal z uwagi na dużą zawartość chromu, pozostaje odporna na działanie wysokich temperatur i znakomicie przewodzi ciepło. Poza tym nierzadko, ma także w swoim składzie molibden, który działa mocno antykorozyjnie. Garnki wykonane z nierdzewnej stali, posiadają odznaczenie 18/10 (18 procent chromu oraz 10 procent niklu), nie są to jednakże bezpieczne dla alergików garnki.
Garnki aluminiowe
Są niezwykle lekkie i mogą się nagrzewać do 16 razy szybciej, aniżeli garnki wykonane ze stali, co wpływa znacząco na tempo przygotowania dań. Ich atutem dodatkowym, pozostaje dosyć niska cena.
Jednakże aluminiowe garnki, uważa się za szkodliwe dla naszego organizmu z uwagi na to, iż w czasie gotowania oraz przechowywania, cząsteczki aluminium mogą się przedostawać do pokarmów. W kontakcie z kwaśnym jedzeniem, proces ten odbywa się dwa razy szybciej. Bezpieczne rozwiązanie, stanowić będą więc garnki wykonane z anodowanego aluminium czyli utlenionego. Proces anodowania spowalnia znacząco uwolnienie się aluminium do jedzenia, jak również utwardza dane naczynie. Inną metodą na zabezpieczenie aluminiowych garnków, będzie pokrycie ich ceramiczną, teflonową albo kamienną powłoką.
Garnki wykonane z ceramiki
Garnki wykonane z ceramiki, są najzdrowszą opcją. Wprowadzono je na rynek, kiedy teflon okrył się złą sławą. W patelniach oraz garnkach ceramicznych, możemy przygotowywać posiłki z użyciem niewielkich ilości tłuszczów, wszystko za sprawą ich gładkiej powierzchni. Naczynia do gotowania wykonane z ceramiki, stanowią doskonały wybór dla alergików, gdyż ceramika nie reaguje w ogóle z żywnością. Garnki ceramiczne, mogą długo utrzymywać ciepło, ale nie będą odporne na wyższe temperatury. Zlecane jest gotowanie w nich na średnim albo na małym ogniu. Ich gładka powierzchnia, pozostaje mniej odporna na możliwie zarysowania, aniżeli powierzchnia garnków wykonanych ze stali, musimy zatem stanowiąc silikonowe albo drewniane łopatki do mieszania oraz przekładania dań.
Garnki miedziane
Garnki miedziane, nie tylko imponująco się prezentują, ale są także niezwykle praktyczne. Miedź odznacza się doskonałym przewodnictwem cieplnym, dzięki czemu mamy pełną kontrolę podczas gotowania czy smażenia, gdyż szybko reaguje na zmieniająca się temperaturę. Poza tym, ciepło równomiernie się rozchodzi, zatem bardzo szybko nagrzewa się nie tylko dno, ale również ścianki w naczyniu. Środek garnka pokryty jest na ogół aluminiową albo ceramiczną powłoką, co znacząco ułatwia proces pielęgnacyjny.