Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Pojemność: 4.0-4.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Żeliwna
- Kształt: Owalny
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Pojemność: 4 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 1 - 2
- Powłoka: Emaliowana
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Kolor: Odcień Szarości
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 1 - 2
- Powłoka: Emaliowana
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Pojemność: 3.0-3.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Żeliwna
- Kształt: Prostokątny
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Żeliwna
- Kształt: Owalny
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Żeliwo
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Żeliwna
- Kształt: Owalny
Brytfanny żeliwne
Żeliwo i jego podstawowe zalety
Zanim zdecydujesz się na kupno brytfanny żeliwnej, powinieneś poznać wszystkie korzyści wynikające z jej posiadania.
- Żeliwo jako materiał jest wyjątkowo trwałe oraz odporne na wysokie temperatury, co również przekłada się na długowieczność sprzętów, które są z niego wykonane.
- Jest ciężkie, a dzięki temu nie spadnie z kuchenki lub szafki, przypadkowo trącone ręką czy drugim garnkiem.
- Żeliwo charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, a związane jest to z obecnością węgla w składzie tego tworzywa. Dzięki takiemu połączeniu brytfanna może rdzewieć jedynie punktowo. To oznacza, że wystarczy regularnie ją czyścić, aby zapobiec wszelkim uszkodzeniom oraz osłabieniu związanym z upływem czasu czy z częstą eksploatacją.
- Tradycyjny, jednolity odlew naczynia gwarantuje wyjątkowo długie utrzymywanie ciepła. Jest ono równolegle rozprowadzane po całej powierzchni brytfanny żeliwnej.
- Tego rodzaju sprzęty można również wykorzystywać do gotowania na kuchenkach indukcyjnych. Doskonałym przykładem mogą być te, które znajdują się w sklepie europ24.pl.
Jak dbać o brytfannę żeliwną, aby służyła w twojej kuchni przez bardzo długi czas?
Po jakimś czasie może okazać się, że jedzenie zacznie przywierać do brytfanny żeliwnej. Nie należy wtedy jej wyrzucać, a sprawdzonym sposobem po prostu przywrócić ją do stanu pełnej używalności. Okazuje się, że producent zabezpiecza produkty żeliwne przed przywieraniem specjalnym płynem, który możesz bardzo łatwo odtworzyć w warunkach domowych. Warto skorzystać z tego co masz w swojej kuchni zawsze pod ręką.
- Resztki przypalonego, przywartego jedzenia zasyp solą gruboziarnistą i na chwilę odłóż na bok. Po niedługim czasie zmocz gąbką oraz wyczyść. Osusz papierowymi ręcznikami.
- Natłuść brytfannę żeliwną zwykłym olejem roślinnym. Pamiętaj o jej wewnętrznej oraz zewnętrznej części.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego brytfannę odwróconą do góry nogami.
- Po godzinie wyłącz piekarnik i zostaw brytfannę w środku, do jej całkowitego wystygnięcia.
Brytfanny żeliwne są idealne podczas gotowania dań tzw. ,,jednogarnkowych”
Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem tradycyjnej czy nowoczesnej kuchni, potrawy przyrządzane w całości tylko w jednym garnku są oszczędnością czasu oraz pracy. Dodatkowo, są bardzo smaczne oraz pożywne, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla dań, które znasz z dzieciństwa. Gdy na co dzień brakuje czasu, bardzo wiele osób postanawia ugotować coś w jednym garnku: szybko, sprawnie i bez większego wysiłku.
Do przygotowania takich dań idealna będzie brytfanna żeliwna. Jest duża i posiada wysoką krawędź, więc dzięki niej ugotujesz obiad nie tylko na jeden dzień. Podobna do garnka, ale o wiele wszechstronniejsza, bo możesz wstawić ją również do piekarnika, bez potrzeby przekładania składników z naczynia do naczynia.
Brytfanna żeliwna to przeżytek? Zdecydowanie nie!
Uwielbiana przez nasze babcie, bardzo często stanowiła podstawowe wyposażenie kuchni dużej rodziny. Jej trwałość zaskakiwała nie jedną osobę, ale z czasem zaczęła być wypierana z rynku przez nowoczesny sprzęt, czyli tak zwane naczynie żaroodporne. Warto jednak pamiętać, że szkło jest o wiele bardziej podatne na stłuczenie czy rysy. Dzięki brytfannie żeliwnej możesz gotować bez obaw, że przez przypadek zniszczysz naczynie.
Dlatego nie warto wierzyć opiniom, że ten rodzaj kuchennego sprzętu jest przeżytkiem. Wprost przeciwnie! Stosuje się go nawet w nowoczesnych rozwiązaniach, gdzie królują dania przygotowywane w całości tylko w jednym garnku.
Zobacz również: