Brytfanna, nazywana też często gęsiarką, to naczynie, które przyda się w każdej kuchni. Jest jednym z najbardziej wielofunkcyjnych elementów jej wyposażenia. Brytfanna 5 l jest jedną z najczęściej wybieranych. To rozmiar nie za mały (można w nim przygotować posiłek dla kilku osób), ale też nie za duży (nie ma problemów z jego przechowywaniem, przenoszeniem itp.)
Brytfanna marmurowa 5,5 l Edenberg EB 8007 spełnia wszystkie wymogi stawiane przed tego typu produktami. Jej wymiary (bez pokrywki) to 32,5 cm długości; 20, 5 cm szerokości oraz 11 cm wysokości. Naczynie waży 2,7 kg.
Brytfanna marmurowa Edenberg – charakterystyka
Brytfanna wykonana jest z wysokiej jakości aluminium pokrytego kamienną, marmurową powłoką. Materiały te są całkowicie wolne od szkodliwych związków PFOA, PFOS, PTFE. Szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu łatwo jest uzyskać jednolitą temperaturę na całej powierzchni. Dzięki doskonałemu połączeniu materiałów brytfanna marmurowa jest też odporna na zarysowanie oraz ścieranie. Jej nieprzywierająca powłoka sprawia z kolei, że można jej używać do smażenia.
Brytfanna 5,5 l Edenberg ma prostokątny, poręczny kształt. W zestawie znajduje się dopasowana do niej pokrywka wykonana z hartowanego szkła ze specjalnym dozownikiem w uchwycie. To rozwiązanie umożliwia dodawanie do potrawy oleju, sosu, wody, przypraw płynnych itp. bez konieczności odkrywania całej pokrywki (co jest pomocne zwłaszcza w trakcie pieczenia). Brytfanna z pokrywką przydaje się również wtedy, gdy używamy jej jako garnka i gotujemy na kuchence. W tej sytuacji pokrywka umożliwia duszenie potraw.
Pisząc o brytfannie Edenberg nie sposób nie wspomnieć też o jej wyglądzie – eleganckim i designerskim, pasującym do wielu wnętrz.
Zastosowania brytfanny marmurowej Edenberg
Brytfanna 5,5 l Edenberg to naczynie, które można wykorzystywać nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale i do gotowania. W tym drugim przypadku warto podkreślić, że można ją ustawiać na kuchenkach gazowych, halogenowych i elektrycznych. Oprócz tego jest także brytfanną na indukcję. Podsumowując zatem, brytfanna Edelhoff może służyć do pieczenia, zapiekania, duszenia, gotowania, a nawet do smażenia potraw.
Jak używać gęsiarki Edenberg?
Brytfanny często nazywane są gęsiarkami. Określenie to wywodzi się z ich dawnego przeznaczenia. Kiedyś mówiono tak na duże, owalne brytfanny w których można było upiec całą gęś. Dziś gęsiarką nazywa się każdą brytfannę, niezależnie od jej rozmiaru. Obydwie nazwy funkcjonują zamiennie.
Gęsiarki Edenberg można używać do pieczenia wszystkich rodzajów mięs – drobiu, wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny, ryb itd. Doskonale sprawdza się też jako naczynie do przygotowywania różnego typu zapiekanek (makaronowych, ziemniaczanych itp.) lub do zapiekania dań jednogarnkowych (np. bigos, dana typu „gorący kociołek”). W tym drugim przypadku zresztą doskonale widać uniwersalność brytfanny. Potrawy jednogarnkowe można w niej przygotować od A do Z – od podsmażania, gotowania i duszenia na kuchence, po pieczenie lub zapiekanie.
W rączce pokrywki znajduje się specjalny otwór – dozownik na płyny i przyprawy
Widok zestawu
Pakowana w oryginalne pudełko
Cechy:
- Wykonana z trwałego stopu aluminium z powłoką marmurową odporną na zarysowania z warstwą nieprzywieralną,
- Prostokątny kształt,
- Wykonana z materiałów całkowicie wolnych od szkodliwych związków PFOA, PFOS, PTFE,
- Szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie równomiernej temperatury na całej powierzchni
- Pokrywka z hartowanego szkła z dozownikiem oleju w uchwycie,
- Łatwa w czyszczeniu,
- Przystosowana do wszystkich typów kuchenek gazowych, halogenowych, elektrycznych a także indukcji,
- Zapakowana w eleganckie pudełko.
Wymiary:
- Długość: 32.5 cm,
- Szerokość: 20.5 cm,
- Długość wraz z rączkami: 39 cm,
- Wysokość z pokrywką: 19 cm,
- Wysokość bez pokrywki: 11 cm,
- Pojemność: 5.5 L,
- Waga: 2.7 kg.
Zapraszamy do zapoznania się także z innymi produktami w kategorii brytfanny
Recenzje(1)