do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa od 299zł

 +48 22 113 14 28

info@europ.com.pl

Zamów do godziny 14 a wyślemy jeszcze dziś.

120 dni za zwrot

Brytfanny z pokrywką - jak dokonać ich właściwego wyboru? 

Kuchnia, jest nie tylko pomieszczeniem w każdym domostwie. To magiczne miejsce spotkań dla wszystkich domowników, w którym możemy wyczarować przepyszne dania mogące zachwycić różne gusta smakowe. Wiele osób wprost uwielbia pichcenie domowe. Smażenie, gotowanie, pieczenie, może być pasją. Z miłości do gotowania, możemy przyrządzać przepyszne dania dla siebie, ale również dla osób najbliższych. W tym celu, poza tradycyjnymi garnkami, przydadzą się także brytfanny z pokrywką. 

Brytfanny z pokrywką - do czego służą i jak wyglądają? 

Zarówno brytfanny do pieczeniabrytfanny do mięsa, jak i brytfanny żaroodporne, są większymi naczyniami, nierzadko mającymi prostokątny albo owalny kształt. Nadają się do duszenia, gotowania, smażenia, zapiekania czy też pieczenia. Najważniejsza ich zaleta, to opcja użytkowania w piekarniku, niemniej większość spośród nich, można także stosować na kuchenkach i to nawet każdego typu. Coraz większa ilość osób, zamiast gotowania, zaczyna zapiekać i piec bezpośrednio w piekarniku. 

Brytfanny - typy oraz najistotniejsze właściwości

Brytfanny poza wyglądem, różnią się od siebie zaletami oraz właściwościami. W sklepach, mamy dostęp do różnych typów brytfann. Z uwagi na surowiec ich wykonania, można wyróżnić brytfanny: 

  • aluminiowe - doskonale przewodzą ciepło, szybko się nagrzewają i szybko wychładzają; są lżejsze, aniżeli pozostałe, mają nieprzywieralną powłokę; trzeba przy nich używać właściwych narzędzi (nylonowych albo drewnianych), żeby nie uszkodzić przypadkiem powłoki. Tego typu brytfanny, zwykle możemy używać na wszelkich typach kuchenek, 
  • emaliowane - za sprawą właściwej konstrukcji, redukują opcję przypalenia dań i potrafią zapewniać równomierne rozchodzenie się ciepła; za sprawą gładkiej powierzchni, nie tylko łatwo utrzymamy je w czystości, ale również możemy być pewni, iż nie osiądą na nich i nie będą się rozmnażały bakterie; takie brytfanny, tak samo jak inne rodzaje naczyń emaliowanych, mogą być używane na różnych typach kuchenek, 
  • gliniane - brytfanny wykonywane z gliny, nazywane są inaczej garnkami rzymskimi. Naczynia te pozwalają na przygotowanie potraw bez dodatku tłuszczu, za sprawą czego powstałe dania są zdrowe. W tego rodzaju brytfannach, można przygotować nie tylko mięso, warzywa czy ryby, ale też upiec przepyszne ciasta. Tego typu garnki, wymagają jednakże właściwego przygotowania przed pieczeniem, 
  • szklane - wykonywane ze szkła żaroodpornego. Są to bardzo uniwersalne brytfanny, w których można zapiekać, piec, podgrzewać czy też przygotowywać potrawy. Trzeba je skazę pamiętać, żeby unikać gwałtownej zmiany temperatury, ponieważ wtedy szkło może pęknąć, 
  • ceramiczne - wykonywane z ceramiki, która dłuższy czas gromadzi ciepło, pozostaje ekologiczna, ale z uwagi na surowiec wykonania, jest bardzo krucha i w czasie upadku, może ulec rozbiciu, 
  • silikonowe - ich najważniejsze plusy, to niska cena oraz lekkość. Mimo ich wykonania z silikonu uodpornionego na wyższe temperatury, brytfanny te łatwo ulegają odkształceniu i mają mniejsze nieprzywierające właściwości, aniżeli reszta brytfann,
  • ze stali nierdzewnej - najczęściej używa się ich w profesjonalnych kuchniach. W całości wykonywane są ze stali nierdzewnej, która jest higieniczna oraz trwała czy też odporna na oddziaływanie kwasów obecnych w jedzeniu, 
  • żeliwne - takie brytfanny wykonane są z żeliwa i są prawie niezniszczalne; mogą być bezpośrednio używane na ogniu; ich grube ściany i dno rozprowadzają równomiernie oraz długo gromadzą ciepło. 

Brytfanny - otwarte czy też może zamknięte? 

Brytfanny pozwalają na przygotowanie całych dań w pojedynczym naczyniu, dzięki czemu można zaoszczędzić czas, który należałoby poświęcić na poczet mycia dodatkowych. Poza materiałem wykonania, rozróżnić możemy brytfanny pod postacią: 

  • naczynia otwartego - tego typu naczynia, pozwalają na ciągłe kontrolowanie przygotowywanych dań i łatwe podlewanie ich wodą, piwem czy też winem. Spód dania, w niej przygotowywanego, pozostaje soczysty, a wierzch bardzo chrupiący, 
  • zamkniętego - pokrywy na brytfannach, pozwalają na zachowanie właściwej wilgotności oraz temperatury w środku naczynia, dzięki czemu robione potrawy nie będą suche, a bardzo soczyste i aromatyczne. 

Brytfanny, są bardzo dobrymi naczyniami celem przygotowywania większych ilości potraw. Możemy w nich upiec mięso, ciasto czy warzywa. Z uwagi na ich spore rozmiary, pozwalają na upieczenie królika w całości, gęsi, kaczki czy kurczaka - stąd także brytfanny określa się nierzadko jako gęsiarki. Biorąc pod uwagę ich zakup, pamiętać musimy, żeby poddać sprawdzeniu, czy nadają się one do wszystkich typów kuchenek, czy dobrano je wyłącznie do użytkowania w piekarniku. Musimy także zdawać sobie sprawę, do przygotowania których potraw będziemy je używać najczęściej. 

Na rynku, dostępne są różnorodne brytfanny, zatem znajdziemy coś na pewno dla siebie. Wówczas nie pozostanie nam nic innego, aniżeli eksperymentowanie w kuchni i tworzenie przepysznych potraw dla siebie i najbliższych. 

  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium