Walentynkowy tort w kształcie serca - przepis

Walentynkowy tort w kształcie serca - przepis

Walentynki to Międzynarodowy Dzień Zakochanych obchodzony co roku 14 lutego. Dla wielu z nas jest to jedyny i wyjątkowy dzień w roku, kiedy możemy go spędzić z ukochaną osobą. Walentynki to idealny moment, kiedy możemy obdarować naszą drugą połówkę niezwykłym prezentem, ale może warto pomyśleć o czymś zupełnie innym. Jak mówi przysłowie- "przez żołądek do serca", dlatego warto w tym wyjątkowym dniu przygotować słodką niespodziankę w postaci tortu w kształcie serca, który może być oryginalnym podarunkiem.

Przepis na tort w kształcie serca

Dla wielu osób, wykonanie tortu walentynkowego może być nie lada wyzwaniem, jednak z pomocą dostępnych artykułów takich jak: tortownice, formy do tortów i dekoratory do ciast, nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z tym bez problemu. Tort walentynkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie smaczniejszy.

Składniki potrzebne do przygotowania tortu:

  • 175 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru przeznaczonego do wypieków
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa śmietanowo – malinowa:

  • 125 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 125 g malin (mogą być mrożone)

Czekoladowe ganache:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Wykonanie tortu walentynkowego krok po kroku:

Wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Suche składniki, czyli mąkę, kakao i sodę należy wymieszać i przesiać przez sitko. Następnie w małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko razem mieszamy. 

Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i odpowiednią końcówką mieszamy składniki przez klika minut, aby powstała gładka, jednolita i puszysta masa. Następnie do masy wlewamy jeszcze gorące mleko z masłem i wszystko ponownie razem miksujemy. Następnie dodajemy przesiane suceh składniki i wszystko razem mieszamy delikatnie szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Ciasto dzielimy na dwie części i formę w kształcie serca wykładamy papierem do pieczenia. Możemy do tego użyć tortownice ze sklepu lub formy do tortów z naszego sklepu Tortownice. Na gotową formę wykładamy pierwszą część masy, pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odkładamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. W kolejnym etapie przygotowujemy masę, czyli ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy rozdrobnione maliny. Następnie wykonujemy ganache, podgrzewając wszystkie składniki na bardzo małym ogniu, aż do powstania gładkiego sosu. Masę odkładamy i studzimy. 

Pierwszy blat ciasta układamy na paterze dekoracyjnej i wykładamy ubity krem śmietanowo- malinowy, następnie równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy masę drugim blatem czekoladowym. Całość polewamy równomiernie gotowym i przestudzonym ganache, który może swobodnie spływać. Na koniec do ozdobienia tortu możemy użyć świeżych malin, lub użyć gotowych dekoratorów do ciast i napełnić je bitą  śmietaną. Tak wykonany tort z pewnością będzie zaskoczeniem dla każdego, nie tylko w kwestii smaku, ale i wyglądu. Smacznego!

ładuję....