- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 505 odwiedzin

Walentynkowy tort w kształcie serca - przepis
Walentynki to Międzynarodowy Dzień Zakochanych obchodzony co roku 14 lutego. Dla wielu z nas jest to jedyny i wyjątkowy dzień w roku, kiedy możemy go spędzić z ukochaną osobą. Walentynki to idealny moment, kiedy możemy obdarować naszą drugą połówkę niezwykłym prezentem, ale może warto pomyśleć o czymś zupełnie innym. Jak mówi przysłowie- "przez żołądek do serca", dlatego warto w tym wyjątkowym dniu przygotować słodką niespodziankę w postaci tortu w kształcie serca, który może być oryginalnym podarunkiem.
Przepis na tort w kształcie serca
Dla wielu osób, wykonanie tortu walentynkowego może być nie lada wyzwaniem, jednak z pomocą dostępnych artykułów takich jak: tortownice, formy do tortów i dekoratory do ciast, nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z tym bez problemu. Tort walentynkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie smaczniejszy.
Składniki potrzebne do przygotowania tortu:
- 175 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru przeznaczonego do wypieków
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa śmietanowo – malinowa:
- 125 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 125 g malin (mogą być mrożone)
Czekoladowe ganache:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Wykonanie tortu walentynkowego krok po kroku:
Wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Suche składniki, czyli mąkę, kakao i sodę należy wymieszać i przesiać przez sitko. Następnie w małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko razem mieszamy.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i odpowiednią końcówką mieszamy składniki przez klika minut, aby powstała gładka, jednolita i puszysta masa. Następnie do masy wlewamy jeszcze gorące mleko z masłem i wszystko ponownie razem miksujemy. Następnie dodajemy przesiane suceh składniki i wszystko razem mieszamy delikatnie szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie części i formę w kształcie serca wykładamy papierem do pieczenia. Możemy do tego użyć tortownice ze sklepu lub formy do tortów z naszego sklepu Tortownice. Na gotową formę wykładamy pierwszą część masy, pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odkładamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. W kolejnym etapie przygotowujemy masę, czyli ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy rozdrobnione maliny. Następnie wykonujemy ganache, podgrzewając wszystkie składniki na bardzo małym ogniu, aż do powstania gładkiego sosu. Masę odkładamy i studzimy.
Pierwszy blat ciasta układamy na paterze dekoracyjnej i wykładamy ubity krem śmietanowo- malinowy, następnie równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy masę drugim blatem czekoladowym. Całość polewamy równomiernie gotowym i przestudzonym ganache, który może swobodnie spływać. Na koniec do ozdobienia tortu możemy użyć świeżych malin, lub użyć gotowych dekoratorów do ciast i napełnić je bitą śmietaną. Tak wykonany tort z pewnością będzie zaskoczeniem dla każdego, nie tylko w kwestii smaku, ale i wyglądu. Smacznego!