- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 153 odwiedzin
Serduszkowe naleśniki - pomysł na Walentynki
Naleśniki to znakomite danie, które nadaje się zarówno do spożycia na słodko, jak i słono. Każdy miłośnik okrągłych placków wie, jak bardzo niekomfortowym procesem jest przygotowywanie naleśników na przywierającej patelni. Rozlane ciasto, które po kilkunastu sekundach wciąż nie daje się odwrócić stanowi duży problem, który zwykle skutkuje rozwalonym i nieestetycznym plackiem. Warto wyposażyć się zatem w sprzęt, który będzie niezawodnym towarzyszem smażenia przesmacznych naleśników. Także tych, które zrobimy dla ukochanej osoby na Walentynki!
Jak wybrać idealną patelnie do przygotowywania naleśników?
Jak rozpoznać patelnie nieprzywierające do naleśników? Czy charakteryzują się jakimiś nadprzeciętnymi właściwościami? Okazuje się, że standardowe patelnie nie są przystosowane do tworzenia okrągłych, foremnych placków. Mają bowiem zbyt wysokie brzegi, które uniemożliwiają przewracanie naleśnika na drugą stronę. Są także za bardzo domknięte na brzegach, przez co ciasto uzyskuje w nierównomierny sposób temperaturę. Jeśli więc marzy nam się stworzenie naleśnika idealnego, to wybierzmy nieprzywierającą patelnię z obniżonym brzegiem. Co więcej, kształt nie ma tutaj decydującego znaczenia. Równie dobrze sprawdzą się patelnie okrągłe, jak i kwadratowe. Jeśli nie przeszkadza nam prostokątny kształt naleśnika, to możemy iść na kompromisy. Niska patelnia ułatwia proces przewracania placka na drugą stronę. Zapobiega także przypalaniu się brzegów i umożliwia smażenie naleśnika na symbolicznej ilości tłuszczu. Rozmiar czy długość trzonka nie ma w tym kontekście najmniejszego znaczenia. To istotne wtedy, gdy mamy już konkretne preferencje dotyczące wielkości przygotowanych naleśników. Pamiętajmy, że patelnia do naleśników przyda się także do przygotowywania innych dań!
Dobre patelnie do tworzenia smacznych naleśników
Dobre patelnie do naleśników posiadają nieprzywierającą powłokę, która będzie zapobiegać rozwarstwianiu się ciasta podczas próby przekładania placka na drugą stronę. Dobrze, jeśli przedmiot jest solidny i posiada wzmacnianą konstrukcję oraz wygodną rączkę - pomoże to w przypadku wykonywania szybkich ruchów patelnią (np. podczas efektownego przewracania placków) i zwiększy stabilność podczas pozostawiania patelni na kuchence. Znakomitą propozycją dla nieoczywistego formowania naleśników jest... patelnia w kształcie serca, która stanowi świetny pomysł aby zaskoczyć ukochaną osobę niekonwencjonalną inspiracją śniadaniową. Jeśli zatem chcemy wybrać dobrą patelnię do tworzenia smacznych placków, mamy do wyboru między innymi:
- duże patelnie okrągłe,
- małe patelnie okrągłe,
- patelnie kwadratowe,
- patelnie o nierównomiernych kształtach, np. serca.
Wybór patelni do tworzenia naleśników jest całkiem spory, także jeśli weźmiemy pod uwagę rodzaj materiałów wykonania narzędzia. Zarówno patelnie z powłoką mineralną, jak i pokryte warstwą teflonową, sprawdzą się bardzo dobrze w kontekście przygotowywania smakowitych placków z cienkiego ciasta. Warto korzystać z patelni nieprzywierających, które od razu gwarantują dużą jakość przygotowywanych naleśników. Możemy wykorzystać patelnię z ceramiki, tytanu czy żeliwa. Każda z nich ma nieco inną charakterystykę dostosowaną do indywidualnych preferencji kucharza. Pamiętajmy, aby patelnię, a w zasadzie tłuszcz dozowany na jej powierzchni odpowiednio rozgrzać - tak, by wylewane ciasto naleśnikowe od razu łapało odpowiednią temperaturę.
Pomysł na miłosnego naleśnika
Patelnia do naleśników w kształcie serca? Tak, również takie produkty można nabyć drogą internetową. Patelnia w kształcie serca pozwoli na przygotowanie niezapomnianego śniadania, np. przy okazji Walentynek. Co ważne, tego typu patelnia może służyć także do stworzenia innych, apetycznie wyglądających potraw. Jeśli więc planujecie zaskoczyć swoją drugą połówkę i zdecydowaliście się na zakup "sercowej patelni", to warto skorzystać z przepisu kulinarnego na romantyczne naleśniki zaprezentowanego poniżej.
- Mąka (ok. 200 gramów).
- Jajo kurze (1 sztuka).
- Mleko 2% (ok. 300 ml).
- Masło do ciasta i smażenia.
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki).
- Sól i cukier do smaku.
- Opcjonalnie aromat waniliowy.
Ciasto przygotowujemy w misce, mieszając składniki suche, a następnie dodając jajko i mleko. Po delikatnym wyrobieniu dozujemy masło i aromat, dokładnie mieszając całość. Podgrzewamy serduszkową patelnię, dodając ewentualnie nieznaczną ilość oleju. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto - tak, aby utworzyło cienką i równo rozprowadzoną warstwę. Po dwóch minutach sprawdzamy stan placka i przewracamy go na drugą stronę. Do wytworzenia smakowitych naleśników w kształcie serca można wykorzystać także zwykłą patelnię, korzystając z gotowych foremek do ciastek. Musimy wówczas uważać, by ciasto nie rozlało się poza obręb metalowych ramek. Po usmażeniu placków warto je udekorować na talerzu np. syropem klonowym.
Tego typu przepis sprawdzi się idealnie na Walentynki. Pamiętajmy, aby korzystać z dobrych jakościowo patelni, które umożliwią estetyczne i dokładne przygotowywanie smacznych placków na romantyczne okazje.