- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 326 odwiedzin
Przekąski na grilla - najlepsze przepisy
Późna wiosna i lato to czas, kiedy najwięcej przebywa się na świeżym powietrzu. Spacery, wycieczki i wędrówki są na porządku dziennym. Odpoczywa się na plażach, trawnikach i w ogrodach, a wieczorami i popołudniami urządza przyjęcia na zewnątrz, gdzie jedzenie przygotowywane jest na grillu. Co roku już w maju rozpoczyna się sezon grillowy, który przy dobrej pogodzie może trwać aż do końca września. Garden party to nie tylko opiekanie kiełbasek i mięsnych przysmaków. By impreza ogrodowa okazała się hitem konieczne są przekąski na grilla, które zaspokoją apetyt rodziny i przyjaciół.
Dlaczego warto przygotować przekąski?
Grill z założenia to nieformalne spotkanie znajomych, dlatego bardzo często wygląda on skromnie, a jedyne przekąski, jakie się na nim pojawiają to gotowe chrupki czy chipsy. Przy urządzaniu większej imprezy trzeba wziąć pod uwagę potrzeby gości. Dlatego menu powinno być zróżnicowane i zawierać również potrawy bezmięsne, bezmleczne czy bezglutenowe, w zależności od diet i potrzeb zaproszonych osób. Podobnie jest w przypadku doprawiania potraw. Nie każdy lubi intensywne smaki, dlatego przygotuj łagodnie przyprawione dania, a na stole postaw przyprawniki, będą one służyły gościom do samodzielnej regulacji smaku.
Każde przyjęcie w ogrodzie powinno być bogate w przekąski, często przygotowanie dania głównego zajmuje trochę czasu. Wtedy zadbaj o gości, nie pozwól im spędzać długich minut przy pustym stole. Dlatego niezbędne jest wykonanie zimnych przystawek, takich jak sałatki, deski serów czy wędlin. W ten sposób nikt nie będzie wyczekiwał dania głównego, a czas potrzebny na jego wykonanie upłynie na miłych rozmowach, bez zbędnego napięcia.
Na ciepło czy na zimno? Najlepsze przekąski na grilla
Każdy ma swoje ulubione przepisy na przekąski, ale co będzie niezbędne do ich przygotowania? By przyrządzić dobrą sałatkę lub mięsne przysmaki niezastąpione będą zestawy noży. Muszą być one dobrze zaostrzone by warzywa i mięso zachowały apetyczną formę. Jeśli nieodzowne są ostrza, przydadzą się też deski do krojenia — zabezpieczają one blaty, na których przygotowywane jest jedzenie przed rysami. Mogą przydać się także w charakterze naczynia do serwowania. Jedną z najprostszych do wykonania przekąsek, jest deska serów i wędlin. W sezonie sery i dojrzewające wędliny możesz wzbogacić o świeże owoce, takie jak winogrona, borówki czy maliny. Nie ma grilla bez sałatki. Latem są to najczęściej lekkie, oparte na liściach kilku sałat, kompozycje, wzbogacone o pomidory, szczypiorek czy ser oraz wyrazisty dressing.
Przekąski na ciepło mogą być przygotowywane bezpośrednio na grillu albo w piekarniku pobliskiej kuchni. Do najbardziej popularnych należą łódeczki z ziemniaków. Są bardzo łatwe w wykonaniu. Wystarczy dobrze umytego ziemniaka, w skórce pokroić na cztery części, tak by stworzyły charakterystyczny kształt łódki, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny, bądź zawinięte w folię aluminiową, na kratce grilla. Nie zapominaj o przekładaniu ich tak, by dopiekły się równomiernie. Łódeczki z ziemniaków smakują świetnie w towarzystwie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem lub innymi dipami.
Na ruszcie możesz szybko przygotować ulubione w naszym kraju faszerowane pieczarki, będzie to efektowne danie, które możesz przyrządzić w wersji bezmięsnej. Wystarczy wykonać szybki farsz z sera i ziół, umieścić go w pieczarkach, zawinąć w folię aluminiową i na kilka minut wrzucić na grill. Grzyby szybko miękną a ser się topi. W prosty sposób otrzymamy ciepłe danie, na które nie trzeba długo czekać.
Popularne tortille, które możesz kupić w każdym sklepie, lub zrobić samemu zagniatając proste ciasto z wody, mąki i soli, to baza wielu ciekawych dań i przekąsek. Nie bez powodu kuchnia meksykańska tak często po nie sięga. Wystarczy kilka składników, takich jak serek kremowy, łosoś i szpinak, by wykonać smakowite roladki na zimno. Jeśli wolisz coś bardziej charakterystycznego przygotuj na ruszcie nadziewaną quesadillę. Możesz wypełnić ją ulubionymi składnikami i żółtym serem i zapiec krótko z obu stron. Oryginalne i satysfakcjonujące danie gotowe!