- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 221 odwiedzin
Mazurek wielkanocny - szybki i prosty przepis
Mazurek wielkanocny to z całą pewnością, obok babki piaskowej, jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków tych świąt. Przysmak ten corocznie gości na naszych stołach, zarówno jako słodka przekąska, jak i dekoracja wielkanocnego stołu. Jak zatem w szybki i prosty sposób wykonać to tradycyjne ciasto? Czego potrzeba do przygotowania mazurka wielkanocnego?
Święta Wielkanocne, podobnie jak święta Bożego Narodzenia, kojarzą nam się z licznymi tradycjami, zwyczajami oraz typowymi dla tych uroczystości posiłkami. Mazurek jest w wielu domach nieodłącznym elementem wystroju stołu wielkanocnego. Jednak natłok obowiązków przed świętami i ilość wykonywanych prac sprawia, że często narzekamy na brak potrzebnego czasu. Jak zatem w łatwy i szybki sposób przyrządzić smacznego mazurka wielkanocnego? Jak i z czego wykonać świąteczne dekoracje na cieście?
Jak zrobić mazurka wielkanocnego?
Mazurek wielkanocny to ciasto, które składa się przede wszystkim z kruchego spodu pokrytego masą oraz dekoracji na wierzchu. Istnieje wiele przepisów na wykonanie tego słodkiego przysmaku, ale najpopularniejsze i najczęściej goszczące na naszych stołach są mazurki z kajmakiem, masą orzechową, dżemem lub powidłami.
Do przyrządzenia mazurka niezbędne są oczywiście podstawowe akcesoria kuchenne i cukiernicze, w które należy się wyposażyć przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, są to: blaszki do pieczenia (o wymiarach 25x36 cm), stolnica oraz wałek. Do ozdabiania natomiast warto wykorzystać rękaw cukierniczy lub szprycę do dekoracji. Poniżej przepis na wykonanie wielkanocnego mazurka oraz dekoracji.
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową - przepis
Składniki:
Na kruchy spód:
- 180 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 3 żółtka
Na masę kajmakową:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g masła
Sposób wykonania:
Mąkę dobrze wymieszać wraz z cukrem pudrem. Zimne masło pokroić i szybko połączyć razem z mąką i cukrem, tak aby nie ogrzać masła ciepłem dłoni. Następnie dodać żółtka i wszystko ponownie zagnieść dłońmi lub wymieszać za pomocą noża, w taki sposób aby całość tworzyła jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 45 min.
W tym czasie dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem. Po upływie 45 min. ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 1cm, a następnie przenieść na blachę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok. 15-17 min aż nabierze rumianego koloru.
Masa kajmakowa wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki i ogrzać do temp pokojowej (tak aby kajmak i masło miały podobną temperaturę). Następnie za pomocą miksera ubić masło na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak.
Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarować na kruchym spodzie a następnie wykonać dekoracje.
Mazurek wielkanocny z masą orzechową - przepis
Kruche ciasto wykonujemy dokładnie tak samo jak poprzednio.
Masa orzechowa - składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka mielonych orzechów
- 2 żółtka
- 1 łyżka bułki tartej
- kilka kropel olejku migdałowego - opcjonalnie
- dżem, marmolada lub powidło - na kruchy spód
Sposób przygotowania:
Żółtka wraz z cukrem pudrem zmiksować, tak by utworzyły białą masę. Orzechy, śmietankę oraz bułkę tartą umieścić w garnku. Następnie dodać do nich masę z żółtek oraz cukru i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje można dodać do niej kilka kropel olejku migdałowego. Kruche ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia, a następnie posmarować dżemem, marmoladą lub powidłem. Na tak przygotowany spód nanieść równomiernie ciepłą masę orzechową.
Mazurek wielkanocny - jak udekorować?
Dekorowanie mazurka wielkanocnego to ostatni i jeden z najprzyjemniejszych etapów przyrządzania tego wypieku. To moment w którym możemy kierować się własną wyobraźnią i samodzielnie stworzyć własne dzieło, wpasowujące się w kanony świąt wielkanocnych. Tradycyjnie do robienia dekoracji wykorzystuje się różnego rodzaju orzechy, migdały oraz rodzynki. Do wykonania wzorków warto przygotować sobie rękaw cukierniczy. Ozdoby zazwyczaj wykonywane są białej czekolady lub lukru.