- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 389 odwiedzin
Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku
Parzenie kawy w kawiarce nie jest zbyt skomplikowane – cały proces można przedstawić w kilku prostych krokach. Mimo to, wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas przygotowywania tego napoju – w konsekwencji nie otrzymują pysznego i aromatycznego naparu, ale kwaśną, niedobrą lurę, która nadaje się tylko do wylania. Właśnie dlatego stworzyliśmy poniższy poradnik – aby pomóc Ci zaparzyć idealną kawę z użyciem kawiarki!
Czy warto samodzielnie mielić ziarna kawy?
Odpowiedź brzmi: ,,tak” – ziarna kawy po zmieleniu tracą ponad połowę swojego smaku – dlatego warto od razu przesypać je do kawiarki i zaparzyć napój – wtedy straci na jakości jak najmniej. Z zasady im dłużej rozdrobnione nasionka stoją w szafce, tym są gorszej jakości. Jeśli więc zależy Ci na pysznym smaku kawy – kupuj wersję ziarnistą i miel nasiona bezpośrednio przed wsypaniem do urządzenia. Aby perfekcyjnie wykonać to zadanie, zaopatrz się w odpowiedni młynek do kawy – szeroką ofertę tego typu produktów znajdziesz w naszym sklepie.
Instrukcja parzenia kawy w kawiarce – to proste!
Tylko kilka prostych czynności dzieli Cię od pysznego, pobudzającego napoju! Przeczytaj, jak zaparzyć doskonałą kawę za pomocą kawiarki.
Krok pierwszy: przygotuj odpowiednią ilość przegotowanej wody. Pamiętaj, że do kawiarki nie wlewamy kranówki!
Krok drugi: wlej wodę do dolnej części urządzenia – ale nie do pełna. Sugeruj się specjalnie zamontowanym zaworem - jego powierzchnia powinna zostać na powierzchni.
Krok trzeci: całą powierzchnię sitka pokryj kawą. Jej poziom powinien zbliżać się do rantu kawiarki. Wyrównaj go palcem – nie gnieć jednak za długo, ponieważ za mocno zbita struktura kawy nie przepuści przez siebie odpowiedniej ilości wody – przez to napój będzie źle zaparzony.
Krok czwarty: połącz poszczególne elementy kawiarki ze sobą – do jej dolnej części wsuń sitko, a górną mocno przykręć do całości – tak stworzoną konstrukcję postaw na kuchence.
Parzenie kawy w kawiarce – kilka dodatkowych rad, o których warto pamiętać
- Przypilnuj, aby moc palnika była jak najmniejsza – wtedy przygotujesz naprawdę dobrą, aromatyczną kawę – idealną do śniadania oraz słodkiego deseru.
- Nie zamykaj wieczka od kawiarki – zwłaszcza za pierwszym razem. Obserwuj proces parzenia - na początku pojawia się ciemnobrązowy płyn, a dopiero po kilku chwilach lekka pianka. Gdy parzenie dobiegnie końca, usłyszysz charakterystyczne bulgotanie – to znak, aby wyłączyć palnik oraz zamknąć wieczko.
- Prawidłowe parzenie kawy przebiega w spokojnej atmosferze – płyn powinien wypływać powolnym, ale nieprzerwanym strumieniem. Jeśli u Ciebie wygląda to inaczej, zmniejsz płomień pod odpowiednim palnikiem.
ABC kawiarki – z jakich elementów składa się większość modeli?
Kawiarki różnią się między sobą w zależności od modelu i producenta. Wyróżnia się jednak pewne elementy, które wchodzą w skład większości tego typu sprzętów. Są to:
- Pojemnik na przegotowaną wodę,
- sitko do wsypywania zmielonych ziaren kawy,
- pojemnik na aromatyczny wywar,
- uszczelka zapobiegająca wylaniu się gorącego napoju – zamontowana wewnątrz kawiarki,
- uchwyt do trzymania urządzenia – zapobiega ewentualnemu poparzeniu się.
Podsumowanie
Jeśli szukasz odpowiedniej kawiarki do swojej kuchni, zajrzyj do naszego sklepu – posiadamy duży wybór sprzętów renomowanych producentów. Niech od teraz każda przygotowana przez Ciebie kawa będzie pyszna! Życzymy udanych zakupów!