Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

Parzenie kawy w kawiarce nie jest zbyt skomplikowane – cały proces można przedstawić w kilku prostych krokach. Mimo to, wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas przygotowywania tego napoju – w konsekwencji nie otrzymują pysznego i aromatycznego naparu, ale kwaśną, niedobrą lurę, która nadaje się tylko do wylania. Właśnie dlatego stworzyliśmy poniższy poradnik – aby pomóc Ci zaparzyć idealną kawę z użyciem kawiarki!

Czy warto samodzielnie mielić ziarna kawy?

Odpowiedź brzmi: ,,tak” – ziarna kawy po zmieleniu tracą ponad połowę swojego smaku – dlatego warto od razu przesypać je do kawiarki i zaparzyć napój – wtedy straci na jakości jak najmniej. Z zasady im dłużej rozdrobnione nasionka stoją w szafce, tym są gorszej jakości. Jeśli więc zależy Ci na pysznym smaku kawy – kupuj wersję ziarnistą i miel nasiona bezpośrednio przed wsypaniem do urządzenia. Aby perfekcyjnie wykonać to zadanie, zaopatrz się w odpowiedni młynek do kawy – szeroką ofertę tego typu produktów znajdziesz w naszym sklepie.

Instrukcja parzenia kawy w kawiarce – to proste!

Tylko kilka prostych czynności dzieli Cię od pysznego, pobudzającego napoju! Przeczytaj, jak zaparzyć doskonałą kawę za pomocą kawiarki.

Krok pierwszy: przygotuj odpowiednią ilość przegotowanej wody. Pamiętaj, że do kawiarki nie wlewamy kranówki!

Krok drugi: wlej wodę do dolnej części urządzenia – ale nie do pełna. Sugeruj się specjalnie zamontowanym zaworem - jego powierzchnia powinna zostać na powierzchni.

Krok trzeci: całą powierzchnię sitka pokryj kawą. Jej poziom powinien zbliżać się do rantu kawiarki. Wyrównaj go palcem – nie gnieć jednak za długo, ponieważ za mocno zbita struktura kawy nie przepuści przez siebie odpowiedniej ilości wody – przez to napój będzie źle zaparzony.

Krok czwarty: połącz poszczególne elementy kawiarki ze sobą – do jej dolnej części wsuń sitko, a górną mocno przykręć do całości – tak stworzoną konstrukcję postaw na kuchence.

Parzenie kawy w kawiarce – kilka dodatkowych rad, o których warto pamiętać

  • Przypilnuj, aby moc palnika była jak najmniejsza – wtedy przygotujesz naprawdę dobrą, aromatyczną kawę – idealną do śniadania oraz słodkiego deseru.
  • Nie zamykaj wieczka od kawiarki – zwłaszcza za pierwszym razem. Obserwuj proces parzenia - na początku pojawia się ciemnobrązowy płyn, a dopiero po kilku chwilach lekka pianka. Gdy parzenie dobiegnie końca, usłyszysz charakterystyczne bulgotanie – to znak, aby wyłączyć palnik oraz zamknąć wieczko.
  • Prawidłowe parzenie kawy przebiega w spokojnej atmosferze – płyn powinien wypływać powolnym, ale nieprzerwanym strumieniem. Jeśli u Ciebie wygląda to inaczej, zmniejsz płomień pod odpowiednim palnikiem.

ABC kawiarki – z jakich elementów składa się większość modeli?

Kawiarki różnią się między sobą w zależności od modelu i producenta. Wyróżnia się jednak pewne elementy, które wchodzą w skład większości tego typu sprzętów. Są to:

  • Pojemnik na przegotowaną wodę,
  • sitko do wsypywania zmielonych ziaren kawy,
  • pojemnik na aromatyczny wywar,
  • uszczelka zapobiegająca wylaniu się gorącego napoju – zamontowana wewnątrz kawiarki,
  • uchwyt do trzymania urządzenia – zapobiega ewentualnemu poparzeniu się.

Podsumowanie

Jeśli szukasz odpowiedniej kawiarki do swojej kuchni, zajrzyj do naszego sklepu – posiadamy duży wybór sprzętów renomowanych producentów. Niech od teraz każda przygotowana przez Ciebie kawa będzie pyszna! Życzymy udanych zakupów!

ładuję....