Jak gotować w szybkowarze - zasady, informacje, porady

Jak gotować w szybkowarze - zasady, informacje, porady

Szybkowar to niezbyt popularne urządzenie w naszych kuchniach, co może zaskakiwać, bo ma wiele zalet. Szczególnie w dzisiejszej rzeczywistości, kiedy jesteśmy coraz bardziej zabiegani, a na gotowanie mamy coraz mniej czasu. Szybkowar to urządzenie pozwalające Ci gotować szybciej, ale nadal zdrowo. Jakie ma zalety? Jak z niego korzystać? O czym pamiętać? Ile kosztuje szybkowar? O tym w artykule.

Szybkowar stalowy

Szybkowar - dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?

Gotowanie w szybkowarze ma wiele zalet - począwszy od zaoszczędzonego czasu po możliwość przygotowania lżejszych potraw bez użycia tłuszczu. Oto najważniejsze z nich.

 

Szybko, szybciej!

Nie masz czasu na gotowanie? Długie siedzenie przy kuchennym blacie utrudniają Ci długie godziny pracy lub małe dzieci w domu? W szybkowarze przyrządzisz ulubione potrawy szybciej niż na patelni czy w garnku. Odpowiada za to wysokie ciśnienie, które znacznie przyśpiesza proces przygotowania posiłków. Szybkowar jest w stanie przyrządzić posiłek szybciej o co najmniej 1/3, a czasem nawet dwu- czy trzykrotnie. Ponadto, garnek przez cały czas jest hermetycznie zamknięty, więc nie trzeba stać przy nim i mieszać potrawy, uważając, żeby się nie przypaliła - a to kolejny czynnik, który oszczędza nam czas.

 

Lepsza jakość potraw

Błyskawiczny czas przygotowania warzyw i owoców w szybkowarze wpływa również na ich wartości odżywcze i wygląd. Szybsze gotowanie sprawia, że zachowują one więcej składników odżywczych, ale i mają ładniejszy koloryt, większą jędrność i soczystość - lepiej prezentując się na talerzu i zachęcając do posiłku nawet niejadków.

 

Gotuj fit

W szybkowarze przyrządzisz szereg posiłku bez użyciu nawet minimum tłuszczu, co ciężko powiedzieć np. o patelni. Dlatego jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii i zdrowej kuchni warto mieć w domu szybkowar.

 Szybkowar sposób na zdrowe gotowanie

Szybkowar dobry dla alergików

Nowoczesne garnki tego typu nie posiadają w swoim składzie niklu, który może wytrącać się podczas gotowania i powodować alergię u osób wrażliwych na ten metal. Jeśli w Twojej rodzinie lub gronie przyjaciół są osoby uczulone na nikiel warto dodatkowo przemyśleć zakup szybkowaru właśnie z tego względu.

 

Zero problemu ze sprzątaniem i mniejsze zużycie

Gotowanie w jednym garnku to sposób na mniej sprzątania i zmywania po w ten sposób przygotowanym obiedzie. To kolejna zaleta szybkowaru, która pozwala nam zaoszczędzić czas. Nie potrzebujesz stać przy garnku, mieszać łyżką czy łopatkami - dzięki czemu one również się nie brudzą. Szybkowar to również krótsza praca kuchenki, przez co oszczędzamy energię potrzebną do gotowania i zmniejszamy rachunki.

 

Jakie potrawy można przygotować w szybkowarze?

Istnieje tysiące dań, które możesz przygotować w szybkowarze - od gotowanych warzyw, zup, gulaszów, przez ryby i mięsa. Szybkowaru nie można używać do smażenia potraw na oleju oraz do gotowania kasz z drobnymi ziarnami np. kuskus.

 

Gotowanie w szybkowarze wymaga dobrego wyczucia składników i przypraw lub ścisłego trzymania się przepisów - podczas gotowania nie ma możliwości skosztowania potrawy i jej doprawienia. Oczywiście, jeśli istnieje taka konieczność, potrawę można np. dosolić już po ugotowaniu i otworzeniu szybkowaru.

 Szybkowar Royaltylux 24 cm 7L

Zachowaj ostrożność

W gotującym się szybkowarze powstaje duże ciśnienie, dlatego otwarcie może grozić poważnym poparzeniem. Dlatego nigdy nie otwieraj go na siłę. Jeśli nie chce się otworzyć upewnij się, czy zawór został otwarty i para ma możliwość wydostania się z garnka, powodując dekompresję. Można przyśpieszyć ten etap przez schłodzenie szybkowaru zimną wodą.

 

Przeczytaj instrukcję obsługi

Zanim przygotujesz swój pierwszy posiłek w szybkowarze zapoznaj się z instrukcją obsługi. Wielu producentów nie zaleca mycia pokrywy garnka w zmywarce, przez co ewentualne uszkodzenia nie podlegają reklamacji. Każdy szybkowar ma inną konstrukcję i sposób zamykania i otwierania zaworu. W instrukcji powinny znaleźć się również informacje dotyczące gotowania, przede wszystkim minimalnego i maksymalnego napełniania wodą naczynia.

 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • w szybkowarze nie smażymy potraw,
  • w garnku podczas gotowania lub duszenia musi być zachowana odpowiednia ilość wody - nie więcej niż 2/3 objętości i nie mniej niż 2 szklanki,
  • podczas gotowania produktów, które pęcznieją (np. fasoli) należy napełniać garnek wodą jedynie do połowy,
  • w szybkowarze nie można gotować potraw na bazie mleka,
  • po zakończeniu gotowania nie otwieraj pokrywy od razu - najpierw przekręć zawór, aby umożliwić ulotnienie się pary.

Jak wybrać szybkowar?

Garnek ciśnieniowy powinien być bezpieczny, wygody i trwały. Przed zakupem warto się zastanowić, jaką szybkowar powinien mieć objętość (zazwyczaj od 2,5 do 8,5 litra) - w zależności od tego, jakie potrawy i dla ilu osób przygotowujemy najczęściej. Szybkowary różnią się między sobą również materiałem, z jakiego są wykonane oraz dodatkowymi funkcjami, które oczywiście wpływają na ostateczną cenę urządzenia. Garnek ciśnieniowy może być przeznaczony na kuchenkę gazową, elektryczną lub indukcyjną, choć istnieją modele, które można wykorzystywać na każdej. Na rynku dostępne są również szybkowary na prąd.

 

Dodatkowe funkcje szybkowaru w droższych modelach:

  • pokrętło do ustawienia ciśnienia - można dostosować do konkretnej potrawy,
  • dodatkowa wkładka do gotowania na parze - pozwala również gotować za jednym razem różne typy produktów,
  • szybkowar z termometrem - pozwala precyzyjnie ustalić czas, kiedy woda w garnku osiągnęła wrzenie i odliczyć czas potrzebny do przygotowania potrawy,
  • wbudowany timer - pozwala z góry zaplanować czas na przygotowanie dania,

 

Szybkowar to urządzenie, które ma wiele zalet i doskonale sprawdzi się w każdej nowoczesnej kuchni. Choć przygotowanie w nim potraw nie jest tak łatwe, jak w popularnych teraz urządzeniach typu thermomix, jest alternatywą dużo tańszą i mniej skomplikowaną w obsłudze. Warto przemyśleć posiadanie szybkowaru w swoim domu, aby samemu przekonać się o jego zaletach.

ładuję....