Czajnik emaliowany czy stalowy?

Co wybrać, czajnik emaliowany czy stalowy?

Cóż może być bardziej naturalnego i relaksującego od porannej filiżanki ulubionej kawy lub aromatycznej herbaty? Jednak delektowanie się naszym ukochanym naparem nie jest możliwe bez zakupu odpowiedniego czajnika kuchennego. Choć niektórym wydawać się może, że czasy czajników emaliowanych i stalowych minęły bezpowrotnie, to jednak miłośnicy aromatycznych napojów z pewnością dostrzegą różnicę, a tradycyjny sposób gotowania wody uznają za lepszy. Tym niemniej, skompletowanie wyposażenia do naszej kuchni bywa czasochłonne, szczególnie gdy zależy nam na zakupie sprzętu odpowiedniej jakości. Jednak kryterium decydującym o przydatności danego akcesorium jest nie tylko cena, ale także marka (często świadcząca o jakości) oraz materiał lub technologia, w której czajnik został wykonany.

Radzimy, co wybrać, czajnik stalowy, czy emaliowany – podobieństwa i różnice

Na rynku dostępnych jest wiele modeli czajników, lecz zastanawiając się jaki czajnik kupić, myślimy zwykle o modelach czajnika emaliowanego lub stalowego. Są to dwie najliczniejsze grupy, którym warto się nieco bliżej przyjrzeć.

  • Czajniki ze stali, to niewątpliwie bardzo uniwersalny element wyposażenia kuchni. Najczęściej występuje on w jednym z dwóch wariantów, nowoczesnym - polerowanym na połysk lub nieco bardziej eleganckim – w postaci satyny. Jako zaletę czajników stalowych warto dodać też ich szybkie nagrzewanie oraz trwałość, wynikającą z przeciwwagi do możliwości obtłuczenia emalii oraz łatwiejszego czyszczenia okopceń  na stalowej powierzchni.
  • Czajniki emaliowane dzielimy zasadniczo na dwie podgrupy, emaliowane z obu stron lub tylko z jednej, choć powszechniejsze są te pierwsze. Główną zaletą czajników emaliowanych jest ich bezpieczeństwo użytkowania. Posiadają one bowiem dość znaczne właściwości antyalergiczne, nie wpływają też w sposób negatywny na skład chemiczny wody i jej smak. Ponadto, pomimo swojej niewysokiej ceny, oferują nam one znaczne walory dekoracyjne. Wystarczy tylko wspomnieć o wielobarwnych czajnikach odpowiednich do stylu vintage lub rustykalnego lub o tych w tonacji bieli i czerni do kuchni w  duchu minimalistycznym.

Pojemność czajników a liczba domowników

Wybierając konkretny model czajnika, często patrzymy także na jego pojemność. Jest to w zasadzie chyba główne kryterium, gdyż wybór ten może mieć znaczący wpływ nie tylko na szybkość i komfort gotowania wody, lecz i na rachunki. Patrząc bowiem obiektywnie, gdy wybierzemy zbyt duży czajnik, to prawdopodobnie nie raz, nie dwa będziemy gotować niepotrzebnie zbyt dużą ilość wody w stosunku do potrzeb. Z drugiej jednak strony, w przypadku wizyty gości lub przy rodzinnych uroczystościach, mały czajnik może stać się źródłem kłopotów i niekoniecznie przyjemnych sytuacji, gdy będziemy przygotowywać kawę na raty, a część gości będzie zmuszona do dłuższego oczekiwania. Mając to z tyłu głowy, w przypadku 4 osobowej rodziny, lepiej chyba wybrać modele o pojemności około dwóch litrów. Jest to ilość wody, która powinna wystarczyć na sporządzenie jednorazowo około 6-7 szklanek, zależnie od ich pojemności. Niezależnie od tego, czy będzie to egzemplarz czajnika stalowego, czy czajnik emaliowany, to będzie on komfortowy w użytkowaniu, zapewniający nam zarówno możliwość podgrzania mniejszej ilości cieczy, jak i większej, w przypadku takiej potrzeby.

Nadal wahasz się, jaki czajnik kupić, emaliowany czy ze stali?

Jeżeli nadal się wahasz, jaki czajnik: emaliowany czy ze stali jest dla Ciebie odpowiedni, to być może warto byłoby spojrzeć na zakup od strony bardziej technicznej, tak by nie kierowały nami emocje, a obiektywne fakty. Przede wszystkim warto będzie sprawdzić i porównać pomiędzy poszczególnymi modelami informację o budowie produktu (ilość warstw, grubość dna, rodzaj rączki itp.) oraz sposobie jego użytkowania.  Okazuje się bowiem, że sama pojemność nie jest jedyną różnicą pomiędzy czajnikami stalowymi i emaliowanymi. Choć w większości czajniki nadają się do użytkowania praktycznie na każdej kuchence, to jednak bywają modele, które dedykowane są wyłącznie do kuchenek gazowych lub indukcyjnych. Jest to informacja istotna, gdyż niewłaściwe użytkowanie może niestety doprowadzić do obniżenia się żywotności naszego sprzętu kuchennego. Najczęściej z kuchenką indukcyjną łączone są czajniki stalowe. Natomiast, gdy zainteresuje nas ciekawy wizualnie wzorzysty czajnik emaliowany, to odpowiednim dla niego miejscem będzie raczej klasyczna kuchenka gazowa.

ładuję....