- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 180 odwiedzin
Najpopularniejsze wielkanocne ciasta
Czas przed Wielkanocą jest zazwyczaj wyjątkowo pracowity. Świąteczne porządki, układanie listy potraw może i jest ciężkim zadaniem, jednak zazwyczaj chętnie się je wykonuje. Przygotowując Wielkanocny stół ciężko sobie go wyobrazić bez ciast. Pyszne, świeże słodkości są jedną z ulubionych tradycji. Część osób decyduje się na zakup gotowych ciast. Warto jednak rozważyć własnoręczne przygotowane słodkości. Nie ma nic lepszego niż świeże ciasta i mieszkanie pachnące wypiekami. Tylko jakie ciasto Wielkanocne powinno zagościć na stole? Tradycyjnych ciast jest sporo, można wybrać jedno, dwa lub o wiele więcej, aby dla nikogo nie zabrakło.
Najpopularniejsze Wielkanocne ciasta
Warto zdecydować się na własnoręczne wykonanie wypieków. Takie ciasto na Wielkanoc jest o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie lub w piekarni. Masowe produkty są wykonywane na ilość, a nie na jakość. Wcale nie musi to być trudne, wystarczy raz spróbować, żeby się przekonać ile przyjemności i dumy przynoszą własnoręcznie zrobione wypieki. Decydując się na taki krok, należy wcześniej się zaopatrzyć w odpowiednie formy do ciasta, które będą się nadawały do konkretnego wypieku. Wśród tradycyjnych ciast na Wielkanoc można m.in. wyróżnić babki, serniki, mazurki, karpatkę, a nawet babeczki.
Mazurek
Jednym z ciast najbardziej kojarzących się z Wielkanocą jest mazurek — płaskie ciasto wykonane z kruchego ciasta wypełnione dowolną masą. Do takiego ciasta zazwyczaj używa się płaskiej, prostokątnej formy do ciasta. Tego typu wypiek może zostać wykonany z ulubionej masy lub kremu. Najbardziej popularnym jest krem orzechowy, może być również marcepanowy, czekoladowy, kajmakowy lub inny. Zazwyczaj powierzchnię mazurka się ozdabia. Dekoratory do ciast, mogą być pomocne w stworzeniu niepowtarzalnego wyglądu, różnych napisów, a nawet obrazków dodających ciastu świątecznego wyglądu.
Babka
Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć babki. Do jej wykonania używa się karbowanych blach do ciast w kształcie ściętego rożka, aby nadać im charakterystyczny wygląd. Takie ciasto również ma wiele wariantów może być cytrynowe z majonezem, czekoladowe czy też piaskowe. Po upieczeniu oblewa się ją lukrem lub cukrem pudrem.
Sernik
Jedno z najbardziej uwielbianych ciasta, które często gości na świątecznych stołach. Może być wykonany zarówno na zimno jak i na ciepło. Z polewą czekoladową, galaretką lub ozdobione — pomóc mogą w tym dekoratory do ciast. Sernik robiony jest zazwyczaj na bazie białego sera. Różnorodność wykonania tego ciasta sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję. Kształt sernika może być dowolny. Do jego wykonania można używać okrągłej formy do ciast, prostokątnej, a nawet kwadratowej.
Karpatka
Mniej tradycyjne, jednak wyjątkowe ciasto, które chętnie umieszcza się na świątecznym stole. Połączenie płatów ciasta z pysznym gęstym kremem śmietanowym lub budyniowym sprawia, że trudno się jemu oprzeć. Szukając blach do ciast na karpatkę, należy wybrać te z powłoką nieprzywierającą. Mogą mieć prostokątny lub kwadratowy kształt. Dobrze, aby ścianki blachy były wyższe.
Keks
Pyszne ciasto biszkoptowe pieczone z bakaliami. Dosyć popularny wypiek goszczący przy okazji różnych świąt. Te ciasto piecze się przy użyciu prostokątnej formy do ciasta. Do jego wykonania zazwyczaj się wykorzystuje dużą ilość bakalii, które można przygotować samem, bądź kupić gotową mieszankę. W skład takich mieszanek wchodzą: orzechy, rodzynki, kandyzowane skórki owoców, śliwki, figi, morele, daktyle. Jego wierzch można przyprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Babeczki
Babeczki lub muffinki są coraz popularniejszą formą słodkich wypieków goszczących na stołach. Można je pięknie ozdobić, wykorzystując dekoratory do ciast, by nadać im bardziej świąteczny wygląd. Są wyjątkowo szybkie i proste w wykonaniu. Do ich wypieku potrzeba papierowych foremek na babeczki. Wśród blach do ciast można również znaleźć takie, które są specjalnie dedykowane do babeczek, mające zazwyczaj po 12 otworów na muffinki.
Słodka tradycja
Ciężko sobie wyobrazić świąteczny stół bez słodkich wypieków. To jakie się wybierze, jest zależne od indywidualnych upodobań. Jednak warto samemu zabrać się za pieczenie. Nie ma nic pyszniejszego niż świeże, własnoręcznie wykonane ciasto. Wielkanoc jest czasem, w którym można pokusić się o zdobycie nowych umiejętności i dzielenie się nimi z najbliższymi.