- today
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 296 odwiedzin
Jak ugotować bób?
Bób jest cennym źródłem witamin i minerałów. Jego odpowiednie przygotowanie może zapewnić organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Z tego powodu warto wiedzieć, jak go przyrządzić, aby nie stracił swoich cennych właściwości.
Bób jako warzywo strączkowe dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić go do swojej diety, aby uniknąć niedoborów. W bobie można znaleźć m.in. miedź, fosfor, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo i wiele innych cennych składników. Niestety nieodpowiednie przygotowanie takie jak np. za długie gotowanie może wypłukać cenne składniki. Dlatego najlepiej gotować warzywa na parze. W ten sposób nie tracą składników odżywczych, mogą w tym pomóc garnki do gotowania na parze.
Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Pozwala w szybki i prosty sposób przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Garnki do gotowania na parze ułatwiają gotowanie — wystarczy nalać wody i włożyć na górę warzywa. Taki sposób pozwala oszczędzić czas i umożliwia ugotowanie zdrowego dania. Ponadto przygotowane w ten sposób warzywa zachowują swoje wszystkie właściwości odżywcze. Na parze można przyrządzić nie tylko warzywa, ale również mięso i ryby. Takie posiłki są lekkostrawne i zawierają mniej kalorii. Nie zawsze konieczne jest kupowanie zestawu do gotowania. Pragnąc ugotować pojedyncze produkty takie jak bób, wystarczy wykorzystać wkłady do gotowania na parze. Wkład można włożyć do zwykłego garnka, następnie wystarczy nałożyć warzywa. Ten sposób sprawdza się w przypadku gotowania pojedynczych produktów.
Cenne właściwości bobu
Bób jest rośliną jednoroczną posiadającą wiele cennych właściwości. To strączkowe warzywo polecane jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto dzięki dużej zawartości kwasu foliowego dobrze się sprawdzi w diecie kobiet w ciąży i matek karmiących. Warto go również spożywać będąc na diecie redukcyjnej. Spowalnia proces trawienia i na długo utrzymuje uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza ochotę na podjadanie. Garnki do gotowania na parze mogą ułatwić jego przyrządzenie i pozwolą zachować jego właściwości odżywcze. W bobie znajdują się witaminy, minerały, białko i błonnik, jednocześnie jest mało kaloryczny. Jednak nie tylko ze względu na właściwości odchudzające warto go jeść. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i korzystnie wpływa na układ krążenia, usprawniając jego pracę. Pomocny jest również w walce ze złym cholesterolem, zmniejszając jego wartość. W dodatku jest pyszny w smaku i wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Świetnie będzie smakował ze szpinakiem, jarmużem lub koperkiem.
Jak ugotować bób?
Przygotowanie bobu jest niezwykle proste, dlatego nie trzeba obawiać się tego warzywa. Jego cenne właściwości i walory smakowe przemawiają za jego obecnością w kuchni. Można go ugotować bezpośrednio w wodzie, jednak ten sposób wypłukuje część wartości odżywczych. Z tego powodu lepiej przyrządzić go na parze. Jeżeli nie posiada się specjalnych garnków, to można wykorzystać wkłady do gotowania na parze.
- Gotowanie bobu należy zacząć od jego dokładnego wypłukania pod zimną, bieżącą wodą. Wystarczy odmierzyć potrzebną ilość, włożyć na sitko i wypłukać. Następnie należy wlać wodę do garnka do gotowania na parze, przełożyć do niego bób i doprowadzić do wrzenia.
- Bób trzeba gotować pod przykryciem około 10 minut w zależności od jego wieku. Młody bób będzie potrzebował krótszego gotowania niż ten starszy, wtedy czas musi być wydłużony — powinien być ugotowany al dente.
- Gdy bób już się ugotuje, trzeba go wyciągnąć i przelać zimną wodą. W ten sposób skórka się zmarszczy i będzie łatwiejsza w zdejmowaniu.
- Teraz wystarczy tylko obrać bób i przełożyć go do miseczki. Można posolić go do smaku i dodać masło. Warto go również posypać koperkiem, tymiankiem lub szałwią. Dzięki ziołom zmniejszą się jego właściwości wzdymające.
W przypadku gotowania w wodzie bób zmarszczy się sam. Należy także pamiętać o posoleniu wody pod koniec gotowania. Jak widać, przygotowanie bobu jest bardzo proste. Nie trzeba długo stać w kuchni, aby cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem.