- today
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 485 odwiedzin
3 smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie lub na działce
Zastanawiasz się co dobrego możesz przyrządzić na działce lub w ogrodzie, korzystając z kociołka myśliwskiego, grilla czy też płyty grillowej? Mamy dla Ciebie trzy propozycje na dania, które są łatwe w przygotowaniu i pyszne. Na pewno się w nich rozsmakujesz, a goście będą zachwyceni smacznymi potrawami.
Kociołek myśliwski
Pierwszą propozycją będzie danie z kociołka myśliwskiego. Kociołki żeliwne zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Możemy w nich przygotować pyszne potrawy jednogarnkowe w naszym ogrodzie, na działce lub wyjeżdżając na biwak. Ugotujemy w nich na przykład leczo, czy gulasz. Mamy możliwość przygotowania także zapiekanek warstwowych. Jeśli posiadamy choć kawałek własnej przestrzeni na świeżym powietrzu, powinniśmy się zaopatrzyć w kociołek żeliwny. Jest to okazja na spędzenie miłego czasu z bliskimi przy ognisku. Zabierając go ze sobą pod namiot, nie będziemy mieli problemu z jego transportem, ponieważ kociołki żeliwne nie są zbyt dużych rozmiarów. Dodatkową atrakcją jest możliwość ugotowania w kociołku potrawy ze zebranych przez nas samych darów natury, np. ryb lub grzybów. Warto zaznaczyć, że kociołki myśliwskie są bardzo trwałe. Jeśli odpowiednio o nie dbamy, służą przez naprawdę długie lata.
Gulasz z kociołka myśliwskiego
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 1 kg ziemniaków (najlepiej smakują młode)
- 500 gram pieczarek
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
- Do kociołka wlewamy olej, następnie wrzucamy łopatkę, pieczarki i cebulę (wszystko kroimy w grubą kostkę). Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i dusimy całość pod przykryciem.
- Następnie składniki zalewamy wodą i dodajemy tymianek i majeranek, żeby całość przeszła przyprawami. Gotujemy 40 minut, pilnując, żeby ogień nie zgasł.
- Dodajemy obrane ziemniaki, gotując przez około 30 minut, aż ziemniaki się rozpadną i danie stanie się gęste.
- Danie jest gotowe! Możemy podać je dodatkowo z pieczywem i lampką czerwonego wina.
Płyta grillowa
Pogoda nie dopisuje, a ty masz ochotę na idealnie przyrządzonego steak'a z grilla? Z płytą grillową to nie problem! możesz przyrządzać na niej dania w domu. Jest to duża patelnia grillowa, której możesz używać na kuchence gazowej, ogniowej, elektrycznej a nawet na płycie indukcyjnej. Dodatkowo możesz używać jej dwóch stron. Gładka powierzchnia pozwoli na równomierne grillowanie. Natomiast druga strona, posiadająca strukturę grillową, pozwoli na ucztę, jak na świeżym powietrzu. Jej dodatkową zaletą jest to, że może być używana także jako ruszt do ogrodowego grilla. Płyta jest bardzo trwała, dzięki temu, że została dodatkowo oksydowana. Żeliwne patelnie są praktycznie niezniszczalne!
Szaszłyki z boczkiem z płyty grillowej
SKŁADNIKI:
- 500 gram boczku wędzonego
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki żółtej
- 1 cebula czerwona
- 8 sztuk średnich pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
- Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki przekrój na pół, a cebulę na ćwiartki.
- Na patyczki szaszłykowe nabijaj naprzemiennie wymienione składnik.
- Gotowe szaszłyki smaż na płycie grillowej po 7 minut z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.
Łosoś w pomidorkach koktajlowych z grilla/płyty grillowej
SKŁADNIKI:
- 700 gram fileta z łososia
- 1 pomarańcza ze skórką
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, tymianek, oregano
- 500 gram pomidorków koktajlowych
- do podania: 500 gram jogurt typu greckiego
PRZYGOTOWANIE:
- Ścieramy skórkę pomarańczy na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy sok i wlewamy go do naczynia. Umytego łososia wkładamy do miski z sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na 40 minut. W między czasie przygotowujemy pomidorki.
- Pomidorki przecinamy na pół, układając na tacce grillowej, przekrojoną stroną do góry. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Skrapiamy olejem.
- Łososia wyciągamy z soku i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smarujemy skórką pomarańczy i dokładnie obtaczamy w słodkiej papryce. Polewamy miodem do smaku. Kładziemy na tacce, na której znajdują się pomidorki. Kładziemy na grilla i grillujemy aż filet będzie wysmażony w 1/3. Przekładamy go na drugą stronę. Grillować jeszcze przez około 5 minut.
- Ściągamy tackę z z płyty lub grilla, łososia kroimy na kawałki. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i jogurtem greckim. Do smaku, możemy posypać dodatkowo świeżymi ziołami. Warto podać dodatkowo lampkę białego wina, które świetnie komponuje się z rybami morskimi.