- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 209 odwiedzin
Jakie noże wybrać do kuchni?
Bardzo wiele osób zadaje sobie pytanie na temat tego, jakie noże kuchenne kupić. Okazuje się, że duży ich wybór wcale nie ułatwia zadania. Może kuchenne to nieodzowny element wyposażenia kuchni, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Przed wyborem noży do kuchni warto jednak zapoznać się z ich poszczególnymi rodzajami. Poniżej podpowiadamy, do czego są one przeznaczone oraz jakiej firmy noże kuchenne kupić.
Noże kuchenne - rodzaje
Nie da się ukryć, że istnieją różne rodzaje noży, a każdy z nich wyróżnia się innym zastosowaniem. Poniżej podpowiadamy, jakie noże kuchenne można spotkać najczęściej.
-
Nóż szefa kuchni
Ten rodzaj noży należy do najważniejszych w każdej kuchni. Cechuje go duże i szerokie ostrze oraz bardzo duża ostrość. Jego długość często sięga powyżej 20 cm. Dzięki tym cechom jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Służy oczywiście do krojenia, ale także do szatkowania, siekania, rozdrabniania, nacinania różnego rodzaju produktów, od mięs po owoce i warzywa. Swoją rolę spełni także przy krojeniu na plastry serów i wędlin, a także podczas filetowania ryb. Spore rozmiary tego noża oraz duże ostrze sprawia, że jest on ciężki, jednak dobrze leży w dłoni, a operowanie nim jest dość łatwe. Duży rozmiar ostrza daje możliwość precyzyjnego krojenia produktów. Nóż szefa kuchni jest przeznaczony dla osób, które bardzo dużo gotują i potrzebują do tego noża o odpowiednich właściwościach, który ułatwi codzienną prace z produktami.
-
Nóż do krojenia, nóż uniwersalny
Są to noże do uniwersalnego zastosowania w kuchni. Wykorzystuje się je do krojenia chleba, obierania niektórych owoców lub warzyw, do usuwania szypułek i pestek, a także do filetowania ryb oraz do krojenia mięsa. Noże do krojenia, zależnie od tego do czego chcemy je wykorzystywać, mogą mieć nawet powyżej 30 cm długości. Noże uniwersalne przypominają wyglądem noże szefa kuchni, ale są od nich krótsze i węższe. Wykorzystuje się je do krojenia mięsa, serów, warzyw lub owoców. Świetnie sprawdzą się w przygotowaniu różnego rodzaju posiłków, których przygotowanie wymaga nawet szatkowania. Tego typu nożami można swobodnie się posługiwać w trakcie obróbki różnych produktów spożywczych, gdyż są lekkie i poręczne. Charakteryzuje je także dość duża ostrość. Owe noże stanowią idealne uzupełnienie całego zestawu noży kuchennych.
-
Nóż do chleba
Do krojenia pieczywa wykorzystuje się nóż o charakterystycznym wyglądzie. Posiadają bowiem ostrze z ząbkami, które ułatwia krojenie skórki chleba bez rozszarpywania jej. Taki rodzaj ostrza zapobiega również zgniataniu miękkiego wnętrza chleba. Dobrze dobrany nóż do chleba jest odpowiednio wyważony i nie tępi się podczas codziennego używania. Noże do pieczywa posiadają długie, wąskie ostrze, mierzące około 20 cm. Ułatwia ono krojenie zarówno świeżego, jak i czerstwego chleba.
-
Nóż do owoców
Do obróbki owoców i warzyw wykorzystuje się małe noże do obierania. Charakteryzuje je niewielki rozmiar ostrza, mieszczący się w przedziale od 5 do 7 cm. Końcówka ostrza jest lekko wykrzywiona, dzięki czemu obieranie warzyw i owoców jest dużo łatwiejsze. Takie noże wykorzystuje się także do dekoracyjnego wycinania warzyw i owoców. Służą również do ich wydrążania i obierania oraz oczywiście do krojenia. Noże do warzyw i owoców cechuje lekkość i łatwość użytkowania. Świetnie sprawdzą się podczas stosowania różnych technik krojenia.
-
Nóż do obierania
To mały, lecz niezwykle przydatny nóż, który posiada lekko zaokrąglone ostrze. Idealny do obierania skórki wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Przydaje się w trakcie codziennego gotowania, robienia kanapek, czy przygotowywania deserów. Dzięki nim z obranie jarzyn zajmuje znacznie mniej czasu. W dodatku nóż tnie tuż pod powierzchnią skórki, przez co nie marnie się dużych ilości produktu.
-
Nóż do krojenia wędlin i mięsa
To specjalistyczne narzędzie, które jest dostępne w dwóch wariantach: z ostrzem ząbkowanym i gładkim. Korzystanie z tego noża ułatwia krojenie pieczeni, mięsa wędlin itp. Nóż zapewnia precyzyjnego cięcia na mniejsze porcje. W dodatku pozwala on na zachowanie prostych krawędzi oraz usprawnia wykrajanie z mięsa kości, chrząstek, czy włókien.
-
Nóż do steków
To najlepszy przyjaciel każdego miłośnika steków i BBQ. Przydaje się także w trakcie grillowania oraz ogniska. Jego forma zbliżona jest wyglądem do tradycyjnego noża, jednak przeciwieństwie do niego jest znacznie bardziej funkcjonalny. Wszystko dzięki ostrzu narzędzia, które z łatwością przetnie dania smażone - i to bez pozostawiania nieestetycznie wyglądających śladów szarpnięcia.
-
Nóż Santoku
To nóż o japońskich korzeniach, który posiada niepowtarzalny design. Został on bowiem wyposażony w prostą krawędź tnącą i łukowato wygięty grzbiet. Z tego względu jego stosowanie wymaga pewnej wprawy. Mimo to zdobył on uznanie kucharzy na całym świecie. Pomaga w krótkim czasie poszatkować duże ilości roślin. Bez problemu może on być także używany do krojenia mięsa, które nie ma kości. Santoku zapewnia precyzyjnego cięcia, czego dowodem jest fakt, iż używa się go także do krojenia sushi. Może być używany zarówno do krojenia wysokiego, jak i niskiego. Jest on na tyle uniwersalny, że można nim zastąpić kilka innych noży.
-
Nóż rzeźnicki
Na tle innych przyrządów kuchennych wyróżnia się jednym s najbardziej precyzyjnych cięć. Wszystko za sprawą podłużnej klingi o delikatnie trójkątnym kształcie, w którą nóż rzeźnicki został wyposażony. Wspomniana klinga również subtelnie rozszerza się w stronę rękojeści narzędzia. Doskonały do porcjowania włóknistego mięsa oraz do wykrawania kości.
-
Nóż do sera
Wśród nich można podzielić na 2 typy - noże do serów twardych oraz może do serów miękkich i pleśniowych. Pierwszy z nich charakteryzuje się lekko trójkątnym ostrzem oraz nieco dłuższą rękojeścią. Drugi z noży jest mniejszy. Oba noże zostały wyposażone w dodatkowe otwory w klindze, dzięki którym w trakcie krojenia ser się nie skleja. Otwór ten zabezpiecza je także przed zgnieceniem. Noże te przydadzą się do przyrządzania kanapek i desek serów.
-
Nóż do pomidorów
Tak jak mówi jego nazwa - nóż ten służy do cięcia pomidorów. Na tle innych wyróżnia się charakterystycznym długim i pokrytym ząbkami ostrzem. Używając go można mieć pewność, że pomidory zostaną podzielone na równe plasterki - i to bez poszarpanych krawędzi. Niezawodny w trakcie przyrządzania kanapek, sałatek i przystawek.
-
Tasak
Przydatny do krojenia dań mięsnych oraz ćwiartowania tuszy zwierząt. Jego ostrze się zwęża, dzięki czemu narzędzie te zapewnia dużej precyzji. Dobry również w przypadku dzielenia kości. Z kolei jego tępa strona pomaga w rozbijaniu mięsa na mniejsze kawałki. Przydaje się także do rozdrabniania miękkich warzyw, siekania ziół itp. Ze względu na szerokie ostrze Tasak przydaje się także do przekładania pokrojonych artykułów do naczynia lub na patelnię.
-
Nóż do filetowania ryb
Przydatny kuchni każdego wielbiciela ryb - jest on bowiem idealny do oddzielenia rybnych filetów od ości. Jego elastyczne i giętkie ostrze sprawia, że filety są możliwe do oddzielenia nawet za jednym pociągnięciem.
Jakie cechy powinien mieć dobry nóż kuchenny?
- Dobra ostrość - każdy nóż używany w kuchni powinien być wystarczająco ostry, aby zapewnić wygodę krojenia bez używania dużego nakładu siły do tej czynności. Ręka, którą trzymamy nóż powinna tylko nadawać kierunek cięcia. Nóż powinien łatwo wchodzić w krojony produkt.
- Bezpieczeństwo - wydaje się, że tępy nóż będzie bezpieczniejszy od ostrego, jednak nic bardziej mylnego. Tępym nożem można skaleczyć się znacznie szybciej, gdyż w jego używanie trzeba włożyć niemało siły. Podczas takiej czynności nóż może wyjść spod naszej kontroli i trafić ostrzem w nasz palec. Tępym nożem operuje się znacznie trudniej, ponieważ trzeba go niemal wbijać w krojone produkty.
- Wygoda - dobry nóż powinien być wygodny i dobrze leżeć w ręce. Rękojeść noża powinna być dopasowana do dłoni, aby umożliwić wygodną prace nożem. Dzięki temu krojenie nie będzie trudną i męczącą czynnością.
- Wytrzymałość - dobrze dobrany nóż wykonany z solidnych materiałów z pewnością posłuży przez długie lata. Trwałość noża zapewni wykonanie ostrza z dobrej jakości stali nierdzewnej.
Noże kuchenne - jakie wybrać? Podsumowanie
Kupując noże do kuchni, warto zawracać uwagę na ich jakość. Noże dobrego producenta z pewnością posłużą przez wiele lat. Niestety wraz z biegiem czasu nawet i najlepsze z nich mogą się stępić. Dlatego warto również zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, np. ostrzałki do noży. Wśród dostępnych na rynku modeli (ceramiczne, diamentowe, kamienne i stalowe), warto wybierać takie, które charakteryzują się dużą twardością. Obok noży warto także posiadać nożyczki kuchenne. Otwieranie nimi opakowań jest znacznie łatwiejsze i bezpieczniejsze. Dobrym wyborem są również zestawy noży kuchennych. Cena całego zestawu jest zazwyczaj niższa w przypadku zakupu pojedynczych noży.