- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 574 odwiedzin

Garnki ze specjalnym przeznaczeniem, czyli co warto posiadać w swojej kuchni.
Każda kuchni powinna być wyposażona w zestaw garnków o różnych pojemnościach, do gotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy, warzyw oraz zup. Taki zestaw garnków od razu wyposażony jest w pasujące pokrywki, które znacznie przyspieszają proces gotowania. Takie garnki to podstawa każdej kuchni. Ale w kuchni warto posiadać też garnki o specjalnym przeznaczeniu, takie które są zaprojektowane do konkretnych zadań. O jakich garnkach mowa? Zobacz poniżej!
Idealne dla każdego, kto chciałby zdrowo się odżywiać. Można w nim przygotować mięso, ryby warzywa. Potrawy gotowane na parze nie tracą witamin, minerałów i wartości odżywczych. Gotowanie w zwykłym garnku, w wodzie wypłukuje z potraw wiele substancji mineralnych i witamin, gotowanie na parze temu zapobiega! Wszystko to co najlepsze dla naszego zdrowia zostaje w produktach. Gotowanie na parze pomaga zachować też odpowiedni smak, aromat i kolor warzyw czy ryb. Zamiast smażyć mięso czy warzywa na patelni warto wypróbować gotowanie na parze. Potrawy przygotowane w ten sposób są bardzo zdrowe i wpływają korzystnie na nasz organizm. Garnek do gotowania na parze powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni.
Garnek, który nadaje się zarówno do używania na kuchence gazowej czy indukcyjnej, a także w piekarniku? Oczywiście garnek wykonany z żeliwa, które jest znane od wieków. Żeliwo jest naturalnym materiałem, który podczas gotowania nie wydziela żadnych szkodliwych substancji oraz nie zmienia smaku potraw. Taki garnek idealnie nadaje się do przygotowywania pieczeni. Najpierw obsmażamy mięso na kuchence, żeby potem bez przekładania w inne naczynia włożyć je do piekarnika. Żeliwo jest niezwykle odporne na wysokie temperatury. Wymaga jednak, żeby o nie zadbać. Po każdym użyciu trzeba naczynie umyć ręcznie, wytrzeć do sucha i od czasu do czasu natrzeć oliwą czy olejem. Zapobiegnie to korozji i pozwoli cieszyć się naszym garnkiem przez długie, długie lata.
Zdarzyło Ci się przypalić mleko? Mi kilka razy, za każdym razem jak podgrzewałem je w zwykłym rondelku. Odkąd kupiłem specjalny garnek do gotowania mleka skończył się problem z przypalonym mlekiem, i od razu ma jakiś taki inny, lepszy smak. Mleko w takim specjalnym garnku się nie przypala, ponieważ nie ma bezpośredniej styczności z palnikiem. Taki garnek ma podwójne dno, tzw. płaszcz wodny. Pomiędzy ścianki garnka wlewamy wodę, zakręcamy zawór i możemy bez obaw gotować mleko. Mleko nie ma styczności z palnikiem, ale z gorącą wodą wewnątrz ścianek garnka i nie ma prawa się przypalić w ten sposób.
Długi garnek z sitkiem do gotowania makaronu czy szparagów przyda się w kuchni każdego amatora włoskiej kuchni. Gotowanie spaghetti nie będzie już problemem. Szparagi, wiadomo, gotować trzeba na stojąco, to wtedy są najlepsze. Dzięki temu, specjalnemu garnkowi nie będą się przewracać, dodatkowo dzięki sitku bardzo łatwo będzie je odcedzić.
Tradycyjny żeliwny kociołek, do przygotowywania jednogarnkowych potraw. To jest to, co pokochały nasze babcie. Niezwykle trwały kociołek wykonany z żeliwa pozwoli cofnąć się w czasie i ugotować potrawy, których nie ugotujesz w zwykłym garnku. Dodatkowo, zbliża się sezon na grille i ogniska, a najlepsze potrawy w tym kociołku ugotujesz właśnie na ogniu.
Garnki ze specjalnym przeznaczeniem na pewno ułatwią gotowanie. Nie trzeba oczywiście posiadać w kuchni ich wszystkich, wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Zastanów się i wybierz ten, którego najczęściej będziesz używać!