Dobre garnki do gotowania - jakie wybrać garnki?

Dobre garnki do gotowania - jakie wybrać garnki?

Dobre garnki do gotowania to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Ich wybór jest naprawdę spory - różnią się między sobą wielkością, rodzajem, materiałem wykonania oraz przeznaczeniem. Garnki produkowane są z różnego rodzaju materiałów, m.in. stali nierdzewnej, marmuru czy emaliowane. Warto wiedzieć, które wybrać, aby posłużyły na długie lata.

Dobre garnki ze stali nierdzewnej

Najpopularniejsze garnki to te wykonane ze stali nierdzewnej, która stworzona jest z chromu i niklu. Dobre garnki ze stali nierdzewnej nadają się do mycia w zmywarce. Bardzo często dostępne są pojedyncze garnki stalowe i wieloelementowe zestawy garnków ze stali.

Odznaczają się wysoką odpornością na uszkodzenia oraz zarysowania, a także na korozję i wysoką temperaturę. Ich ścianki nie odkształcają się. Nie ma na nich żadnej powłoki, dlatego też nie można nic z nich zedrzeć. Do gotowania w garnkach ze stali nierdzewnej, można używać także metalowych przyborów kuchennych. Garnki ze stali nierdzewnej to dobre garnki na indukcję, ale także na kuchenkę gazową. Wybrane modele można używać również do zapiekania potraw w piekarniku. Wielu producentów oferuje garnki stalowe z wielowarstwowym dnem, które świetnie rozprowadzają oraz absorbują ciepło.

Gotowanie w garnkach ze stali nierdzewnej jest w pełni bezpieczne i zdrowe. Ponadto cena jest stosunkowo przystępna. Warto także zwrócić uwagę na ich wygląd. Garnki stalowe wyglądają nowocześnie, a zarazem uniwersalnie. Dzięki temu wpiszą się w wystrój każdej kuchni, zarówno urządzonej w stylu modernistycznym, jak i klasycznym.

Dla niektórych wadą może być to, że stosunkowo wolno się nagrzewają, jednak dobrze i równomiernie przewodzą ciepło. Dobre garnki ze stali nierdzewnej to wybór na lata. Przy ich zakupie, warto zwrócić uwagę na grubość dna, które będzie zabezpieczać jedzenie przed przywieraniem i przypalaniem.

Dobre garnki emaliowane

Garnki emaliowane były niezwykle popularne w przeszłości i prawdopodobnie gościły w każdej kuchni. Obecnie wracają do łask i słusznie, ponieważ są to jedne z najzdrowszych garnków dostępnych na rynku. Emalia jest rodzajem szkła, którym pokrywa się naczynia metalowe. Emalia ma szereg zalet, posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne. Ponadto nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Nie wpływa także na smak posiłków i nie przyjmuje zapachów. Dobre garnki emaliowane polecane są w szczególności do gotowania dla dzieci, alergików oraz osób starszych. To także idealne naczynia do przechowywania jedzenia.

Jedynym minusem garnków emaliowanych jest możliwość uszkodzenia - w końcu jest to szkło. Jeżeli emalia ukruszy się albo mocno zarysuje, najlepiej zaprzestrzać gotowania w takim naczyniu. 

W przypadku garnków emaliowanych nie należy zapominać o ich walorach estetycznych. Mają one delikatny charakter retro, dzięki czemu są pełne uroku. To nie oznacza jednak, że będą pasować wyłącznie do stylizowanych kuchni. W przypadku nowoczesnej aranżacji będą stanowić idealne przełamanie. 

Decydując się na garnki emaliowane, warto pamiętać o tym, w jaki sposób je czyścić. Ponieważ są stosunkowo delikatne, najlepiej zrezygnować z metalowych gąbek czy żrących środków do mycia. Wystarczy zwykły płyn do płukania naczyń, a nawet soda oczyszczona. Warto pamiętać, że tworzywo to jest bardzo gładkie, dzięki czemu nie jest podatne na gromadzenie się bakterii czy resztek przypalonego jedzenia.

Dobre garnki marmurowe

W kuchniach oraz sklepach królują od niedawna i wyglądają niemalże jak z poprzedniej epoki. Garnki marmurowe to naczynia, których żaden miłośnik gotowania nie powinien lekceważyć. 

Gotowanie na marmurowej powłoce jest bardzo zdrowe, ponieważ nawet przy wysokiej temperaturze nie ma ryzyka, że do jedzenia przedostaną się szkodliwe substancje. Ponadto zdrowe jedzenie charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a naczynia marmurowe umożliwiają jego ograniczenie. Na powłoce marmurowej można smażyć beztłuszczowo. To nie oznacza, że tłuszczu nie dodaje się wcale, ale w niewielkiej ilości. Wystarczy posmarować naczynie odrobiną oleju. Całkowite wykluczenie tłuszczu nie jest wskazane, ponieważ tak przygotowane mięso będzie bardzo suche. Warto również wiedzieć, że gotowanie i smażenie na granitowej powłoce, nie zmienia smaku potraw.

Dzięki marmurowej powłoce naczynie jest trwałe oraz wytrzymałe i nie odkształca się nawet w przypadku narażenia na wysokie temperatury przez długi okres czasu. Wytrzymałość naczyń z powłoką marmurową uzależniona jest w dużej mierze od dbałości o nie. Poza właściwym myciem (większość można czyścić w zmywarce), ważne jest używanie odpowiednich akcesoriów, które będą stykać się z powłoką. Pomimo tego, że wielu producentów dopuszcza stosowanie narzędzi metalowych, najlepiej używać drewnianych albo silikonowych łyżek i widelców. Dzięki temu dobre garnki marmurowe posłużą znacznie dłużej.

Garnki z powłoką marmurową charakteryzują się grubym dnem oraz grubymi ściankami. Dzięki temu odznaczają się świetnymi właściwościami termicznymi - równomiernie i szybko nagrzewają się, przez co oszczędzają energię, a także długo utrzymują ciepło. Powłoka marmurowa to jedna z tzw. powłok nieprzywierających. Dzięki czemu nie pozwala na przywieranie jedzenia do powierzchni naczynia i nie przypala się oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości.

To wszystko pozwala na komfortowe gotowanie i smażenie. W jednym garnku można najpierw podsmażyć, a następnie udusić potrawę, unikając używania dodatkowych naczyń. 

Warto również zwrócić uwagę na wygląd marmurowych garnków. Zapewne większości kojarzą się z kuchnią rustykalną czy z dawnym, wiejskim wystrojem. Jednak nie tylko w takich wnętrzach będą dobrze wyglądać. W nowoczesnej aranżacji, wśród chromu i szkła, marmur wygląda równie pięknie i elegancko. W surowym wnętrzu, które nawiązuje do natury, zawsze świetnie się sprawdzi.

Może wydawać się, że marmurowe naczynia są nieporęczne. Oczywiście są cięższe od np. garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, jednak dzięki temu naczynie jest stabilne i mocno trzyma się na kuchence.

Tanie dobre garnki do gotowania - na co zwrócić uwagę?

Poza wyborem odpowiedniego materiału, z jakiego wykonane są garnki, warto zwrócić uwagę na kilka innych ważnych kwestii. Garnki muszą pasować do rodzaju kuchni. W przypadku gdy kuchenka jest gazowa, elektryczna czy gazowo- elektryczna w zasadzie nie ma problemu, gdyż do takich pasuje niemalże każdy rodzaj garnków. W przypadku indukcji wybór jest ograniczony. Przed zakupem koniecznie należy sprawdzić oznaczenie producenta w tej kwestii.

Kupując garnki, warto także sprawdzić kilka dodatków, które nie są obligatoryjne, jednak usprawnią codzienne korzystanie z nich. Warto upewnić się, czy garnki można myć w zmywarce oraz wkładać do piekarnika. Można również sprawdzić, czy na wewnętrznej stronie znajdują się miarki do mierzenia porcji składników potraw. Oprócz tego najlepiej wybierać modele z przeźroczystą pokrywką, przez którą zobaczyć można, co dzieje się w trakcie gotowania. 

Warto również pamiętać o dnie garnka, które zapobiega przywieraniu oraz przypalaniu się potraw i przewodzi ciepło. Musi w całości przylegać do płyty grzewczej i jak najlepiej pochłaniać wysoką temperaturę. Z tego względu ważne, aby było idealnie gładkie. Dobrym rozwiązaniem jest zakup garnka z wielowarstwowym dnem. Dotyczy to w szczególności modeli, które wykonane są ze stali nierdzewnej, ponieważ z natury słabo przewodzi ona ciepło. Pomiędzy warstwami dna znajduje się miedź lub aluminium, dzięki którym potrawy nagrzewają się szybciej i dłużej utrzymują ciepło.

Innym udogodnieniem jest m.in. ergonomiczny kształt uchwytów i rączek, a także materiał ich wykonania - najlepsze są z tworzyw sztucznych. Warto również zwrócić uwagę na ilość garnków i w zależności od potrzeb, wybrać zgodną z indywidualnymi preferencjami. W przypadku posiadania małej ilości miejsca w szafkach, najlepiej zdecydować się na zróżnicowaną wielkość modeli oraz odłączane uchwyty. Dzięki temu zestaw będzie łatwo się składał i zajmie mało miejsca w szafkach.

Wybierają dobre garnki należy zwrócić uwagę także na cenę, choć nie należy się nią kierować w pierwszej kolejności. Solidne garnki, wykonane z wysokiej jakości materiałów nie mogą kosztować grosze, choć na dobre garnki do gotowania nie trzeba wydawać fortuny.

Garnki do gotowania to przede wszystkim praktyczny element wyposażenia, z którego korzysta się w zasadzie codziennie. Z tego względu należy wybierać modele trwałe i takie, które będą pasować do indywidualnych wymagań kulinarnych. Warto wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników, aby wybrać dobre garnki na gaz lub indukcję, które posłużą na wiele lat.

ładuję....