Termometry kuchenne
Termometr spożywczy – kiedy warto w niego zainwestować?
Termometr kuchenny sprawdza się zarówno w domowej kuchni jak i w tej profesjonalnej, restauracyjnej. Warto go kupić, jeśli zależy Ci na idealnie wypieczonych mięsach oraz ciastach. Termometru spożywczego używa się także przy sprawdzaniu temperatury gotowanych składników różnego rodzaju potraw. Tego typu produkty ułatwiają przygotowywanie trudnych dań, które wymagają większej precyzji niż te klasyczne, gotowane na co dzień.
Zastosowanie termometru spożywczego w domowej kuchni
Jeśli jeszcze nie wiesz, czy termometr kuchenny jest Ci potrzebny, przeczytaj jak możesz go wykorzystać podczas gotowania w domowym zaciszu.
- Kontroluj temperaturę pieczonych deserów – ciast, tart, babeczek. Dzięki niemu jesteś w stanie sprawdzić, czy Twój wypiek jest już gotowy do wyjęcia z piekarnika, czy też nie.
- Mierz temperaturę gotowanych produktów spożywczych – aby były właściwie przygotowane, pełne niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Niektóre składniki dań wymagają specjalnego traktowania – jeśli podgrzejesz je zbyt mocno, mogą stracić smak, a gdy będą zbyt zimne, również okażą się nie do zjedzenia. Zainwestuj więc w termometr spożywczy, aby zawsze mieć pod kontrolą jakość przygotowywanych potraw. Dodatkowo, warto zacząć gotować na parze przy pomocy parowaru.
- Kontroluj temperaturę pieczenia mięs – w tym przypadku znaczenie ma nie tylko rodzaj danego produktu, ale także sposób jego przygotowania. Termometr kuchenny przydaje się przede wszystkim podczas przyrządzania całego kurczaka, gęsi, kaczki oraz innego ptactwa. Skieruj jego igłę w sam środek pieczonego mięsa, aby przekonać się, czy danie jest już gotowe do podania.
Trzy najpopularniejsze rodzaje termometrów kuchennych
Wyróżnia się co najmniej kilka rodzajów tego typu sprzętów - warto wymienić trzy najpopularniejsze:
#1 Termometr kuchenny, którym mierzy się temperaturę zup lub sosów – ma dość nietypową konstrukcję, złożoną ze specjalnego zaczepu, który umieszcza się na brzegu garnka.
#2 Termometr spożywczy wyposażony w sondę – to bardzo wygodny sposób mierzenia temperatury potraw – z dala od źródła ciepła. Specjalną końcówkę umieszcza się w garnku i to ona odpowiada za podanie prawidłowego wyniku, który wyświetlany jest na wyświetlaczu termometru.
#3 Termometr kuchenny z długą końcówką zakończoną ostrym szpikulcem – inaczej nazywany szpilkowym. Jest najpowszechniejszym urządzeniem do pomiaru temperatury w warunkach domowych – dlatego najczęściej wybierają go amatorzy kulinarnych przygód. Za pomocą ostrej końcówki wbijasz się do środka potrawy, a następnie czekasz na właściwy wynik.
Szukasz termometru spożywczego, który pomoże Ci kontrolować proces gotowania? Dobrze się składa! Zajrzyj do sklepu europ24.pl i wybierz odpowiedni sprzęt. Udanych zakupów!
Zobacz również: