Jak używać patelni grillowej oraz na niej smażyć?

Jak używać patelni grillowej oraz na niej smażyć?

Patelnia grillowa to nasza przepustka do grillowanej karkówki o każdej porze roku. Jeśli lato kojarzy Ci się głównie z grillowaniem na wolnym powietrzu, uwielbiasz potrawy z grilla, marynaty i chrupkie pieczone warzywa to patelnia grillowa jest czymś, co musisz mieć w swojej kuchni. Nie to samo, mówisz? Oczywiście - brakuje tutaj słońca, gotowania na wolnym powietrzu i charakterystycznego dymnego zapachu w potrawach (choć z tym ostatnim można coś jeszcze zrobić), ale gwarantujemy - ta namiastka jest warta zachodu. Jak używać patelni grillowej i jak na niej smażyć? Oto nasze wskazówki, żeby było jak z grilla.

Patelnia KingHoff KH 1108

Marynuj!

Smak grillowania to smak mięsa i warzyw w świetnej marynacie. Dlatego smażąc na patelni grillowej nie zapominaj o wcześniejszym zamarynowaniu potrawy - powinna przebywać w marynacie minimum 24 h, aby dobrze przesiąknąć smakiem. Domowe grillowanie to świetna okazja do przetestowania różnych marynat przed sezonem - słodka, ostra, łagodna, musztardowa, chińska, tymiankowo-rozmarynowa, winna, z whiskey… odkryj świat marynat!

Eksperymentuj!

Spróbuj dymu wędzarniczego w sprayu- jego użycie sprawia, że potrawy mają kompletnie inny smak. Ten sam produkt możesz też wykorzystać do samodzielnie przygotowanego sosu barbecue. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj wyjść poza karkówkę, kiełbasę i szaszłyki z cebulą - co powiesz na grillowane boczniaki w zalewie, tofu, nuggetsy z kalafiora czy spring rollsy.

Smaż jakbyś grillował

Przed rzuceniem mięsa na ruszt należy silnie ją rozgrzać, a produkty na niej smażone odwracać tylko raz - dzięki temu będą podobne do tych z prawdziwego grilla. Jeśli zależy nam na wizualnej „kratce” należy w połowie grillowanie obrócić smażone mięsiwo czy warzywa o 90 stopni.

Pomagaj sobie piekarnikiem

Nie wszystkie potrawy wyjdą świetnie na grillowanej patelni. Im są cieńsze, tym lepiej. Grubsze, np. steki czy hamburgery, będzie trzeba po wstępnym grillowaniu dopiec jeszcze w piekarniku, żeby usmażyły się również w środku. Dlatego grillując takie jedzenie, pamiętaj żeby rozgrzać od razu piekarnik.

Wybierz dobrą patelnię grillową

Jeszcze nie kupiłeś patelni grillowej i dopiero rozglądasz się za tą wymarzoną? Wybierz tą ciężką, żeliwną, która przetrwa lata, świetnie rozprowadza i utrzymuje ciepło i do tego ma duszę. Najlepiej, żeby dno miało minimum 5 mm. Przed kupnem trzeba sprawdzić, czy patelnia nadaje się do wszystkich kuchenek - szczególnie, jeśli korzystamy z indukcyjnej.  Dobrze, jeśli posiada wskaźnik nagrzania (łatwiej kontrolować temperaturę) oraz gwarancję braku PFOA czyli związku niklu i metali ciężkich.

Traktuj swoją patelnię z szacunkiem

Patelnia grillowa ujawnia swoją moc po czasie. Trzeba na niej wiele razy grillować, żeby móc skorzystać z jej możliwości w 100%. Jeśli używasz patelni grillowej raz na rok, poczekasz na to kilka lat! Dobre działanie patelni ukazuje się dopiero po 2-3 miesiącach regularnego smażenia. Patelniani puryści twierdzą, że bardziej skomplikowane potrawy grillowe można robić na patelni, która liczy sobie minimum rok aktywnego grillowania. Na nowej lepiej nie eksperymentować.

Bądź delikatny i cierpliwy

Żeliwna patelnia grillowa rozgrzewa się długo - nawet kilka minut. Nie ma sensu przyśpieszać tego procesu rozkręcając gaz na maksimum. Tutaj trzeba trochę finezji! Sztuką jest umiejętna zabawa temperaturą. Ta zabawa wpływa również na smak potraw - kiedy patelnia będzie zbyt chłodna, potrawy będą tłuste i mdłe, natomiast zbyt rozgrzana, otrzymamy wysuszone i gorzkawe „coś”. Warto też poznać się na mięsie, bo każdy gatunek wymaga innego czasu przyrządzania.

Dietetycznie lub zupełnie nie

Fajne w patelniach grillowych jest to, że możemy na nich przyrządzać dietetyczne potrawy - tego typu patelnie świetnie wytapiają tłuszcz, a możemy grillować mięso bez użycia masła czy oliwy. Z drugiej strony fani masełek czosnkowych i pełnych oleju marynat również mogą bez problemu z niej korzystać - jedna i druga strona będzie więc zadowolona.

Patelnie grillowe

ładuję....