- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 203 odwiedzin
Garnki emaliowane, jakie są ich zalety?
Bardzo często porywamy się na zakup nowości, które kuszą z reklamowego spotu. Równie często żałujemy zakupu i ochoczo wracamy do sprawdzonych produktów. Zasada ta idealnie pasuje do tematu garnków. Co jakiś czas na rynku pojawiają się nowe modele, wykonane z nowoczesnych materiałów. Wielu użytkowników jednak dochodzi do wniosku, że nic nie zastąpi smaku domowego rosołu, przygotowanego w emaliowanym garnku. Dlaczego garnki z emalii kradną coraz więcej serc? Dlaczego z roku na rok zwiększa się ich popularność?
Ach ta emalia…nieograniczony wybór – idealne dopasowanie
Nie da się ukryć, że garnki emaliowane są jednymi z najładniejszych, dostępnych na rynku. Kolory, wzory niezmiennie od lat cieszą nasze oczy, przygotowując dla nas pyszności na kuchennej płycie. W klasycznej, drewnianej kuchni retro, modele z kwiatowymi zdobieniami idealnie dopasują się do całości. Garnki emaliowane będą także pasowały do nowoczesnych, nawet tych surowych wnętrz – tutaj najlepiej będą wyglądały modele jednokolorowe z błyszczącej emalii. Wzorów i kolorów, w jakich produkowane są naczynia emaliowane jest naprawdę wiele, każdy będzie mógł idealnie dopasować kolor i wzór do swojego kuchennego wnętrza.
Garnki emaliowane – bezpieczeństwo przede wszystkim
Na co dzień się nad tym nie zastanawiamy, jednak to, w czym gotujemy, jest niezwykle ważne, jeżeli chodzi o to, czy potrawa jest zdrowa. Nie każdy materiał nadaje się do kontaktu z żywnością. Przy garnkach emaliowanych nie mamy takiego problemu, ponieważ od wielu lat wiadomo, że garnki emaliowane są bardzo bezpieczne, jeżeli chodzi o kontakt z jedzeniem. Sposób, w jaki produkowane są garnki emaliowane, zapewnia nam bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków. Do tego emalia nie wpływa na smak przygotowywanych posiłków – nawet tych o kwaśnym posmaku, dlatego właśnie bigos przygotowany w garnku emaliowanym jest dużo smaczniejszy niż ten, gotowany w garnku ze stali nierdzewnej. Mamy coraz większa świadomość tego, co jemy, musimy jeszcze zwrócić uwagę na to, w czym te zdrowe posiłku przygotowujemy.
Oszczędność
Jeżeli na co dzień przygotowujemy sobie sami posiłki w domu, temat oszczędności jest ważnym problemem. Garnki emaliowane, ze względu na swoją budowę, bardzo szybko się nagrzewają. Dzięki temu rozprowadzają szybko ciepło także na przygotowywanym w ich wnętrzu daniu. Dołączając do tego fakt, że naczynia wykonane z emalii długo utrzymują swoją temperaturę, mamy pewność, że zużywamy znacznie mniej prądu czy gazu.
Rozmiar ma znaczenie
Nie ma na rynku innej grupy garnków, która produkowana jest w tak wielu rozmiarach. Oprócz standardowych obiadowych pojemności garnki emaliowane możemy kupić w bardzo wielu wersjach rondelków, kubeczków, a także w wersji XXL, dzięki której nakarmimy naprawdę wiele głodnych osób. Niewielkie pojemności bywają niezwykle przydatne przy małych dzieciach, czy mieszkaniu w pojedynkę. Do tego tak duży wybór wielkości i rozmiarów najczęściej pozwala na przechowywanie garnków „jednego w drugim”, co pozwala zaoszczędzić bardzo wiele miejsca wewnątrz szafek.
Korzystna cena
Garnki emaliowe są naprawdę wytrzymałe. Ten rodzaj naczyń jest w zasadzie długowieczny. Do tego ich cena jest znacznie niższa niż podobnych modeli z innego materiału. Te wszystkie czynniki powodują, że przy garnkach emaliowanych relacja jakości do ceny jest więcej niż dobra.
Garnki emaliowane, a co z myciem?
Ten rodzaj garnków jest produkowany w taki sposób, że są one niesamowicie odporne na wysokie temperatury. Emalia w trakcie produkcji jest wypalana w piecu o bardzo wysokiej temperaturze. Czyni to ją niezwykle odporną na większość czynników zewnętrznych, także nie ma przeciwwskazań do mycia garnków emaliowanych w zmywarce.
Ciepło – zimno
Większość garnków emaliowanych możemy bezproblemowo wkładać do piekarnika. Koniecznie jednak musimy sprawdzić zalecenia producenta w tym zakresie, chodzi tu przede wszystkim o dodatkowe elementy takie jak uchwyty na garnku, czy pokrywce – nie mogą być wykonane z tworzywa sztucznego. Dodatkowo nie szkodzi im drastyczna zmiana temperatury – możemy rozgrzany garnek włożyć do zimnej wody, nie wyrządzimy mu tym żadnej szkody.
Garnki emaliowane idealny sposób przechowywania żywności
To, w czym przechowujemy posiłki, ma bardzo duże znaczenie. Często zdarza się, że nieodpowiednio przechowywana żywność zmienia smak, np. nabiera metalicznego posmaku. Długotrwałe przechowywanie żywności w metalowych naczyniach może wpływać nie tylko na smak, czy zapach, ale także na ich skład. Garnki emaliowane są całkowicie neutralne w tym zakresie, nawet długie przechowywanie w nim dania nie wpłynie na jego walory.
Gotowanie może być pasją albo codziennym obowiązkiem. Bez względu jak podchodzimy` do tego tematu, powinniśmy używać sprawdzonych, trwałych i energooszczędnych garnków. Takie postępowanie zapewni nam smaczne i zdrowo przygotowane posiłki. Pamiętajmy jedynie, żeby traktować garnki emaliowane delikatnie – nie mieszamy ostrymi akcesoriami, nie używamy ostrego zmywaka, a one odwdzięczą się nam bardzo długą żywotnością i pięknym wyglądem.