Patelnia głęboka z pokrywką 30 cm duża Krisberg KR 2682 powłoka marmurkowa indukcyjna gaz
Najniższa cena:
Niezbędne naczynie kuchenne służące do smażenia wyśmienitych potraw
Należy jednogłośnie stwierdzić, że nie ma kuchni bez patelni Zarówno jeśli chodzi o samo pomieszczenie, jakim jest serce każdego domu, jak i wszelkie czynności związane z gotowaniem i przyrządzaniem wyśmienitych dań. Jest to niezawodny i podstawowy element wyposażenia każdego domu, w którym na co dzień przygotowuje się ciepłe i wielowartościowe posiłki. Bez względu, czy są to dania na słodko jak naleśniki, pancakes i tosty francuskie z syropem klonowym, czy dania na słono, jak mięso i kolorowe warzywa, dobra patelnia przygotuje je w świetny sposób, wydobywając z nich najlepszy aromat i smak. Jednak najczęstszym pytaniem jakie pada podczas kupowania tych naczyń kuchennych, jest to, jaki rodzaj patelni wybrać.
Patelnia dla każdego miłośnika gotowania
Ze względu na duży wybór rodzajów patelni, jaka znajduje się aktualnie na rynku, ciężko wybrać tą najlepszą. Przede wszystkim, klienci zwracają uwagę na poręczność, zgrabność, jakość, przeznaczenie i co najważniejsze - przystępną cenę. Jednym z najlepszych rozwiązań, które sprawdzi się zarówno u osoby dopiero co zaczynającej swoją przygodę z gotowaniem, jak i doświadczonych w swoim fachu kucharzy, są patelnie aluminiowe. Tak niezbędny element wyposażenia każdej kuchni wymaga podstawowej wiedzy na jego temat, aby gotowanie było jeszcze łatwiejsze i znacznie przyjemniejsze.
Tak mało potrzeba do przygotowania ulubionego posiłku
Patelnia aluminiowa, to jeden z najpopularniejszych naczyń kuchennych tego rodzaju. Tania, wygodna, a do tego w bardzo szybki sposób potrafi przygotować naprawdę wiele dań. Ze względu na to, że może w krótkim czasie, równomiernie nagrzać całą swoją powierzchnię, nadaje się idealnie do smażenia różnych gatunków mięs, jak również warzyw i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z uwagi na zdrowie swoich konsumentów, producenci patelni aluminiowych, często stosują do swoich wyrobów powłokę teflonową, która dzięki swoim właściwością ogranicza lub całkowicie eliminuje stosowanie tłuszczu do smażenia dań. Jednak istnieje wiele innych powłok, o równie zadowalających właściwościach. Od tej pory nie trzeba się martwić, że ulubiona potrawa przywrze do powierzchni naczynia.
Dlaczego aluminium?
Każdy kto żył w czasach PRL-u kojarzy ten materiał, z niezbyt dobrej strony. Zwłaszcza jeśli chodzi o używanie go w naczyniach kuchennych, w których był praktycznie zawsze. To negatywne uczucie do aluminium najczęściej wiązało się z nieumiejętnym dbaniem o naczynia, z szorowaniem ich i niszczeniem. Przez takie podejście, wiele odprysków trafiało potem do jedzenia i truło ludzi. Na szczęście tamte czasy przeminęły, a aktualnie stosowane do naczyń kuchennych aluminium w niczym nie przypomina tamtego sprzed lat i jest całkowicie bezpieczne. Teraz jest ono tak przygotowywane, aby nikomu nie szkodziło i mogło mieć kontakt z żywnością. Zmiana w obróbce tego materiału sprawiła, że przekonało się do niego wielu czołowych producentów naczyń kuchennych, nad którymi pracą czuwają organizacje i kontrolerzy żywności. Za ich sprawą, nie ma szans aby na rynek trafiły produkty niezgodne z jakimikolwiek normami.
Czym charakteryzuje się patelnia aluminiowa?
Nowoczesne aluminium znalazło zastosowanie w wyrobie patelni. Dzięki niemu, te naczynia są lekkie i poręczne, co sprawia, że można nimi bardzo łatwo manewrować w kuchni, robiąc przy tym niemałe przedstawienie. Patelnie aluminiowe mają to do siebie, że bardzo szybko się nagrzewają, przez co pozwalają zaoszczędzić w kuchni sporo czasu. A do tego cena tych produktów jest niezwykle atrakcyjna. Oczywiście patelnie indukcyjne i gazowe wykonywane z tego materiału różnią się między sobą, a najwięcej zależy od powłoki danej patelni.
Patelnia aluminiowa z powłoką teflonową
Ten typ patelni aluminiowej jest najczęściej spotykanym i wybieranym naczyniem. Dzięki zawartości mikroskopijnych cząsteczek minerałów, posiada niezwykle wytrzymałą strukturę, odporną na zniszczenia i zarysowania. Podczas smażenia na niej, można używać nawet metalowych sztućców i nic się nie stanie. Na tego typu patelni można przygotować posiłki bez używania tłuszczu, a to wszystko dzięki nieprzywierającej powłoce.
Patelnie aluminiowe z powłoką kamienną
W tej kategorii można wyróżnić dwa rodzaje powłok: marmurową i granitową. Jest to równie często wybierana powłoka, która posiada świetne właściwości, a do tego za sprawą swojego eleganckiego wyglądu, stanowi piękną dekorację do kuchni. Dzięki trochę cięższej kamiennej powłoce, ten rodzaj patelni jest stabilniejszy od teflonowej.
Patelnie aluminiowe z powłoką ceramiczną
Właściwości i cechy tej powłoki, są bardzo podobne do marmurowej i granitowej, przede wszystkim dlatego, że tak samo jak one, ceramiczna powłoka jest również naturalna. Potrawy do niej nie przywierają, także można je smażyć na małej ilości oleju, przez co są zdrowsze i smaczniejsze.
Patelnie aluminiowe mogą być używane do wszystkich rodzajów kuchenek, także sprawdzą się w każdym domu. W przypadku patelni aluminiowych, nie ma potrzeby rozróżnianie ich na: patelnie na gaz i patelnie na indukcję, są uniwersalne.
check_circle
check_circle