Kawiarka indukcyjna 450 ml Klausberg KB 7160 włoska kafetiera 9 ZAPARZACZ do kawy
Najniższa cena:
Każdy miłośnik smaku kawy chociaż raz spotkał się z przedmiotem przypominającym mały, zabawny czajniczek. Niestety w dzisiejszych czasach kojarzy się z przestarzałym gadżetem kuchennym. Szkoda, bo ma wiele cudownych właściwości. Kawiarka nazywana również mokką, makinetką czy kafeterką wydobywa naprawdę przepyszną kawę. To rozwiązanie dla osób lubiących mocną i aromatyczną kawę.
Kawiarki do kawy- czym są i jak działają.
Ten kuchenny gadżet składa się z trzech elementów:
W istocie zasady jej działania są dziecinnie proste. Funkcjonuje na zasadzie dzbankowego ekspresu niskociśnieniowego. Do dolnej części kawiarki należy wlać wodę, wkłada się sitko z drobno zmieloną kawą, a na koniec u góry zakręca się zbiornik przypominający mały czajniczek. Następnie umieszczamy kawiarkę na palniku gazowym lub indukcyjnym. Należy odczekać, aż woda pod naciskiem ciśnienia przeleje się przez sitko z kawą do środka czajniczka. Kawa nie może być zbyt zmielona, ponieważ może zatkać sitka kafeterki. Z kolei zbyt grube mielenie powoduje powstanie słabej kawy z powodu niskiej ekstrakcji ziaren. Średnie zmielenie jest optymalne. Zaparzenie kawy zajmuje mniej niż 15 minut. Przeznaczona dla śpieszących się kawoszy, natomiast nie sprawdzi się w miejscach gdzie kawę pije dużo osób.
Jak smakuje kawa przygotowana w kawiarce?
Smakuje bardziej intensywnie niż ta z metod przelewowych. Natomiast delikatniej niż espresso z ekspresu ciśnieniowego. Zwolennicy tej metody przygotowywania kawy twierdzą, że tylko w kawiarce da się uzyskać napar o takim profilu smakowym. Zapach kawy po przygotowaniu w tym urządzeniu unosi się w całym mieszkaniu.
Trzy kawiarkowe porady
1. Przy kupnie i wyborze kawy do kawiarki należy celować w opakowania z kawą wypaloną pod espresso. Kawiarki doskonale radzą sobie z ciemno wypalanymi ziarnami i wydobywają z nich smaczne, czekoladowe nuty. Jeżeli preferujesz łagodniejszą kawę w smaku polecamy wybór kawy pod metody przelewowe.
2. Na kawiarce lepiej nie oszczędzać. Dobrze jest przyjrzeć się sprawdzonym markom i ewentualnie polować na promocje. Tańsze modele mogą być szkodliwe, ponieważ wykonane są z gorszych jakościowo stopów metali, które mogą przenikać do kawy. Przy zakupie warto sprawdzić czy kawiarka wyposażona jest w wentyl ciśnieniowy. Ta niewielka wypustka znajduje się w dolnej części z wodą. Nie opłaca się kupować zaparzacza bez wentylu.
3. Po minucie stania na palniku kawa powinna wyciekać do górnego zbiornika. Jeśli to nie następuje lub trwa znacząco dłużej być może ma za dużo wody. Drugą przyczyną może być zbyt drobno zmielona kawa. Kawa powinna ściekać stałym strumieniem. Proces zaparzania powinniśmy przerwać, gdy z dyszy wydobywać się zacznie jasna pianka. Wtedy kawa gotowa jest do podania.
Zaparzacz do kawy- zalety
Różne rodzaje kawiarek i ich specyfikacja
Wybór modelu jest uzależniony od typu naszej kuchenki w domu. Niektóre rodzaje kawiarek nie sprawdzają się w każdej kuchni. Nieco mniejszy wybór mają posiadacze kuchenek indukcyjnych. Istnieją kawiarki na indukcję, ale jest ich zdecydowanie mniej. Przed zakupem należy zwrócić uwagę na specyfikację danego modelu. Warto również zapoznać się z pojemnością sprzętu. Kawiarki o pojemności 1l to naprawdę rzadkość. Jakiś czas temu popularność odniosły kawiarki elektryczne, działają podobnie do tych tradycyjnych, natomiast zamiast palnika używamy podstawki. Istnieją modele przeznaczone do wszystkich typów kuchenek. Niektóre wzbogacone zostały o warstwowe dno, z uwzględnieniem łatwości użytkowania i czyszczenia.
Dzięki kawiarce możesz w dowolnym momencie cieszyć się smakiem prawdziwie włoskiej kawy. Kawiarki ciśnieniowe pozwolą ugościć rodzinę doskonałym napojem. Każdy smakosz Twojej kawy będzie Ci zazdrościł jej aromatu.
Zobacz również:
Serwisy obiadowe | Talerze | Szkło stołowe | Sztućce | Zaparzacze do herbaty | Serwisy kawowe | Zestaw obiadowy | Szklanki
check_circle
check_circle