Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Patelnie 28 cm - jak dokonać ich wyboru? 

Sekret najlepszych szefów kuchni, stanowią najwyższej jakości produkty, z których to mogą przygotowywać wspaniałe dania, ale poza tym, niezawodny oraz solidnie wykonany kuchenny sprzęt. Nie trzeba być jednakże mistrzem patelni, żeby przyrządzone przez nas potrawy wyglądały wspaniale i wszystkim smakowały, wystarczy tylko, iż kupimy dobrą patelnie 28 cm, albo też w innym rozmiarze. Dlatego też musimy zastanowić się, co stanowi dla nas priorytet. Przykładowo patelnie indukcyjne, nadają się wyłącznie do kuchenek indukcyjnych, dlatego ich kupowanie, kiedy posiada się kuchenkę gazową, mija się z celem. 

W czasie dokonywania wyboru dobrej patelni, najistotniejszym aspektem winien być surowiec użyty celem ich wykonania, jak również typ powłoki - materiały te winny zapewnić nieprzywieralność, jak również zagwarantować bezpieczeństwo dla stanu naszego zdrowia. Bierzmy również pod uwagę kwestię możliwości czyszczenia patelni - zadbanie o nią oraz odpowiednie mycie, nie może nam zabierać nazbyt wiele czasu. Jaką patelnie 28 cm wybrać? Czym będą się charakteryzować poszczególne jej rodzaje? 

Patelnia mająca ceramiczną powłokę 

Patelnie ceramiczne pokrywa się powłoką, która powstaje na drodze połączenia ze sobą gliny oraz minerałów, wypalanych w wysokiej temperaturze. Z tego też względu, są to patelnie mające wysoką odporność na dużą temperaturę, w przeciwieństwie do teflonowych patelni. Tego rodzaju patelnie, mogą zostać nagrzane do temperatury 400 stopni Celsjusza i zmrożone do -20 stopni Celsjusza. Nagrzewają się w sposób równomierny i dłużej trzymają ciepło wybranego dania. Jednakże niezwykle istotny pozostaje fakt, żeby nie narazić powłoki ceramicznej na szybkie zmiany temperatury, ponieważ może dochodzić do jej uszkodzeń. Największą według wielu użytkowników zaletę patelni zawierających powłokę ceramiczną stanowi to, iż są one przyjazne dla środowiska naturalnego i dla naszego zdrowia - w czasie smażenia, nie dochodzi do wydzielania się żadnych szkodliwych związków. To niezaprzeczalna przewaga nad patelniami, które zostały pokryte warstwą teflonu. Powłoka nie ma żadnego wpływu na smak czy też woń przygotowanych dań, nie reaguje także z żadnymi składnikami spożywczymi. 

Patelnia teflonowa – smażenie praktycznie bez użycia tłuszczu

Patelnia pokryta teflonem, chyba jest najpopularniejszym typem tego wyposażenia kuchennego. W sklepach, mamy dostęp do różnych rodzajów patelni teflonowych - klasycznych, azjatyckich patelni woków, do smażenia naleśników oraz dołkownic do placków czy jajek. Z jakiego powodu patelnie teflonowe, są aż tak popularne? Otóż, jest to dosyć tani produkt - zwykle tańszy od patelni tytanowych czy ceramicznych, dlatego może sobie pozwalać na nie praktycznie każde domowe gospodarstwo, chociaż można niewątpliwie znaleźć nieco droższe modele. Produkt ten pozostaje uodporniony na bardzo wysokie temperatury, z nieprzywierającą oraz gładką powłoką, która pozwala na smażenie na małej ilości tłuszczu. 

Solidnie wykonana żeliwna patelnia

Ostatnimi czasy coraz to większą popularnością, zaczynają się cieszyć solidne oraz ciężkie żeliwne patelnie. Są niezwykle trwałe, dlatego też mogą nam posłużyć w dobrym stanie przez wiele lat. Nie mają one żadnej powłoki, dlatego nie będą narażone na jej zarysowanie. Nie pokrywa ich żaden surowiec, który mógłby wydzielać szkodliwe dla nas związki w czasie obróbki jedzenia. Z uwagi na to, iż wykonuje się je tylko z surowców naturalnych, bez dodatku substancji chemicznych czy detergentów, potrafią podkreślić smak przygotowanego dania. Gulasz warzywny albo mięsny, oraz inne rodzaje potraw jednogarnkowych przygotowywanych na tego typu patelni, smakują dużo lepiej. 

Odporna stalowa patelnia 

Nie powinniśmy zapomnieć o stalowych patelniach, nazywanych także cygańskimi, które są praktycznie niezniszczalne. Możemy je wyszorować druciakiem, możemy wyjadać bezpośrednio z nich jajecznicę z użyciem widelca, a one i tak pozostaną takie, jak były, bez chociażby zadrapania czy ryski. Często patelnie wykonane ze stali nierdzewnej, posiadają dno trójwarstwowe, które bardzo dobrze przewodzi ciepło. Wybrane stalowe patelnie, posiadają także nieprzywierającą w ogóle powłokę, która powiększa komfort ich używania. Patelnia nierdzewna zachowuje stabilność i można łatwo utrzymywać ją w czystości. Patelni stalowych, używa się zwykle w gastronomii, z uwagi na zachowywaną przez nie jakość. 

Znana od lat patelnia emaliowana

Kolejny typ patelni, to emaliowana patelnia, którą można kupić w różnorodnych wariantach: 

  • pokrytą od wewnątrz i od zewnątrz warstwą emalii,
  • pokrytą tylko od zewnątrz emaliowaną powłoką, zaś od wewnątrz innym rodzajem powłoki nie przywierającej. 

Podczas opisywania zalet oraz wad emaliowanych patelni, warto skupiać się na pierwszej opcji, czyli produkcie, który pokrywa się nie tylko z zewnątrz, ale również i od wewnątrz emaliowaną powłoką. Taką patelnię, można zrobić z żeliwa, stali nierdzewnej czy aluminium. Nie wymaga ona impregnowania za pomocą tłuszczu, nie rdzewieje, zaś po pewnym czasie, pojawi się na niej zabezpieczająca warstwa pod postacią patyny. 

  • promocja
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium