Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Patelnie 24 cm - rodzaje 

W sklepach, można kupić sporo bardzo nowoczesnych patelni do grillowania, duszenia czy smażenia. Sporą popularność mają patelnie teflonowe czy ceramiczne, bowiem możemy smażyć na nich beztłuszczowo. Wybierając przykładowo patelnie 24 cm, zwróćmy także uwagę na surowiec, z którego została ona wykonana. 

Ciekawe rozwiązanie oferowane przez producentów, stanowią specjalne patelnie na gaz oraz patelnie na indukcję. Dzięki czemu, bez trudu dopasujemy je do posiadanej przez siebie kuchenki. Jak wybierać patelnie 24 cm, jak i w innym rozmiarze? 

Na co zwracać uwagę podczas wybierania patelni? 

Podczas dokonywania wyboru tego konkretnego modelu, powinniśmy się kierować oznaczeniami danego producenta, który określa, czy wybrany model nadaje się na kuchenkę indukcyjną, ceramiczną, elektryczną czy też gazową. Specjalne patelnie indukcyjne, działają na tego typu płycie bez żadnego zarzutu, w czasie kiedy inne, mogą się na niej w ogóle nie nagrzać. Warto będzie dbać o to, aby także patelnia do naleśników czy też grillowa nadawała się do użycia na kuchence indukcyjnej, co pozwoli na uniknięcie niezbyt miłych niespodzianek podczas gotowania. Należy również mieć na uwadze, iż nie każda patelnia może zostać umyta w zmywarce. Podczas wybierania danego modelu patelni, dobrze będzie kierować się swoimi kulinarnymi preferencjami. Niektórym osobom wystarczy dosyć płytka i niewielka patelnia. Inni będą zaś potrzebować takiej, która ma średnicę 30 cm oraz znaczną głębokość, żeby możliwie było ugotowanie gulaszu dla sporej rodziny. 

O czym ponadto, powinniśmy pamiętać? Patelnie mogą mieć różnorodną wagę. Te ciężkie, mające wielowarstwowe dno, idealnie kumulują ciepło, dzięki temu w czasie gotowania, zużywana jest mniejsza ilość energii. 

Surowiec, z którego wykonano patelnię 

Bardzo ważną kwestię, stanowi surowiec użyty do wykonania tegoż naczynia kuchennego. Uważa się, iż tytanowe patelnie stanowią gwarancję trwałości oraz wybór na wiele lat. Nie tak dawno, do łask powróciły miedziane patelnie - sprawdzają się przede wszystkim u kucharzy profesjonalnych. Popularne teflonowe patelnie, są wygodne podczas użytkowania i lekkie, żeliwne zaś bardzo ciężko udźwignąć. Tak samo ważna w czasie gotowania, będzie powłoka, która kontaktuje się z pożywieniem. Patelnia marmurowa, granitowa czy też ceramiczna, ma nieprzywierającą warstwę, co ułatwia znacząco smażenie panierowanych warzyw, placków ziemniaczanych czy też kotletów. Nierzadko tego typu naczynia, sprzedaje się jako patelnie kamienne, ponieważ ich warstwa zewnętrzna imituje powierzchnię skalną. Prezentują się bardzo stylowo, dzięki czemu mogą być ozdobą w każdej kuchni.  

Patelnia grillowa – do naleśników, a może jednak wok?

Patelnie różnić się mogą między sobą nie tylko surowcem, ale również przeznaczeniem - możemy przy ich pomocy przygotowywać różne rodzaje dań. W sklepach dostępne są niewątpliwie żeliwne czy też teflonowe patelnie, które uniemożliwiają standardowe duszenie oraz smażenie, jednakże inne modele, będą stanowić ciekawe urozmaicenie w czasie gotowania. Na patelni grillowej, możemy przyrządzić cukinię, kiełbasę, kurczaka czy też paprykę z dużą ilością warzyw oraz niewielką ilością oliwy. Warto zadbać o dodanie sosu BBQ oraz świeżych warzyw, za sprawą czego całość będzie przypominać potrawę z grilla. Głęboka patelnia wraz z pokrywką, jest zaś właściwa celem robienia leczo, gulaszu, duszonego mięsa, oraz innych jednogarnkowych potraw w małych ilościach. Szczelna pokrywa, pomoże w utrzymywaniu wysokiej temperatury w środku naczynia oraz zminimalizuje czas niezbędny do gotowania. Patelnia teflonowa do naleśników, jest absolutną koniecznością dla każdego kucharza, który lubi przygotowywanie właśnie tych placków. Umożliwia smażenie z niewielką ilością tłuszczu i uzyskiwanie właściwie cienkich naleśników. Beztłuszczowa powierzchnia sprawdza się również w czasie wykonywania dietetycznych bananowych placuszków czy też tortilli domowej. Osoby będące miłośnikami azjatyckiej kuchni, nie obejdą się zaś bez głębokiej patelni typu wok, w której można w krótkim czasie usmażyć warzywa, bez przerwy je mieszając albo podrzucając energicznie.  

Najlepsze z patelni do zadań specjalnych

Poza standardowymi patelniami, możemy również znaleźć interesujące modele mające niespotykane cechy oraz wyjątkową funkcjonalność. Pośród nich warto także wyróżniać takie, które posiadają odłączaną rączkę. Taka opcja, pozwoli na przechowywanie posiłków w lodówce na patelni. Możemy dzięki temu oszczędzić czas przeznaczony na poczet przekładania dań tam oraz z powrotem, jak również zminimalizować ilość wybrudzonych naczyń. Czasami producenci zapewniają nas, iż patelnie stalowe nadają się do zastosowania w piekarnikach, co znacząco ułatwia przygotowanie wybranych dań. Możemy przykładowo podsmażać na nich mięso wraz z porcją warzyw, a później posypać serem i zapiec. Rezultatem umieszczenia patelni w piekarniku, będzie ciągnąca się oraz chrupiąca warstwa serowa mająca wyśmienity zapach, co dodatkowo potęguje doznania kulinarne. 

  • nowość
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium