Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Patelnie 23 cm na indukcję - jakie wybrać?

Patelnie na indukcję, nie ważne czy będą to patelnie 23 cm, czy też w innych rozmiarach, należy dobierać przede wszystkim według wytycznych podanych przez producenta kuchenki. 

To podstawowa kwestia, którą powinniśmy sprawdzić kupując patelnie indukcyjne. Nie istnieje jedna odpowiedź stwierdzająca, iż patelnie wyprodukowane z konkretnych surowców i pokrywane wybraną powłoką, za każdym razem będą się nadawać do indukcyjnej kuchenki. Możemy zaś stwierdzić, iż na pewno na indukcji nie sprawdzą się szklane patelnie na gaz. Dlatego też, zanim wybierzemy patelnie 23 cm na indukcję, warto sprawdzić, co w tej tematyce do powiedzenia będzie mieć ich producent.

Czy patelnia nadaje się na indukcję? - jak to sprawdzić? 

Nierzadko, nawet bez zapoznawania się ze wskazówkami zamieszczonymi na produkcie, bardzo szybko i łatwo możemy sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do zastosowania w przypadku kuchenek indukcyjnych. Patelnie z przeznaczeniem do indukcyjnych kuchenek, oznaczane są za pomocą specjalnego symbolu, który zamieszcza się na ich spodzie. 

Jaką jeszcze metodą możemy sprawdzić, czy dana patelnia nada się do kuchenki indukcyjnej? 

Możemy wykonać testy jej ferromagnetycznego dna. W tym celu przydatny będzie najzwyklejszy magnes. Jeżeli będzie przez nią przyciągany, znaczy to, iż patelnia jest zdatna do użycia na kuchence indukcyjnej. Jest to bardzo dobra metodą na sprawdzanie, czy naczynia, które mamy już w domu, będą się nadawać na kuchenkę indukcyjną. 

Ponadto, powinniśmy się także zainteresować tym, jak zbudowane zostało dno danej patelni. W naczyniach, które przystosowane są do kuchenek indukcyjnych, jest ono dosyć charakterystyczne: ma parę warstw (u najlepszych producentów stosuje się 3-7 warstw) i odznacza się wymiarami dobranymi do grzewczego pola na kuchence. Oznacza to, iż dno patelni będzie się odznaczało zdecydowanie od jej korpusu i nierzadko będzie trochę mniejsze, aniżeli samo naczynie. 

Modele patelni, które skierowane są często do użytkowników kuchenek indukcyjnych

Wśród modeli patelni, które skierowane są nierzadko do użytkowników kuchenek indukcyjnych, warto wymienić patelnie:

  • stalowe,
  • tytanowe,
  • kamienne,
  • żeliwne,
  • miedziane,
  • aluminiowe,
  • teflonowe,
  • ceramiczne. 

Pośród tychże patelni, możemy niewątpliwie znaleźć także patelnie do zadań specjalnych: 

  • do azjatyckich dań,
  • do jajek oraz placków,
  • do ryb,
  • do naleśników,
  • do grillowania. 

Powyższa lista, to tylko wskazanie. Jest wielce prawdopodobne, iż patelnie tego rodzaju będą przystosowane do kuchenek indukcyjnych, ale nie powinniśmy brać tego za pewną informację. Za każdym razem, powinniśmy poddać sprawdzeniu zalecenia danego producenta. Zresztą już na samym początku możemy zauważyć, czy możemy wybrany model o to podejrzewać. Krążek łączący dno patelni z kuchenką, jest bardzo charakterystyczny. Jeśli jednak nie mamy pewności, lepiej zrezygnować z takiego zakupu. 

Patelnie ceramiczne na gaz oraz indukcję

Patelnie ceramiczne same w sobie, są nowoczesnymi produktami tak samo, jak kuchenki indukcyjne. Zatem uważane są za doskonały duet. Ceramiczne patelnie na indukcję, są ogólnodostępne oraz wszechobecne. Podczas wybierania patelni do kuchenki indukcyjnej, trzeba zwracać uwagę na ich dno. Dno patelni indukcyjnych, winno być płaskie. Ceramiczne patelnie, które mają aluminiowy korpus, wyposaża się w ferromagnetyczny dysk. Dysk ten, pozostaje nierzadko widoczny jako wstawka ze stali zawierająca okrągłe wypustki albo wtopiona w aluminium i nie jest ona widoczna dla użytkowników. Podczas wybierania patelni do kuchenki indukcyjnej albo innego rodzaju kuchenki, za każdym razem musimy zapoznać się z opisem firmy produkującej. W wypadku ceramicznych patelni na gaz, zalecane jest dobranie właściwego rozmiaru. Duża patelnia, będzie idealna w przypadku dużej rodziny pod warunkiem, iż zmieści się na pojedynczym palniku na kuchence. Najpopularniejszym i najbezpieczniejszym rozmiarem, będzie około 28 cm. W przypadku mniejszej rodziny albo pary oraz singli, zalecane jest wybranie patelni 24 cm lub mniejszej. 

Patelnie ceramiczne - wady oraz zalety

Wśród wad ceramicznych patelni, wymienić należy przede wszystkim to, iż nie są zdatne do zbyt częstego użytkowania. Mowa tutaj przede wszystkim o cieniutkich patelniach w dosyć niskiej cenie. Takie patelnie poleca się tym użytkownikom, którzy rzadko smażą oraz przyrządzają potrawy, które wymagać mogą długiego czasu duszenia. Patelnie ceramiczne wymagają zachowania szczególnej ostrożności w wypadku różnic w temperaturze. Nie jest zalecane szybkie mycie ich zaraz po smażeniu. Najlepiej będzie odżywić je na bok, żeby ostygły. Ponadto, trzeba zastosować kuchenne akcesoria z drewna albo silikonu, gdyż zastosowanie stali powoduje niszczenie i zarysowania powłoki. 

Ceramiczne patelnie mają jednakże sporo zalet. Jedną z nich będzie fakt, iż powłoki ceramiczne zaliczane są do nie przywierających, zaś do smażenia na nich, wystarczająca będzie niewielka ilość tłuszczu. Patelnie ceramiczne, przypadną z pewnością do gustu osobom będącym miłośnikami zdrowej kuchni, w przypadku których smażenie jest rzadkością. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium