Szare noże kuchenne
Szare noże kuchenne - jak dokonać ich wyboru?
Dobre noże kuchenne, są podstawowym wyposażeniem, które używane jest podczas przygotowywania niemalże każdego dania. Dobrej jakości noże, potrafią zapewniać znakomite rezultaty podczas krojenia i uprzyjemniać codzienne gotowanie. Poza garnkami i patelniami, noże kuchenne są najistotniejszymi elementami wyposażenia w kuchni i mają faktyczny wpływ na wygląd, jak i jakość przygotowywanych przez nas dań. Jeżeli chodzimy po sklepach, które w swojej ofercie mają ostre noże kuchenne, to z dużym prawdopodobieństwem, nie jesteśmy zadowoleni z tych, które obecnie użytkujemy. Ostatnimi czasy, dużą popularnością cieszą się szare może kuchenne, ale oczywiście nie tylko one. W poniższym poradniku, postaramy się dostarczyć praktycznej dawki wiedzy odnośnie typów i rodzajów noży, dzięki czemu ułatwimy na pewno dobranie konkretnego modelu do potrzeb użytkowników.
Odpowiednie noże kuchenne – czym powinniśmy się kierować w czasie ich zakupu?
Noże kuchenne mające niską jakość sprawią, iż przygotowywanie potraw zamiast być przyjemnością, będzie prawdziwą dla nas udręką. Dlatego powinnyśmy zapoznać się z paroma wskazówkami, które ułatwią nam wybranie omawianego narzędzia, które będzie ciąć niczym brzytwa, będzie dokładne i do tego posłuży przez długi okres czasu. Profesjonalne szare noże kuchenne, wykonuje się przeważnie ze stali, z uwagi na co są także trochę droższe, aniżeli ich tradycyjne odpowiedniki. Im będzie ona twardsza, tym narzędzie lepiej będzie spełniać powierzoną mu funkcję, zaś jego żywotność się zdecydowanie wydłuża. Ponadto, za sprawą zastawiania takiego surowca, nóż nie będzie się uginać pod wpływem działania siły. Stal, jest także bezpieczna w czasie kontaktu z żywnością, czego nie możemy powiedzieć o produktach wykonanych z nierdzewnej blachy. Ostre ostrze zagwarantuje dokładność i szybkość cięcia, krojenia, siekania czy też szatkowania. Następną kwestią, na którą powinno się zwracać w tym przypadku uwagę, będzie zastosowana rękojeść. Na rynku, nierzadko spotykane są noże, w których przygotowana jest ona ze sztucznego tworzywa. Nie jest to zbyt dobry wybór. Drewniany trzonek, także nie będzie stanowił zbyt trafnego rozwiązania. Dlatego też osoby będące miłośnikami tego typu rozwiązań w kuchni, winni stawiać na kuchenne noże w akacjowym bloku. Tego typu kuchenny gadżet, może stanowić ozdobę pomieszczenia, w którym go postawimy. Grubość oraz twardość tychże noży, dobrano w taki sposób, żeby zapewniać dokładność cięcia. Niewątpliwym plusem będzie również to, iż ostrze odznacza się odpornością na działanie korozji. Zdaniem ekspertów, najlepsze z noży kuchennych, winny posiadać stalową rękojeść, gdyż wyłącznie ona wykazywać będzie najlepszą możliwą przyczepność. Niedościgniony wzorzec w zakresie jakości, stanowią od dawna japońskie kuchenne noże.
Noże kuchenne – jakie ich rodzaje można wyróżnić?
Odpowiadając na pytanie odnośnie tego, jakie kuchenne noże możemy wybrać, musielibyśmy odpowiedzieć, iż te, których sposób wykonania sprawi, że przygotowanie dań w kuchni będzie znacznie bardziej efektywne, zaś czas poświęcany na całość procesu, jest dużo krótszy. Należy zauważyć, iż tego typu kuchenne akcesoria, nie mogą być uniwersalne. W myśl pewnej zasady, iż jeżeli coś nadawać się będzie do wszystkiego, to tak naprawdę będzie do niczego. Dobrej jakości noże kuchenne, muszą być dedykowane do ściśle określonych zadań. I tak, możemy wyróżnić:
- noże do sera - posiadają na ogół spory otwór na środku, co będzie przeciwdziałać przyklejaniu się do nich lepkich produktów,
- noże do pieczywa - wyróżniają się ząbkami ułożonymi w różnorodnych kierunkach,
- noże do mięsa - wykonuje się je z twardej stali, dzięki czemu umożliwią sprawne oddzielanie mięsa od kości; odznaczają się długim oraz cienkim ostrzem,
- noże do ziemniaków - wyglądem przypominają trochę kosę,
- noże do kapusty, cebuli oraz grzybów - ich charakterystyczną cechą, będzie szeroka podstawa, nierzadko nazywane są nożami mającymi brodę,
- noże do ryb - bardzo długie i wąskie, bardzo dobrze sprawdzają się podczas filetowania,
- noże do sałat - nie mogą być wykonywane ze stali, gdyż może ona wchodzić w chemiczną reakcję z produktami, zmieniając ich walory smakowe na trochę gorzkawe.
Ostrość noży a ich twardość
Kiedy kupujemy noże, twardość stali nie będzie wpływała na ich ostrość początkową. Ma jednakże spore znaczenie w zakresie późniejszego użytkowania. Kiedy nabywamy dosyć twardy nóż, dosyć długi czas pozostanie on ostry. Niestety celem ponownego ostrzenia, trzeba będzie zastosować kamień. Najzwyklejszą kółkowa ostrzałka, nawet o wysokiej jakości, nie będzie w stanie sprostać takiemu zadaniu. Optymalną twardością noża, będzie 58-60 HRC w tak zwanej skali Rockwella.
Ceramiczne noże, są zasadniczo niezwykle twarde, zaś metoda ich naostrzenia będzie inna, aniżeli w wypadku stalowych noży. Noże ceramiczne, z uwagi na sporą twardość odznaczają się praktycznie rzecz biorąc elastycznością równą zeru. Sprawia to, iż trudno będzie je stosować do kuchennych czynności, takich jak przykładowo filetowanie.