Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Jakie powinniśmy wybrać garnki do gotowania? 

Dobre garnki do gotowania to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Ich wybór jest naprawdę spory - różnią się między sobą wielkością, rodzajem, materiałem wykonania oraz przeznaczeniem. Garnki produkowane są z różnego rodzaju materiałów, m.in. stali nierdzewnej, marmuru czy emaliowane. Warto wiedzieć, które wybrać, aby posłużyły na długie lata. 

Dobrej jakości garnki wykonane ze stali nierdzewnej

Najbardziej popularne garnki 6,5l, to te wykonywane z nierdzewnej stali, którą tworzy się z niklu oraz chromu. Dobrej jakości garnki 6,5l z nierdzewnej stali, można myć w zmywarce. Nierzadko, dostępne są pojedyncze garnki kuchenne stalowe albo zawierające wiele elementów. 

Tego typu naczynia, nie ważne czy będą to garnki na indukcjęgarnki na gaz czy też garnki emaliowane 6,5l, odznaczają się dużą odpornością na zarysowania oraz uszkodzenia, jak również na działanie wysokiej temperatury i korozji. Garnek 6,5 l indukcja, nie ulega odkształceniu. Takie garnki nie posiadają powłoki, dlatego nie możemy z nich nic zedrzeć. Celem gotowania w garnkach wykonanych z nierdzewnej stali, możemy stosować również metalowe przybory kuchenne. Garnki z nierdzewnej stali, to znakomite garnki do kuchenek indukcyjnych, ale również do gazowych. Niektóre modele, możemy także używać do zapiekania różnych dań w piekarnikach. 

Gotowanie w garnkach z nierdzewnej stali, jest zdrowe i zupełnie bezpieczne. Poza tym, cena jest bardzo przystępna. Warto też zwracać uwagę na ich zewnętrzny wygląd. Stalowe garnki prezentują się nowocześnie, a przy tym są uniwersalne. Dzięki czemu wpisują się w dowolny wystrój kuchni, nie tylko ten modernistyczny, ale również klasyczny. 

Dla wybranych osób, wadę może stanowić to, iż dosyć powoli się nagrzewają, jednakże znakomicie oraz równomiernie przewodzą ciepło. Dobrej jakości garnki z nierdzewnej stali, to wybór na wiele lat. Podczas ich zakupu, warto zwracać uwagę na grubość ich dna, które będzie zabezpieczało jedzenie przed przypalaniem i przywieraniem. 

Dobrej jakości garnki emaliowane

Garnki emaliowane, były bardzo popularne niegdyś i z dużym prawdopodobieństwem można je było znaleźć w każdym domostwie. Dzisiaj wracają do użytku i słusznie, gdyż są to jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku garnków. Emalia to rodzaj szkła, którym pokrywane są metalowe naczynia. Emalia posiada wiele zalet, jak chociażby właściwości antyalergiczne czy przeciwbakteryjne. Poza tym, nie zawiera ona substancji szkodliwych i nie reaguje z pożywieniem. Nie wykazuje również wpływu na walory smakowe jedzenia i nie przyjmuje również zapachów. Dobrej jakości emaliowane garnki, zaleca się szczególnie do gotowania dla osób starszych, alergików czy dzieci. To również dobre naczynia celem przechowywania posiłków. 

Jedyny minus emaliowanych garnków, stanowi opcja ich uszkodzenia - jest to przecież szkło. Jeśli dojdzie do ukruszenia albo mocnego zarysowania emalii, najlepiej będzie zaprzestać gotowania w tego typu naczyniu. 

W wypadku emaliowanych garnków, nie możemy zapomnieć o ich estetycznych walorach. Mają delikatny retro charakter. Nie oznacza to jednakże, iż będą pasowały wyłącznie do kuchni stylizowanych. W wypadku nowoczesnych aranżacji, będą idealnym przełamaniem. 

Decydując się na zakup garnków emaliowanych, warto wiedzieć, jak prawidłowo je czyścić. Z uwagi na to, iż są delikatne, najlepiej będzie zrezygnować ze żrących substancji oraz gąbek metalowych. Wystarczy użycie zwykłego płynu do naczyń, a nawet sody oczyszczonej. 

Garnki marmurowe dobrej jakości

W sklepach, jak i w kuchniach królują od niedługiego czasu i prezentują się praktycznie jak z poprzedniej epoki. Garnki marmurowe są naczyniami, które nie powinny być lekceważone przez żadną osobę będącą miłośnikiem gotowania. 

Gotowanie na powłoce marmurowej, jest niezwykle zdrowe, gdyż nawet przy bardzo wysokich temperaturach nie istnieje ryzyko, iż do pożywienia dostaną się substancje szkodliwe. Poza tym, zdrowe posiłki odznaczają się niewielką zawartością tłuszczu, zaś marmurowe naczynie pozwalają na jego ograniczanie. Na marmurowej powłoce, możemy smażyć bez tłuszczu. Nie oznacza to, iż tłuszcz nie jest wcale dodawany, ale w niewielkich ilościach. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium