Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Pojemność: 1-5 L
- Kolor: Stalowy
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 1 - 2
- Powłoka: Stalowa
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
142 opinie i 2 recenzji
Opis skrócony:
Dostawa od: 11,90 zł
Garnki 4,6l
W poniższym artykule, postaramy się zająć popularną tematyką, jaką są garnki 4,6l dla alergików albo tak zwane zdrowe garnki. Co to są w ogóle za garnki kuchenne, czy oznacza to iż każdy inny nie będzie zdrowy i jaki rodzaj naczyń kuchennych powinno się wybrać, jeśli jesteśmy osobami, u których zostały stwierdzone reakcje alergiczne, chociażby na nikiel? Wszyscy pragniemy smacznie i zdrowo przygotowywać potrawy, nasza świadomość na temat wpływu tego, co na co dzień spożywamy na nasz stan zdrowia, ciągle wzrasta, dlatego wszyscy pragniemy otaczać się wyłącznie rzeczami bezpiecznymi nie tylko dla nas, ale również i dla naszych pociech. Ile to już razy przyszło nam usłyszeć, iż w przedmiotach codziennego użytku, takich jak garnki na gaz, wykryto substancje szkodliwe czy też przekroczenie stężenia nieodpowiednich pierwiastków. Zresztą nie tylko garnki 4,6l, mogą stwarzać takie problemy, ale również sama żywność. Pojawia się więc pytanie, skoro pragniemy robić bezpieczne i zdrowe posiłki, to czy naczynia kuchenne, takie jak garnki emaliowane 4,6l, albo garnki na indukcję, pozostają bezpieczne dla stanu naszego zdrowia?
Czym jednakże powinien się charakteryzować bezpieczny garnek 4,6l indukcja? W takim przypadku, chodzi wyłącznie o brak jego wpływu na skład pożywienia, czyli zachowanie pewności, iż z naczyń podczas gotowania nie będą się przedostawały niepożądane albo szkodliwe substancje. Idealny stan stanowiłaby zupełna obojętność na przyrządzane w garnkach dania, co jest bardzo wymagane w wypadku tak zwanych garnków przeznaczonych dla alergików.
To pytanie, które nasuwa się nam jako pierwsze, tym bardziej, iż chyba każdy z nas ma w posiadaniu garnki wykonane właśnie z tego surowca. I tutaj odpowiedź będzie nieco skomplikowana. Stal nierdzewna, z której produkuje się dobrej jakości kuchenne naczynia, posiada oznaczenie 18/10, które to oznacza, iż w jej składzie znajduje się 10 procent niklu oraz 18 procent chromu. Proporcje te stanowią gwarancję właściwości antykorozyjnych, trwałości i dużej odporności oraz gładkości, czyli trudno powstają w ich przypadku rysy, w których mogłyby rozmnożyć się bakterie.
Jest to zatem bezpieczny i dobry materiał na kuchenne naczynia, jednakże ma również pewne wady. Po pierwsze, nie powinni z niego korzystać alergicy. Po drugie, nie jest zalecane dłuższe przechowywanie w nich jedzenia, przykładowo zup, właśnie z uwagi na możliwą reakcję surowca z pokarmem. Po trzecie, jaka ilość stali została użyta do wyprodukowania konkretnego garnka? Nierzadko na rynku królują bardzo tanie stalowe garnki, sprzedawane na kilogramy albo od nieznanych firm bez realnej siedziby na terenie Europy i bez historii po żenująco niskiej cenie. Nie możemy wówczas spodziewać się, iż w garnku za 10 czy też 20 złotych użyto najwyższej jakości, czystej nierdzewnej stali, a przynajmniej możemy mieć rzeczywiste obawy, iż do tego doszło. Nie biorąc już pod uwagę jakości ogólnej naczyń, grubości uchwytów czy dna. To, iż nierdzewna stal nie pozostaje obojętna, może sprawdzić każda osoba, która wrzuciła chociażby raz sól do zimnej wody w garnku i na samym dole wystąpiły niewielkie wżery. Jest to zupełnie naturalna reakcja stali na działanie sodu, którą możemy eliminować poprzez dodawanie soli za każdym razem do ciepłej wody.
Jedno zatem pozostaje pewne, wysokiej jakości garnki z nierdzewnej stali od europejskich, renomowanych producentów można spokojnie używać bez strachu o stan naszego zdrowia, ponieważ przygotowane z takiego surowca naczynia są na ogół najwyższej jakości i sprawdzają się bardzo dobrze podczas codziennego użytkowania - bez wątpienia poza tymi osobami, które mają uczulenie na ciężkie metale. Jednakże nie mogą one być przypisywane 100-procentowo do naczyń zupełnie obojętnych, czyli tych, które nie reagują zupełnie po kontakcie z jedzeniem. Jeżeli jesteśmy zatem alergikami, albo poszukujemy naczyń zupełnie obojętnych, wówczas nie powinniśmy kupować tych wykonanych ze stali nierdzewnej.
Proszę zalogować się.
Zaloguj sięAby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.
Zaloguj się