Garnki 1,3l
Dobre garnki - co najlepiej wybrać?
Z wyglądu wszelkie garnki 1,3l, są praktycznie identyczne: wykonane z metalu, o okrągłej, rzadko owalnej podstawie, mające rączki po bokach. Garnki 1,3l, różnią się zwykle rozmiarem, typem zastosowanych uchwytów, kolorem oraz pokrywkami. Co więc zatem przesądzi, iż wybrane garnki kuchenne zostaną uznane za najlepsze? Ważny będzie tutaj surowiec, z którego został wykonany garnek. Inne bowiem będą garnki emaliowane 1,3l, inne garnki na indukcję, inne zaś garnki na gaz. Przykładowo garnek 1,3l indukcja, musi zostać wykonany ze specjalnego materiału. Gotując, a nawet i zapiekać dania w bardzo wysokich temperaturach, materiały, z których wykonano dane garnki, mogą reagować z umieszczonym wewnątrz nich pożywieniem. To zaś doprowadzić może do wytworzenia się niezwykle szkodliwych dla ludzkiego organizmu substancji chemicznych. Te garnki, które będą nas przed tym chroniły, zaliczane są do najbardziej bezpiecznych, a więc też i najlepszych do codziennego użytkowania. Do tego dojdzie ponadto parę innych kwestii, jak chociażby trwałość produktu czy też jego ciężar.
Garnki - najpopularniejsze rodzaje
Garnki, dzieli się przede wszystkim na materiał, z którego zostały one wykonane. Mogą być to garnki: stalowe, które są zdecydowanie najbardziej powszechne, znacznie tańsze, wykonane z aluminium, uważane za najzdrowsze dla naszego organizmu emaliowane, jak również miedziane, szklane oraz żeliwne. Każdy z nich posiada zupełnie inne plusy:
- garnki wykonane z nierdzewnej stali - można je zwykle spotkać w polskich domostwach. Wyglądają bardzo nowocześnie, są odporne na różne rodzaje uszkodzeń, a ponadto wyróżniają się trwałością. Warto szczególnie wybierać te, które mają grube dno, do którego nie będzie przywierać żadna potrawa. Ponadto, w równomierny sposób potrafią rozprowadzać ciepło i nie wchodzą w żadną reakcję z posiłkami. Wyjątkiem będą garnki wykonane z chromo-niklowej stali. Nikiel wywołuje alergie, dlatego nie jest dobry dla alergików,
- garnki wykonane z aluminium - z wyglądu przypominają do złudzenia te ze stali, a jednakże znacznie szybciej mogą się nagrzewać, są też tańsze oraz lżejsze. To wszystko przesądza o ich sporej popularności. Warto jednakże pamiętać, iż nie powinniśmy gotować w nich kwaśnych rzeczy, jak chociażby szpinaku, rabarbaru, octu czy kiszonej kapusty. Wtedy do pokarmów przenikać mogą bardzo szkodliwe substancje dla naszego zdrowia. Ażeby zyskać pewność, iż garnek jest bezpieczny, musimy sprawdzić, czy posiada on atest Państwowego Zakładu Higieny,
- garnki emaliowane - jeszcze nie tak dawno, były one niemalże w każdym domostwie. Obecnie do nich powracamy, gdyż okazuje się, iż są one zdecydowanie najzdrowsze. Emalia jest typem szkła, które ma dużą odporność na wysokie temperatury, korozję oraz różne środki chemiczne. Garnki nią pokrywane, są w pełni bezpieczne, zdrowe oraz przyjazne osobom będącym alergikami. Emalia zapobiega także nagromadzeniu oraz rozmnażaniu bakterii czy mikroorganizmów, dlatego są to bardzo dobre naczynia, nie tylko celem gotowania, ale również do przechowania pokarmów,
- garnki wykonane z żeliwa - te zaliczane są do najdroższych, ale też najtrwalszych. Żeliwo jest bowiem praktycznie nie do zdarcia. Kupno takiego garnka, to inwestycja na całe życie. Bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku jednogarnkowych potraw, które wymagają długiego procesu gotowania, jak i zapiekanka. Niestety jednak są dosyć ciężkie,
- garnki miedziane - na pewno zaliczane są do najładniejszych. Mogą one stanowić ozdobę kuchni. Doskonale rozprowadzają ciepło i nie mają wpływu na smak dań. Są jednakże dosyć trudne do pielęgnowania. Miedź bowiem wykazuje tendencję do zmiany barwy, a przy tym jest droga. Jednak jeżeli garnki będą odgrywały znaczącą rolę w designie kuchni, warto abyśmy rozważyli ich zakup,
- garnki ze szkła - tych jest najmniej na rynku. Jednakże przygotowywanie w nich potraw, jest zupełnie bezpieczne, nadają się również do zapiekania. Przy czym podczas gotowania całe się nagrzewają wraz z rączkami, musimy zatem zachowywać ostrożność.