Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: >7.0 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Owalny
Dostawa od: 11,90 zł
wt. 12.12 - śro. 13.12
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Prostokątny
Dostawa od: 11,90 zł
wt. 12.12 - śro. 13.12
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: >7.0 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Owalny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: >7.0 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Owalny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Prostokątny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 5.0-5.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Prostokątny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Prostokątny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 5.0-5.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Emalia
- Kształt: Owalny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 5.0-5.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
- Kształt: Prostokątny
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Pojemność: 6.0-6.9 L
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Powłoka: Emalia
- Kształt: Owalny
Brytfanny grillowe
Brytfanny grillowe - kiedy się sprawdzają?
Brytfanny grillowe, nazywane są inaczej gęsiarkami. Słowo gęsiarka, pochodzi bezpośrednio od tradycyjnego dania robionego w niej niegdyś, czyli po prostu pieczonej gęsi. Ale gęsiarka, to nie tylko naczynie, w którym można piec drób. Zupełnie przeciwnie, to niepozorne wyposażenie, może mieć różne i liczne zastosowania, zatem przyda się każdej osobie.
Brytfanny grillowe - rodzaje
- brytfanny emaliowane - gęsiarki emaliowane za sprawą emaliowanej powłoki, są najzdrowsze spośród wszystkich typów gęsiarek. Emalia, nie będzie wchodziła w reakcję z pożywieniem i nie wydziela także szkodliwych substancji, dzięki temu jest także bezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz alergików. Ponadto, brytfanny do mięsa tego typu, posiadają jednolitą i szklistą powłokę, co sprawia, iż można je łatwo wymyć, a bakterie nie mają miejsca do ukrycia. Sporą zaletą, którą odznaczają się emaliowane brytfanny do pieczenia, będzie to, iż można w nich przechowywać także żywność,
- brytfanny kamienne - wyróżniają się przede wszystkim łatwym, oraz szybkim nagrzewaniem i długotrwałym utrzymywaniem temperatury w środku naczynia. Grubsze dno w takich brytfannach sprawia, iż nic nie przywiera i nic się nie przypala. Brytfanny kamienne, mogą być podzielone na brytfanny mineralne, marmurowe oraz granitowe,
- brytfanny żeliwne - są naczyniami używanymi w polskiej kuchni od wielu już lat. Wykonuje się je z grubego oraz mocnego surowca, za sprawą czego posiłki są równomiernie grzane i po wyciągnięciu z piekarnika na długo pozostają gorące. Ponadto żeliwne gęsiarki, pozostają uodpornione na wyższe temperatury, zaś waga takich naczyń, stanowi także swego rodzaju zabezpieczenie przed tym, żebyśmy przypadkowo nie strącili ich z blatu,
- brytfanny żeliwne emaliowane - do czynienia mamy w tym przypadku z podwójnymi zaletami. Wszelkie plusy będące wynikiem wagi, jak i grubości żeliwnej brytfanny, łączą się pośrednio z właściwościami prozdrowotnymi emaliowanej gęsiarki. Gęsiarki emaliowane żeliwne, zdają się być idealnym produktem: grzeją równomiernie, na długo pozostają ciepłe, są bezpieczne dla osób będących alergikami i nie wydzielają substancji szkodliwych, zatem żyć nie umierać,
- brytfanny stalowe - ostatnim omawianym rodzajem, będą gęsiarki wykonane z nierdzewnej stali. Gęsiarki stalowe, tak samo jak żeliwne mają drugie dno, za sprawą którego wytwarzane ciepło, jest w równomierny sposób rozprowadzane, zaś temperatura może być dłuższy czas utrzymywana. Ponadto, brytfanny pozwalają na przyrządzanie nisko tłuszczowych potraw. Brytfanny z nierdzewnej stali, są uodpornione na wyższe temperatury oraz zarysowania.
Kształt oraz wymiary gęsiarki
Wygląd współczesnych gęsiarek, może być różnorodny i warto dobrać go do swoich potrzeb oraz oczekiwań. Brytfanny, posiadają zwykle owalny kształt, ale nierzadko są także okrągłe albo prostokątne. Następną nierozstrzygniętą kwestią, może być wymiar gęsiarki. Tradycyjne, wielkie brytfanny, do których można było zmieścić gęś w całości, miały nawet 14 litrów pojemności i wysokość na poziomie minimum 15 centymetrów. Dzisiaj jednakże mało kto potrzebuje aż tak sporego sprzętu. Dla rodziny kilkuosobowej, celem przygotowania obiadów na co dzień, wystarczy gęsiarka mającą pojemność 4-8 litrów.
Gesiarka - dlaczego warto ją mieć i do czego może się ona nam przydać?
Gęsiarki, nie ważne czy będą to brytfanny żaroodporne, czy też może inny ich typ, są długowiecznymi naczyniami, które można stosować celem przyrządzania wielu rozmaitych posiłków. W gęsiarce, możemy przyrządzać przepyszne dania mięsne - ryby, drób, ale także bez najmniejszego problemu, zrobić jednogarnkowe danie, jak chociażby bigos czy pieczonki. Wiele osób, preferuje także wykonywanie w gęsiarkach różnego typu zapiekanek, najlepiej tych makaronowych, albo jakiś pysznych duszonych potraw, mięsa z warzywami, itd. Ponadto, przygotowywane w gęsiarkach obiady, to dla nas duża oszczędność czasu oraz energii. Na wolnym ogniu, potrawa będzie się właściwie przygotowywała samodzielnie, wystarczy, iż będziemy ją co jakiś czas doglądać, zaś.po ściągnięciu z palnika brytfanna utrzyma temperaturę jeszcze bardzo długi. Dzięki temu, nie będziemy zmuszeni do późniejszego odgrzewania potrawy.
Pieczenie w naczyniach żaroodpornych i brytfannach, ma naprawdę sporo zalet. Przede wszystkim, jak już zostało to wspomniane, oszczędzamy czas. W jednym naczyniu, możemy przygotować danie dla wielu osób, bez względu na to, czy zechcemy przygotować makaron, mięso z kurczaka, zapiekankę, rybę z piekarnika, czy też upiec ciasto. Naczynia żaroodporne oraz brytfanny, są akcesoriami, które mają wiele funkcji - pozwalają nie tylko na pieczenie, gotowanie czy dyszenie, ale można je także zastosować celem przygotowania niemalże każdego dania.
Naczynia żaroodporne oraz brytfanny, są głębokie oraz przestronne, za sprawą czego, nie musimy używać sporych ilości tłuszczu. Dania będą więc mniej kaloryczne i przy tym też zdrowsze, ku uciesze osób będących na diecie i takich, które po prostu pragną się zdrowo odżywiać.