Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Naczynia emaliowane przeżywają swój renesans. Po okresie fascynacji nowymi technologiami zauważalny jest powrót zainteresowania naczyniami emaliowanymi. Są to naczynia kuchenne wysokiej jakości, dające pewność smaku przygotowywanych potraw. Wielka ilość dostępnych pojemności, kształtów i rodzajów naczyń emaliowanych powoduje, że bez kłopotu wyposażymy każdą kuchnię w najlepszy, możliwy sposób. Garnki, rondle, kubki pomogą nam przygotować wspaniały posiłek. Wyjątkowe miejsce w każdej kuchni zawsze zajmuje brytfanna.

Czym są brytfanny?

Naczynia emaliowane, produkowane są ze stali węglowej lub aluminium. Następnie pokrywane są warstwą emalii, która tworzy swoisty płaszcz na powierzchni garnka. Dzięki temu metal nie ma kontaktu z żywnością. Emalia natomiast jest całkowicie neutralna, nie reaguje w żaden sposób z żywnością. Wypalanie naczyń emaliowanych w temperaturze do 850ºC, powoduje utwardzenie powłoki i sprawia, że naczynia są trwałe i estetyczne. Brytfanny to najbardziej uniwersalne naczynia kuchenne. Dzięki nim możemy przygotować potrawę pieczoną, gotowaną, duszoną i smażoną. Dodatkowo brytfanny emaliowane mogą służyć do przechowywania potraw. Dają gwarancję zachowania pełnego smaku (naczynia stalowe niestety potrafią dodać do przechowywanych potraw, metaliczny posmak). Klasyczne brytfanny mają owalny kształt, bardzo dobrze nadają się do pieczenia drobiu w całości. Inne, prostokątne lub kwadratowe wspaniale sprawdzają się w przygotowywaniu zapiekanek, lasagne czy pasztetów. 

Rodzaje i wykorzystanie brytfann

Duże brytfanny emaliowane były często wykorzystywane do pieczenia drobiu, szczególnie gęsi i indyków. Stąd czasami w handlu takie brytfanny nazywane są gęsiarkami. W dzisiejszych czasach, w małych kuchniach popularne są naczynia mniejszych gabarytów, za to z większą funkcjonalnością. Wiele modeli wyposażonych jest w solidną przykrywkę. I tu niespodzianka, bo ta przykrywka służy nie tylko do osłony potrawy w piekarniku, lecz jest także grillową patelnią! Brytfanny emaliowane na płytę indukcyjną to hit ostatnich lat. Dzięki odpowiedniej technologii swobodnie możemy korzystać z zalet płyt indukcyjnych. Jednakże, przy wyborze brytfanny emaliowanej upewnijmy się, że jest to naczynie dostosowane do gotowania na płycie indukcyjnej. Naczynia te najczęściej powstają z żeliwa lub stali. Jeśli są z innego materiału, na dnie mają wstawioną żeliwną lub stalową płytę. Brytfanny emaliowane na indukcję i do piekarnika to uniwersalne akcesoria, które pomogą realizować posiłki dwutorowo, oszczędzając czas i nie ograniczając nas w wyborze metody przyrządzania potraw. 

Brytfanny są wspaniałymi naczyniami, które idealnie nadają się do dań jednogarnkowych tzw. eintopf. Dzięki swojej konstrukcji brytfanny emaliowane bardzo szybko rozprowadzają ciepło i długo je utrzymują. Dania jednogarnkowe, właśnie potrzebują takiej obróbki termicznej. Są to potrawy wieloskładnikowe i potrzebują odpowiedniej temperatury, którą zapewnia brytfanna. Oczywiście najczęściej wykorzystujemy brytfanny do pieczenia potraw. Mięsa, ryby, a nawet ciasta idealnie się przygotowuje w brytfannach. Samo naczynie doskonale zachowuje się w gorącym piekarniku, jednak upewnijmy się, że inne elementy są odporne. Czasami uchwyty, rączki mogą być wykonane z plastiku lub innych materiałów nieprzystosowanych do wysokich temperatur. 

Brytfanny. Mycie i konserwacja

Dbanie o czystość naczyń kuchennych to podstawowy obowiązek każdego kucharza. Niezależnie od tego, czy to mistrz domowego gotowania, czy szef kuchni. Brytfanny emaliowane są łatwe do zmywania. Możemy je czyścić ręcznie lub w zmywarkach. Jednak musimy pamiętać o kilku zasadach:

  • używamy delikatnych detergentów
  • druciane myjki są nieodpowiednie dla emalii
  • nie używajmy ostrych narzędzi do czyszczenia przypaleń

Najczęściej przypalone bywają potrawy mięsne i z dużą ilością warzyw. Pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się cukier zawarty w potrawie i przywiera do ścianek brytfanny do mięsa. W wypadku przypalenia potrawy, resztki pozostałe na dnie posypmy sodą oczyszczoną i dodajemy małą ilość wody. Gotujemy kilka minut. Pod wpływem sody i temperatury, przypalone resztki odpadną od powierzchni brytfanny. Teraz wystarczy garnek opłukać i przemyć płynem do mycia naczyń. Umyte naczynia wycieramy do sucha. Podobnie myjemy brytfanny żaroodporne. Te szklane naczynia wspaniale prezentują przygotowane w nich dania. W trakcie mycia bądźmy ostrożni, ponieważ szkło żaroodporne jest dość kruche i ciężkie.

Brytfanny emaliowane na pewno są ozdobą każdej kuchni. Ich funkcjonalność sprawia, że wracają do naszych domów po latach nieobecności. Odporność na różnice temperatur, możliwość przechowywania jedzenia czy łatwość utrzymania higieny sprawiają, że są to naczynia uniwersalne i wielofunkcyjne. Jednocześnie fakt, że były popularne już kilkadziesiąt lat temu pozwala na powrót do starych, sprawdzonych przepisów kulinarnych, które były przygotowywane w brytfannach emaliowanych. Brytfanna w każdym domu! To hasło niech brzmi głośno i wyraźnie, bo to naczynie jest tego warte.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium