Brytfanny 4.5l
Bezkonkurencyjne brytfanny 4.5l
Brytfanny mają swoje miejsce w każdej dobrze wyposażonej kuchni, co więcej stanowią one jeden z najistotniejszych elementów ich wyposażenia. To tylko dzięki ich zasłudze możemy przygotować pyszne pieczenie oraz potrawy z warzywami lub mięsem w roli głównej. Zachowują one ich smak i aromat, ale też wszystkie wartości odżywcze. Mają dużo różnych zastosowań. Ich główną misją jest pieczenie, ale mogą też pełnić rolę dużego garnka na różnego rodzaju kuchenkach (indukcyjnych, elektrycznych, gazowych, halogenowych i innych), ale świetnie również sprawdzą się w roli bardzo pojemnego naczynia.
Dlaczego warto wybrać brytfanny 4.5l?
Brytfanny w przeważającej części wyszły już z użytku, jednak jest to karygodny błąd. Kojarzą się z ogromnymi naczyniami, niełatwymi w przenoszeniu oraz niezbyt pojemnymi. Stwierdzenie to dalece mija się z rzeczywistością. W dzisiejszych czasach robi się je w różnych kształtach, wielkościach i przeznaczone są do różnego zastosowania. Dzięki temu każdy w łatwy sposób znajdzie coś dla siebie, są przystosowane do różnych potrzeb. Brytfanna genialnie nadaje się do pieczenia drobiu w całości, mięsa, potraw jednogarnkowych, dań typu bigos czy gulasz, zapiekanek, potraw wegetariańskich, warzyw, a nawet chleba i ciast! Bez wysiłku można przygotowywać w niej zarówno całe dania, jak i dodatki do nich. W naczyniu można poddusić przyprawione mięso, a do tego grubo posiekane warzywa oraz ziemniaki. Tak przyrządzona potrawa spokojnie wystarczy dla większej ilości osób, co więcej w tym celu nie trzeba brudzić zbyt wielu naczyń. W dodatku zachęca to do częstszego gotowania, ponieważ nie pojawia się już myśl o brudnych naczyniach po przyrządzaniu dobrego posiłku.
Czy pieczenie w brytfannie 4.5l jest opłacalne?
Brytfanna żaroodporna ma niezwykle dużo opcji. Służy do duszenia, pieczenia, gotowania, ale też podpiekania. Umożliwia robienie niesamowitych rzeczy, łączy w sobie funkcje patelni i garnka. Korzystanie z takiej brytfanny 4.5l podczas gotowania potraw daje gwarancję pełni aromatu i smaku, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Dania przygotowane w ten sposób są idealnie soczyste, pyszne i kruche. Potrawy nie przywierają do dna, co pozwalana łatwe czyszczenie i zachowanie ich w dobrej kondycji przez długi okres czasu. Dodane do nich pokrywki powodują skraplanie się na ich wewnętrznej części parującego sosu, dzięki czemu przygotowywanych dań nie trzeba w międzyczasie podlewać. Jedzenie zrobione w brytfannach jest dużo zdrowsze, dlatego że posiada zachowane wszystkie wartości odżywcze oraz witaminy. Głównym powodem jest fakt, że ich do ich przyrządzenia nie wymagana jest duża ilość tłuszczu. Dzięki temu potrawy te mają zdecydowanie mniej kalorii. Poza tym dania są smaczniejsze i o dużo lepszej jakości.
Korzystanie z brytfanny, czyli niesamowita oszczędność czasu
Brytfanny, a zwłaszcza brytfanna 4.5l, to bardzo niezwykle naczynia. Prawie w każdym przypadku mieszczą one powyżej 4 litrów. W związku z tym pozwala to na przyrządzenie pełnego cateringu na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe lub dwudaniowych obiadów dla całej rodziny. Można przyrządzić w niej takie dania jak zapiekanka makaronowa albo pieczony kurczak z warzywami. Zważając na bardzo duże zainteresowanie brytfannami, producenci zaczęli je ulepszać i wprowadzać nowe modle, jednym z nich jest brytfanna dwupoziomowa. To wielofunkcyjne naczynie pozwala na przygotowanie dwóch niezależnych od siebie potraw. Pozwala na zaoszczędzenie bardzo dużej ilości czasu. Wszystkie dań przygotowywanych w ten sposób nie trzeba mieszać, więc wystarczy włożyć je do piekarnika, a zaoszczędzony czas poświęcić odpoczynek lub wykonanie innych obowiązków.
Rodzaje brytfann
- brytfanna stalowa - najbardziej higieniczne i najbezpieczniejsze rozwiązanie, bakterie nie wnikają w jej powłokę, a do tego nie ma ryzyka związanego z wystąpieniem procesem rdzewienia
- brytfanna z granitową powierzchnią - nagrzewają się bardzo szybko, nie jest to też skomplikowane, do tego jedzenie w nich nie przywiera
- brytfanna żeliwna - najtrwalszy wybór, naczynie można postawić na wolnym palniku lub ogniu