Smaczne i proste sałatki na grilla

Smaczne i proste sałatki na grilla

Coraz większymi krokami zbliża się sezon grillowy 2022. Oprócz pysznej karkówki, kiełbasek czy piersi z kurczaka, warto również pomyśleć o zdrowych dodatkach. Na grillowym spotkaniu z przyjaciółmi czy z rodziną powinna pojawić się lekka i prosta do przygotowania sałatka. Będzie ona dawką witamin, a przy tym wzbogaci smak mięs. Może być to mieszanka kolorowych warzyw wraz z pysznym sosem. Jaka sałatka najlepiej pasuje na grilla? Oto nasze propozycje.

1. Sałatka na grilla z granatem i fetą

Potrzebne składniki:

  • ser feta
  • pomidory koktajlowe,
  • owoc granatu,
  • sałata lodowa
  • sok z granatu
  • ziarno słonecznika
  • łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Najpierw oddzielamy od skórki nasiona granatu, a sałatę i bazylię myjemy pod bieżącą wodą. Wszystko rozdrabniamy na kawałki. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidory dzielimy na połówki. W kolejnym kroku ziarno słonecznika podsmażamy na patelni i wszystkie składniki mieszamy. Przed podaniem znajomym sałatki, musimy jeszcze zrobić sos. Mieszamy oliwę z miodem, sokiem z cytryny i sokiem z granatu. Gotowe! Do podania sałatki przydadzą nam się klasyczne półmiski.

2. Sałatka na grilla z brokułem

Kolejną prostą sałatką idealnie pasującą na grilla jest ta, w której to króluje brokuł. Warzywo to świetnie współgra z pieczonym mięsem, w przy tym jest bardzo zdrowe. Co ważne, możemy przygotować sałatkę ze świeżego, ale i też mrożonego warzywa.

Potrzebne składniki:

  • brokuł
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • dwa pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • ziarna słonecznika
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na różyczki, po czym wrzucamy na delikatnie osolony wrzątek. Gotujemy przez około 6 minut, tak aby nie dopuścić do rozgotowania się warzywa, po czym odcedzamy go i studzimy. Następnie jogurt łączymy z czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Teraz kroimy na kawałki cebulę, rzodkiewkę i pomidory. Wkładamy na przemian kawałki brokułów, rzodkiewek, cebuli i pomidorów i dodajemy odsączoną już kukurydzę. Zalewamy mieszankę sosem i posypujemy fetą, tak samo robimy z drugą warstwą warzyw. Zalewamy resztą sosu i posypujemy serem. Na wierzch dajemy wcześniej podsmażony słonecznik. Gotowe.

3. Sałatka na grilla z kapustą i marchewką

Potrzebne składniki:

  • pół czerwonej cebuli
  • jedna duża marchew
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/2 białej cebuli
  • 5 g musztardy
  • 15 g majonezu
  • 1/2 białej cebuli
  • natka pietruszki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę musimy rozdrobnić na kawałki, do tego celu warto wykorzystać szatkownice. Następnie warzywo przekładamy do miski, po czym zalewamy wrzącą wodą na pół minuty i odsączamy. Obieramy umytą marchew i kroimy ją w słupki, a cebulę kroimy w cieniutkie piórka. Z natki pietruszki odrywamy listki, po czym zabieramy się do przygotowywania sosu. Majonez łączymy z oliwą i musztardą, po czym dobrze mieszamy. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, polewamy sosem, doprawiamy i mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki dla dekoracji. Gotowe.

4. Sałatka na grilla z makaronem

Jeśli chodzi o wybór makaronu, panuje tutaj dowolność możemy sięgnąć po świderki, penne, kokardki czy gwiazdki. Dzieciom spodoba się natomiast makaron o bajkowych kształtach w literki czy zwierzątka.

Potrzebne składniki:

  • drobny makaron
  • groszek konserwowy
  • czerwona papryka
  • kukurydza konserwowa
  • szczypiorek
  • żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • por
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Umyjemy i kroimy por w plasterki, a paprykę w kostkę. Następnie dodajemy do warzyw odsączoną kukurydzę. Siekamy szczypiorek i także umieszczamy w misce. Kostkę żółtego sera ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników. Na koniec zabieramy się za przygotowanie sosu. Jogurt naturalny łączymy z ziołami prowansalskimi, ewentualnie dodajemy do niego łyżkę majonezu dla wzmocnienia smaku. Mieszamy makaron z resztą składników i polewamy wszystko sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Co ważne taką sałatkę można przechowywać przez parę dni, do czego przydadzą się pojemniki do przechowywania żywności. Dzięki nim, nie utraci ona swoich walorów smakowych.

ładuję....