- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 248 odwiedzin
Pomysły na bezmięsne dania z grilla
Grill wegetariański może być doskonałą okazją, aby pokazać, że warzywa mogą zastąpić potrawy mięsne. Posiłki przygotowywane na świeżym powietrzu mogą zachwycić nie tylko osoby, które nie jedzą mięsa. Kolorowe szaszłyki z tofu są wyjątkowo smaczne i pożywne, a warzywa z grilla mogą być zdrowe i pyszne. Zazwyczaj wegetarianie mogą czuć się trochę wykluczeni z grillowego towarzystwa, dlatego warto wiedzieć, że jest wiele bezmięsnych potraw przygotowywanych na grillu i można je zaproponować wszystkim znajomym przy ruszcie.
Wegetariańskie szaszłyki na grilla
Bezmięsne szaszłyki są bardzo popularną potrawą grillową, wersja wegetariańska może być nawet zdrowsza i smaczniejsza od mięsnej. Aby je przygotować, najlepiej zaopatrzyć się w takie warzywa jak: cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, ziemniaki i cebula. Półmiski z pokrojonymi warzywami można zalać marynatą przygotowaną z mieszanki octu, musztardy, miodu i oliwy, a następnie odstawić na kilka godzin. Po tym czasie kawałki warzyw należy ponadziewać na szpikulce i umieścić na grillu. Do przygotowania warzyw można wykorzystać zestaw noży, ponieważ w zależności od rodzaju miąższu wymagają one innego sposobu krojenia. Trzeba pamiętać, aby kawałki warzyw nie były zbyt małe. Składniki można także grillować bez namaczania, a jedynie skropić je delikatnie sosem z oliwy z dodatkiem ziół, np. czarnuszką, tymiankiem i bazylią.
Tofu w zalewie na grilla
Tofu to wysokobiałkowy produkt, który jest bardzo smaczny przygotowany na grillu. Naturalne tofu ma bardzo neutralny smak, dlatego przed pieczeniem trzeba je odpowiednio przyprawić. Zalewę należy przygotować na bazie czosnku, sosu sojowego, ostrej lub zwykłej musztardy w zależności od upodobań smakowych oraz oliwy, następnie półmiski wypełnione grubo pokrojonym tofu, trzeba zalać marynatą przynajmniej na pół godziny. Po odcedzeniu plastry tofu można umieścić na ruszcie. Wykorzystywane jest także gotowe wędzone tofu na grilla, ale przygotowanie domowej marynaty sprawia, że jest ono o wiele smaczniejsze.
Faszerowane pieczarki
Pieczarki powinny być przygotowane w folii albo na tackach, do faszerowania trzeba wybrać większe egzemplarze, aby wewnątrz kapeluszy można było umieścić farsz. Farsz można przygotować z podsmażonej cebuli z dodatkiem świeżego szczypiorku lub koperku, warto wykorzystać w tym celu zestaw noży, ponieważ powinien on być pokrojony wyjątkowo drobno. Rozdrobniony ser pleśniowy należy wymieszać z podsmażonym farszem i wypełnić nim kapelusze pieczarek. Grzyby trzeba delikatnie umieścić na folii i zawinąć, aby farsz w czasie pieczenia nie spłynął do grilla.
Bataty z grilla
Bataty w postaci frytek albo większych kawałków pieczonych na grillu mogą być świetnym dodatkiem do faszerowanych pieczarek i warzyw, albo jako osobne danie. Są one słodkie, chrupkie i ładnie pachną. Bataty należy obrać ze skórki, pokroić na większe frytki i napełnić nimi półmiski. Zalewę należy przygotować na bazie oliwy, kurkumy, papryki i kuminu, a następnie polać nią bataty, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby nabrały odpowiedniego aromatu. Można je smażyć na rozgrzanym ruszcie ułożone na tacce, w zależności od grubości trzeba je smażyć od 8 do 10 minut z każdej strony. Słodkie ziemniaki, takie jak bataty bardzo dobrze smakują w towarzystwie słodkiej lub ostrej papryki oraz ze wszystkimi orientalnymi smakami, np. curry, gram masala albo kumin.
Słodkie przekąski - grillowane banany z czekoladą
Banany zwierają wiele składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Wykorzystując zestaw noży, banany wystarczy delikatnie naciąć wzdłuż, a następnie nadziać kawałkami czekolady. Można zastosować, w zależności od preferencji, czekoladę mleczną, białą albo czarną. Banany trzeba zawinąć w folię aluminiową, umieścić na grillu i przekładać od czasu do czasu. Do rozpuszczenia składników wystarczy około 15 minut, skórka banana dobrze ochrania przed spaleniem. Tak przygotowane owoce można dodatkowo serwować z serkiem śmietankowym w towarzystwie listków mięty i kawałków orzechów laskowych.