- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 1125 odwiedzin
Przepisy na ciasteczka świąteczne
Często na święta robimy ciasta, ciasteczka, które bardzo upiększają nam stół oraz zapachem przypominają nasze wspomnienia z dzieciństwa. Proces przygotowania takich ciasteczek jest bardzo prosty a do pomocy przy ich tworzeniu możemy zaprosić dzieci, będzie to dla nich wspaniała przygoda kulinarna.
Kruche ciasteczka
Potrzebne składniki
- 130g masła
- 0,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Dekoracja
- Cukier puder do posypania
- Dżem malinowy
- Okrągła, gwiazdkowa lub serduszkowa foremka
Sposób przygotowania
Masło kroimy w kostkę i czekamy jak będzie miało temperaturę pokojową. Z lodówki wyciągamy również jajka. Wiórki kokosowe miksujemy młynkiem do kawy na drobny mak. Mąkę mieszamy ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy masło z cukrem przez około 7 min do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez 3 min. Miksujemy mieszankę z mąką i wiórkami na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na około 1h. Ciasto dzielimy na 3 części. Zostaw pierwszą część resztę schowaj do lodówki. Piekarnik rozgrzej 160 stopni. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3mm, wycinamy kółka lub inny wzorek i układamy na blaszce od piekarnika. Pieczemy wszystko przez około 15 min.
Pierniczki
Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- ⅔ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej płynny rozgrzany miód mieszamy i następnie dorzucamy cukier, sodę, przyprawy, masło oraz jedno jajko. Dolewamy po jednej łyżce mleka ugniatając ciasto rękami aż będzie gładkie. Dla pewności wyrabiamy jeszcze ciasto przez około 10 min. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy pierniczki na blaszce w odstępach 2 cm od siebie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 10 - 12 minut.
Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Potrzebne składniki
- gotowe ciasteczka jasne 300g
- masło 50g
- cynamon 20g
- proszek do pieczenia 20g
- 1 jajko
- krem dekoracyjny
Sposób przygotowania
Ciastka kruszymy, a następnie mielimy. Dodajemy do nich cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy po czym dorzucamy żółtko i masło w temperaturze pokojowej. Ugniatamy ciasto po czym umieszczamy je na 2 godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5mm. Z ciasta wykrawamy dowolny kształt. Ciasteczka układamy na blaszce do ciasta i pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach.
Świąteczne ciastka makowe
Potrzebne składniki
- mąka pszenna 125g
- suchy mak lekko mielony 40g
- cukier puder 45g
- masło lub margaryna 100g
- ½ łyżeczki cukru migdałowego
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Mąka z cukrem przesiewamy do miski, a następnie dodajemy cukier migdałowy, cynamon, imbir, sól oraz zmielony mak. Zawinięte w folie ciasto odkładamy do lodówki na 30 min następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Wycinamy ciasteczka i układamy na tacce do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 175-185 stopni przez około 11-12 minut.
Ciasteczka świąteczne do barszczu
Potrzebne Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- masło ⅔ kostki
- jajka 2 sztuki
- sól ½ łyżeczki
- papryka wędzona słodka ½ łyżeczki
- jajko 1 sztuka
- Śmietana 18% 1 łyżka
- czarnuszka
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i masłem. Ugniatamy ciasto rękoma i odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy ciasto do grubości 6mm oraz wykrawamy foremką ciasteczka. Smarujemy je jajkiem oraz posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 min.