- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 218 odwiedzin

Jakie noże powinien zawierać zestaw noży kuchennych?
Bez pewnych przedmiotów trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek prawidłowo funkcjonujące gospodarstwo domowe. Należą do nich między innymi sztućce, a zwłaszcza noże kuchenne, które posiadają wiele zastosowań i po które sięgamy każdego dnia. To one służą do przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także do ich spożywania. Ich jakość oraz solidność wykonania przekładają się na komfort użytkowania i czas w jakim wykonujemy określone czynności. Aby uniknąć rozczarowań, problemów i zbędnej frustracji, warto potraktować ich zakup jako formę inwestycji. Czym cechują się godne polecenia zestawy noży kuchennych i co powinny one zawierać? Oto zbiór najważniejszych informacji.
Kompleksowy charakter kluczem do sukcesu
Wszystkie komplety noży, których zakup rozważamy, powinny mieć kompleksowy charakter. Co to dokładnie oznacza? Muszą zawierać noże o różnym zastosowaniu. Sporym błędem jest sięganie po jeden produkt i wykorzystywanie go do wielu rozmaitych celów. Znacząco utrudniamy sobie przez to pracę i często nie jesteśmy w stanie uzyskać zadowalających efektów. W zestawie powinny znaleźć się noże do:
- sera
- mięsa
- jarzyn
- pieczywa
- filetowania
Ten podział wynika z oczywistych różnic w konsystencji i formie poszczególnych artykułów spożywczych oraz w tym, jak je kroimy. W przypadku sera kluczowa jest przede wszystkim precyzja, która zagwarantuje cieszenie się idealnie równymi plasterkami idealnymi do nałożenia na kanapki bądź zgrabnymi kawałkami, które pięknie zaprezentują się na talerzu bądź desce jako przekąska. Krojąc mięso potrzebujemy ostrza, które poradzi sobie z wieloma warstwami, ułatwi pozbywanie się błon, żył i tym podobnych, a także potnie je na właściwe porcje bez konieczności wkładania w to zbyt dużego wysiłku. Czym wyróżniają się poszczególne elementy, które znajdziemy sięgając po najlepsze komplety noży?
Ostrza dostosowane do konkretnych zadań
Porządne zestawy noży kuchennych powinny składać się ze sztućców o różnej wielkości i odmiennych ostrzach. Te przeznaczone do pieczywa muszą być długie, dość szerokie oraz posiadać ząbkowane ostrze. Tylko wtedy właściwie poradzą sobie zarówno z dużym bochenkiem chleba, nawet tym czerstwym, jak i z niewielką bułką. Z kolei te zaprojektowane z myślą o krojeniu warzyw są stosunkowo małe, dzięki czemu będą wygodnie leżały w dłoni i umożliwią dokładne obieranie jarzyn. W każdym komplecie muszą znaleźć się noże do filetowania ryb, które dysponują długim i cienkim ostrzem o bardzo elastycznej końcówce. To ona umożliwia precyzyjne manewrowanie skutkujące niemal idealnym oddzieleniem szkieletu od płatów rybiego mięsa. Cała praca przebiega więc znacznie szybciej, sprawniej i nie narażamy się na marnowanie pożywienia. Choć nie zaleca się używania jednego noża do sporej ilości zadań, nie oznacza to, że zestawy noży kuchennych nie mogą zawierać przynajmniej jednego elementu o wielofunkcyjnym zastosowaniu. Najbardziej optymalną opcją jest ten, który ma dość spore wymiary i szerokie, długie ostrze, gdyż znakomicie sprawdzi się zarówno podczas krojenia mięsa, warzyw i serów, jak i w trakcie rozgniatania czy siekania. Okaże się więc niezastąpiony gdy będzie zależało nam na szybkim przyrządzeniu dość złożonej potrawy. Dodatkową zaletą będzie bez wątpienia uwzględnienie w zestawie tak zwanego noża kuchennego – krótkiego, dość małego, którego można będzie używać do drobnych prac bądź do krojenia niewielkich owoców.
Solidne wykonanie przy użyciu starannie wyselekcjonowanych materiałów
W zestawie bez wątpienia powinny znaleźć się dobre noże kuchenne wykonane z odpowiednich materiałów. Kluczowy jest zarówno surowiec, który posłużył do stworzenia ostrza, jak i ten, który wykorzystano do zrobienia rękojeści. Najczęściej na rynku można spotkać:
- noże stalowe
- noże ceramiczne
Zarówno jedne, jak i drugie posiadają rękojeść z drewna bądź z tworzywa sztucznego. Rozsądnie będzie upewnić się, że w zakupionym zestawie znajduje się przynajmniej jeden produkt z rączką o antypoślizgowym charakterze, co uczyni go odpowiednim do zadań specjalnych i zauważalnie podniesie komfort pracy z jego użyciem. Gdy zdecydujemy się na noże stalowe najlepiej będzie sięgnąć po stal nierdzewną. To gwarancja wytrzymałości, sprężystości i precyzji. Takie sztućce bez trudu naostrzymy w domowym zaciszu. Noże ceramiczne również posiadają swoje zalety. Przede wszystkim, są obojętne chemicznie i nie wchodzą w reakcję z żywnością, a więc nie mają negatywnego wpływu na jej smak. Bardzo długo zachowują ostrość i nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Komplet złożony z takich noży będzie więc znakomitym wyborem dla wszystkich, którzy żyją aktywnie i nie dysponują dużą ilością czasu. Podsumowując: zestaw noży kuchennych powinien zawierać elementy o zróżnicowanym charakterze. Przydadzą się następujące ostrza:
- gładkie
- żłobione
- ząbkowane
Komplet powinien składać się też z noży dedykowanych konkretnym czynnościom – filetowaniu, wykrawaniu, obieraniu warzyw i owoców, przecinaniu chrząstek i ścięgien, a także porcjowaniu. Wtedy będzie można cieszyć się pełną wygodą użytkowania.