Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Promocja

Bambusowe deski do krojenia są jednym z najlepiej sprzedających się artykułów gospodarstwa domowego na rynku. Zalety bambusowych desek do krojenia, to między innymi ich bardzo dobra wytrzymałość i odporność na uszkodzenia, zatarcia czy zacięcia. Warto zaznaczyć, że zaletami bambusowych desek do krojenia jest fakt, iż nie pochłaniają wody, płynów czy nawet olei, a co ważne - tego rodzaju produkty są odporne na odkształcenia i nie stanowią pożywki dla pasożytów. Dodatkowym atutem jest to, że nie tępią się w użytkowaniu, są ekologiczne, mają różne wielkości, wymiary oraz kształty. Jedne wyposażone są we wkładane tacki np. żeby pokrojone warzywa można było bez problemu wrzucić do szklanej miski, inne bambusowe grube deski do krojenia posiadają podłużne otwory i plastikową tackę do której wpadają okruchy chleba. To nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również można ją praktycznie użyć do wygodnego przenoszenia pokrojonych produktów i postawienia na stole. 

Deski do krojenia drewniane idealnie nadają się do krojenia chleba, serów, wędlin, owoców, warzyw ale także do serwowania różnego rodzaju smakołyków. Panie domu czy panowie, którym gotowanie sprawia przyjemność powinni zaopatrzyć się w zestawy desek do krojenia, z których każda przeznaczona będzie i przydatna do przygotowania różnych produktów do potraw. Zakup deski do krojenia drewnianej, to na pewno niełatwy wybór. Niby wyłącznie nazwa powinna "mówić" wszystko aczkolwiek dylemat pojawia się z jakiego drewna deska do krojenia będzie najlepsza, jakich wymiarów oraz jaka będzie jej cena - czy na pewno sprawdzi się w dłuższym użytkowaniu, będzie dobra zarówno do krojenia mięsa, warzyw, owoców czy chleba?

Nowoczesne, szklane, drewniane, a może plastikowe. Wybór desek do krojenia w sklepach stacjonarnych i sklepach internetowych jest olbrzymi. Przeróżni producenci, różnorodność kolorów czy drewna itp. sprawia, że wybór, który powinien być prosty, staje się "udręką". Deskę do krojenia z drewna można zakupić z różnego rodzaju drzewa np. dębu, cisu, gruszy, jesionu, akacji itd. Te mocniejsze wykonane są m.in. z kokosu i hebanu. Wymienione deski są również dobre co bambusowe deski do krojenia, natomiast w przeciwieństwie do desek bambusowych, mają swoje wady i zalety. Estetyczny wygląd, praktyczność, różnorodność kształtów, właściwości bakteriobójcze, to tylko nieliczne ich zalety. Oczywiście przy odpowiedniej ich pielęgnacji i użytkowaniu możemy liczyć nie tylko na dłuższe ich użytkowanie ale przede wszystkim na to, że deski do krojenia drewniane nie będą gniły czy zwyczajnie drzewo nie będzie robiło się czarne. 

Odpowiednie pielęgnowanie drewnianej deski do krojenia musi być regularnym nawykiem, żeby żywotność drzewa z którego jest wykonana drewniana deska do krojenia chleba, pozostała bez jakichkolwiek pasożytów. Deski do krojenia drewniane muszą być utrzymywane w nienagannej czystości. Po każdym użytkowaniu drewniane deski do krojenia powinny zostać porządnie umyte i do suchości wytarte odpowiednią ściereczką, tym bardziej wtedy kiedy kroimy mokre warzywa, mięso czy inne produkty. Warto wspomnieć o sprawdzonym sposobie zapewne każdej babci. Przed pierwszym użyciem należy nasmarować deskę olejem jadalnym, natomiast na noc pozostawić drewnianą deskę do krojenia posypaną, grubą warstwą soli. Ten rodzaj odkażania nie tylko niweluje całkowicie zapachy, ale osusza i rozjaśnia drewno, z którego wykonana jest deska.

Deska drewniana do krojenia kuchenna, to nie tylko solidnie ręczne wykonanie z dobrej jakości drewna dębowego, ale przede wszystkim tego rodzaju deski są zakonserwowane nawet trzykrotnie olejem naturalnym nieszkodzącym na zdrowie czy na żywność, a do tego ich grubość to aż 5 centymetrów. Warto zaznaczyć, że drewniane deski do krojenia można również zamówić u prywatnych przedsiębiorców, zajmujących się indywidualnymi zamówieniami na potrzeby prywatnych klientów. Możemy wtedy zamówić odpowiedni kształt, drzewo, rozmiar czy grubość oraz ilość. Oczywiście cena będzie na pewno niższa niż w sklepie, ale nie zawsze przy jednej sztuce to się opłaci. 

Deski drewniane do krojenia:

  • są idealne do krojenia pieczywa i innych suchych produktów
  • zaletą desek drewnianych do krojenia jest to, ze nie tępią noży
  • cechują się dobrą mniejszą lub większą twardością, przez co są mniej narażone na odkształcenia lub próchnienie  
  • wadą desek drewnianych do krojenia jest to, że mięso czy ryby powinno się kroić na deskach np. szklanych czy plastikowych
  • jest dobrą podstawką pod gorące garnki
  • łatwo wchłaniają wodę, przesiąkają zapachami i odbarwiają się
  • deski drewnianej do krojenia nie można myć w zmywarce
  • ceny drewnianej deski do krojenia mogą być o wiele wyższe w zależności od grubości
  • na deskach drewnianych tworzą się liczne drobnoustroje i pasożyty 

Deski drewniane do krojenia są dostępne w każdym dobrym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, jak również w sklepach internetowych. Zostało wcześniej wspomniane, że ich wybór jest szeroki od drewnianych, poprzez plastikowe, szklane, ceramiczne, a nawet z kamienia. Najważniejsze jest to, aby prezentowały się na blacie i stole oryginalnie i estetycznie, oraz żeby sprawdzały się w użytkowaniu, a ich utrzymanie nie stanowiło większego problemu. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium