Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska pobraniowa) już od 299,00 zł.
Sposób na ostre noże. Czym ostrzyć i jak dbać o noże kuchenne? 0
Sposób na ostre noże. Czym ostrzyć i jak dbać o noże kuchenne?

Noży kuchennych używa się w każdej kuchni. Są to najbardziej przydatne narzędzia, ponieważ niemal wszystkie dania wymagają ich użycia. Warto więc kupować wysokiej jakości noże (Takie jak te z renomowanych sklepów, takich jak Europ: https://europ24.pl/noze-kuchenne) oraz znać sposoby ich konserwacji i ostrzenia, by mogły długo i niezawodnie służyć.

Ostrzenie noży - w jaki sposób i jakimi narzędziami prawidłowo naostrzyć nóż?

Użycie noży w kuchni wymaga zachowania bezpieczeństwa, ponieważ są to ostre narzędzia. Mylne jest, jednak stwierdzenie, że im ostrzejszy nóż tym większe ryzyko skaleczenia się podczas używania go. To właśnie niewłaściwa troska o ostrość nożna może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji z ich użyciem. Dlatego należy regularnie ostrzyć noże.

Ostrzenie noży odbywa się z użyciem domowych narzędzi lub tych do profesjonalnego zastosowania. Są to:
- Ręczne ostrzałki rolkowe, które są najpopularniejszymi narzędziami. Mają na ogół jedną (rzadziej więcej) szczelin z kamieniami wewnątrz, w które wkłada się nóż i przesuwa go. Ostrzałki mają różne przeznaczenie od ostrzenia po np. naprawę noży;
- Automatyczne ostrzałki rolkowe, które nie wymagają ręcznej pracy a ich zaletą jest stałe mocowanie noża we właściwej pozycji i pod odpowiednim kątem. To najszybszy sposób na naostrzenie tępych noży;
- Kamienie do ostrzenia, mające formę bloków. Są uważane za najbardziej naturalny sposób ostrzenia noża. Dla wielu osób to też najskuteczniejszy sposób nadania nożom odpowiedniej ostrożności, choć wymaga nakładu czasu i wysiłku. Warto pamiętać, że w trakcie ostrzenia kamień musi być mokry;
- Musak stalowy, ceramiczny lub z posypki diamentowej. Co ciekawe, nie używa się go ostrzenia tępych noży ale do zachowania właściwej ostrości. Stosuje się go w profesjonalnych kuchniach, by jak najdłużej zachować właściwą ostrość narzędzi.

Konserwacja noży kuchennych.

Noże kuchenne oprócz regularnego ostrzenia powinny być też odpowiednio konserwowane. Warto o nie dbać o nie na co dzień i nie popełniać podstawowych błędów, mogących zniszczyć ostrze.

Przede wszystkim po użyciu noża nie należy wkładać go do wody. Jest to niebezpieczne, a pod drugie naraża ostrze na uszkodzenie. Noże zawsze należy oczyścić z resztek jedzenia, które się nim kroiło, a następnie wytrzeć do sucha. Należy to robić delikatnie, by nie uszkodzić powłoki (na ogół jest ona wykonana ze stali nierdzewnej, która źle znosi narażenie na wilgoć, działanie wody i silnych detergentów, dlatego suchy papier całkowicie wystarczy).
Noże nie powinny być myte w zlewie ani w zmywarce - nawet te, których producenci dopuszczają to. W trakcie mycia mogą bowiem mieć styczność z innymi narzędziami i ulec zniszczeniu.
Właściwa konserwacja noży to również regularne smarowanie ich olejem naturalnym, co zapobiega niszczeniu powłoki noża. Ponadto należy zwrócić uwagę sposób przechowywania. Noże nie powinny być nieosłonięte i znajdować się w otoczeniu innych narzędzi, ponieważ mogą się uszkodzić. Najlepszą opcją są magnetyczne listwy lub stojaki, które gwarantują osobne otwory na każdy nóż. Jeśli, jednak przechowujemy je w szufladach - wówczas konieczne jest zakładanie pokrowców. Zapobiegają one kontaktowi z innymi sztućcami i zapewniają dłuższą trwałość.

Komentarze do wpisu (0)

-5%

Rabatu na pierwsze zakupy od 99zł.

Zapisz się do Newslettera
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium