Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Nasze Hity sprzedażowe
Czarne sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
Czarne sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
249,00 zł 159,00 zł
szt.
Garnki Klausberg KB 7201 zestaw garnków Marmurowych Indukcja
Garnki Klausberg KB 7201 zestaw garnków Marmurowych Indukcja
447,00 zł 367,00 zł
szt.
Wentylator biurkowy SP 1760 DC9 Wiatrak stojący
Wentylator biurkowy SP 1760 DC9 Wiatrak stojący
127,50 zł 68,50 zł
szt.
Wentylator kolumnowy podłogowy KB 7470 Wiatrak stojący BIUROWY
Wentylator kolumnowy podłogowy KB 7470 Wiatrak stojący BIUROWY
247,00 zł 147,00 zł
Wentylator WIATRAK SUFITOWY żyrandol MX 413 4x lampa
Wentylator WIATRAK SUFITOWY żyrandol MX 413 4x lampa
387,00 zł 287,00 zł
szt.
Złote sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
Złote sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
249,00 zł 159,00 zł
szt.
Sposób na ostre noże. Czym ostrzyć i jak dbać o noże kuchenne? 0
Sposób na ostre noże. Czym ostrzyć i jak dbać o noże kuchenne?

Sposób na ostre noże. Czym ostrzyć i jak dbać o noże kuchenne?

Noży kuchennych używa się w każdej kuchni. Są to najbardziej przydatne narzędzia, ponieważ niemal wszystkie dania wymagają ich użycia. Warto więc kupować wysokiej jakości noże (Takie jak te z renomowanych sklepów, takich jak Europ: https://europ24.pl/noze-kuchenne) oraz znać sposoby ich konserwacji i ostrzenia, by mogły długo i niezawodnie służyć.

Ostrzenie noży - w jaki sposób i jakimi narzędziami prawidłowo naostrzyć nóż?

Użycie noży w kuchni wymaga zachowania bezpieczeństwa, ponieważ są to ostre narzędzia. Mylne jest, jednak stwierdzenie, że im ostrzejszy nóż tym większe ryzyko skaleczenia się podczas używania go. To właśnie niewłaściwa troska o ostrość nożna może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji z ich użyciem. Dlatego należy regularnie ostrzyć noże.

Ostrzenie noży odbywa się z użyciem domowych narzędzi lub tych do profesjonalnego zastosowania. Są to:
- Ręczne ostrzałki rolkowe, które są najpopularniejszymi narzędziami. Mają na ogół jedną (rzadziej więcej) szczelin z kamieniami wewnątrz, w które wkłada się nóż i przesuwa go. Ostrzałki mają różne przeznaczenie od ostrzenia po np. naprawę noży;
- Automatyczne ostrzałki rolkowe, które nie wymagają ręcznej pracy a ich zaletą jest stałe mocowanie noża we właściwej pozycji i pod odpowiednim kątem. To najszybszy sposób na naostrzenie tępych noży;
- Kamienie do ostrzenia, mające formę bloków. Są uważane za najbardziej naturalny sposób ostrzenia noża. Dla wielu osób to też najskuteczniejszy sposób nadania nożom odpowiedniej ostrożności, choć wymaga nakładu czasu i wysiłku. Warto pamiętać, że w trakcie ostrzenia kamień musi być mokry;
- Musak stalowy, ceramiczny lub z posypki diamentowej. Co ciekawe, nie używa się go ostrzenia tępych noży ale do zachowania właściwej ostrości. Stosuje się go w profesjonalnych kuchniach, by jak najdłużej zachować właściwą ostrość narzędzi.

[product category_id="2184902" limit="10" slider="true" onlyAvailable="true"]

Konserwacja noży kuchennych.

Noże kuchenne oprócz regularnego ostrzenia powinny być też odpowiednio konserwowane. Warto o nie dbać o nie na co dzień i nie popełniać podstawowych błędów, mogących zniszczyć ostrze.

Przede wszystkim po użyciu noża nie należy wkładać go do wody. Jest to niebezpieczne, a pod drugie naraża ostrze na uszkodzenie. Noże zawsze należy oczyścić z resztek jedzenia, które się nim kroiło, a następnie wytrzeć do sucha. Należy to robić delikatnie, by nie uszkodzić powłoki (na ogół jest ona wykonana ze stali nierdzewnej, która źle znosi narażenie na wilgoć, działanie wody i silnych detergentów, dlatego suchy papier całkowicie wystarczy).
Noże nie powinny być myte w zlewie ani w zmywarce - nawet te, których producenci dopuszczają to. W trakcie mycia mogą bowiem mieć styczność z innymi narzędziami i ulec zniszczeniu.
Właściwa konserwacja noży to również regularne smarowanie ich olejem naturalnym, co zapobiega niszczeniu powłoki noża. Ponadto należy zwrócić uwagę sposób przechowywania. Noże nie powinny być nieosłonięte i znajdować się w otoczeniu innych narzędzi, ponieważ mogą się uszkodzić. Najlepszą opcją są magnetyczne listwy lub stojaki, które gwarantują osobne otwory na każdy nóż. Jeśli, jednak przechowujemy je w szufladach - wówczas konieczne jest zakładanie pokrowców. Zapobiegają one kontaktowi z innymi sztućcami i zapewniają dłuższą trwałość.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium