Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska pobraniowa) już od 299,00 zł.

Praska do ziemniaków | Ubijak do ziemniaków

Ubijak do ziemniaków – do warzywnego puree

Każdy z nas zna przeznaczenie ubijaka – najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzenia tłuczonych ziemniaków lub aksamitnego puree. Okazuje się, że nie służy tylko do rozgniatania bulw – dzięki niemu możesz tworzyć gładkie masy z brokułów, marchewki czy buraków. W tym celu ugotuj do miękkości wybrane warzywa, dodaj do nich odrobinę masła lub mleka, a następnie je ubij lub przepuść przez praskę.

Przybory do ziemniaków – co możesz znaleźć w sklepie?

Obecnie na rynku możesz kupić wiele różnych ubijaków i prasek do ziemniaków. Różnią się przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane oraz kształtem naczynia rozgniatającym warzywa. Jakie modele tego typu przyrządów możesz znaleźć w sklepie?

  • Na uwagę zasługuje okrągła praska do ziemniaków z wymiennymi końcówkami – dzięki nim możesz decydować jak dokładnie mają zostać ubite warzywa. Mniejsze oczka, gęsto osadzone oznaczają gładkie oraz aksamitne puree.
  • Kolejnym popularnym produktem tego typu jest tłuczek z rączkami, na których zostało zamontowane sitko – nie jest tak dokładny jak powyższy model, ale równie skuteczny jeśli zależy Ci tylko na tłuczonych ziemniakach.
  • Kanciasta praska to sprzęt bardzo popularny, ale jego kształt nie jest zbyt ergonomiczny – czasami trzeba się natrudzić, aby doprowadzić naczynie do perfekcyjnej czystości.

Czym różni się ubijak od praski do ziemniaków?

Ubijak do ziemniaków składa się z drążka, który zakończony jest końcówką do miażdżenia warzyw – swoim wyglądem przypomina sitko. To nieskomplikowana konstrukcja, którą łatwo wyczyścisz – nie posiada żadnych elementów, które przed myciem trzeba rozmontować. Co więcej, ubijakiem możesz operować bezpośrednio w garnku – co oznacza mniejszą liczbę brudnych naczyń do zmywania po ugotowanym i zjedzonym obiedzie.

Natomiast praska do ziemniaków posiada więcej elementów i służy do bardzo dokładnego rozdrabniania warzyw, z których robi się puree. W dużym koszyczku umieszczasz odpowiednią bulwę, a przy pomocy siły własnych rąk przeciskasz ją przez praskę – to zdecydowanie większy wysiłek aniżeli korzystanie z ubijaka. Czyści się ją łatwo, ale przed myciem warto ją zdemontować.

Czym więc różnią się powyższe dwa produkty? Są one przeznaczone do dwóch różnych czynności – ubijakiem utłuczesz warzywa, a praską zrobisz puree. Niezależnie od tego, którego sprzętu szukasz, zajrzyj na odpowiednią zakładkę w sklepie europ24.pl - znajdziesz tam praktycznie wszystkie akcesoria kuchenne od sztućców, garnki po sitka, cedzaki i durszlaki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium